• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rt.com

03.02.2022

12:28 >> 12:37

NAUČNICI NA NOGAMA, NA VIDIKU LEK ZA RAK?! Dva pacijenta lečena inovativnom terapijom U REMISIJI VIŠE OD 10 GODINA!

Reuters

Vesti

NAUČNICI NA NOGAMA, NA VIDIKU LEK ZA RAK?! Dva pacijenta lečena inovativnom terapijom U REMISIJI VIŠE OD 10 GODINA!

Podeli vest

Dvoje pacijenata obolelih od raka nalaze se u remisiji i posle više od 10 godina nakon što su bili podvrgnuti inovativnoj genskoj terapiji, zbog čega se lekari nadaju da bi lek za određene vrste te bolesti mogao da bude na dohvat ruke!

Dva pacijenta sa hroničnom limfocitnom leukemijom nemaju rak više od jedne decenije, nakon što su učestvovali u ranijem ispitivanju za lečenje CAR T ćelijama, genetski modifikovananim ljudskim T ćelijama, kako bi pronalazile i uništavale rak.

„CAR T-ćelije su detektovane više od deset godina nakon infuzije, sa trajnom remisijom kod oba pacijenta“, navodi se u studiji, napominjući da su učesnici „postigli potpunu remisiju“ nakon što su prvobitno primili terapiju tokom ispitivanja 2010. godine.

Karl Džun, vrhunski istraživač na ispitivanju i koautor izveštaja objaljenom u časopisu Nejčr, rekao je za Njujork tajms da, iako je njegov tim očekivao da će T-ćelije nestati iz sistema pacijenata „za mesec ili dva“, odgovor protiv raka je trajao mnogo duže.

Foto: Reuters

„Sada konačno možemo da izgovorimo reč „lečenje“ CAR T-ćelijama“, dodao je Džun.

T-ćelije su oblik belih krvnih zrnaca koji igraju glavnu ulogu u ljudskom imunološkom sistemu, pomažući u borbi protiv ćelija raka, virusa, bakterija i drugih patogena. Međutim, onkološki pacijenti često imaju značajan pad imunološkog odgovora, koji CAR T-ćelijska terapija ima za cilj da preokrene kroz promenu gena.

Iako je terapija dobila odobrenje od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), ona je rezervisana za pacijente koji nisu imali uspeha sa najmanje dve druge vrste standardnog lečenja. Prema Tajmsu, CAR T-ćelije takođe mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata, uključujući visoku temperaturu, komu, pa čak i smrt i nije utvrđeno da su efikasne protiv čvrstih kanceroznih tumora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KRILI SU SVE VREME, OD PRVE VESTI IZ VUHANA! Procurili mejlovi o poreklu kovida-19, Britanci izneli šokantne podatke, da li je ovo još jedna propaganda protiv Kine?
Planeta

KRILI SU SVE VREME, OD PRVE VESTI IZ VUHANA! Procurili mejlovi o poreklu kovida-19, Britanci izneli šokantne podatke, da li je ovo još jedna propaganda protiv Kine?

Vodeći naučnici iz SAD i Velike Britanije od samog početka smatrali su da je velika verovatnoća da je virus kovid-19 slučajno procurio iz laboratorije u Vuhanu, međutim, nisu to javno govorili iz zabrinutosti da bi dalja rasprava naškodila nauci u Kini, pokazuju njihovi mejlovi, prenosi britanski Telegraf

13.01.2022

08:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija