• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

08.02.2022

09:09

SPREMAN SAM I ZA RAT SA NATO! Putin zapanjio svet, Rusija ide do kraja - vojni sukob sa Alijansom neizbežan ako se DVA USLOVA Moskve ne ispoštuju

Tanjug/AP

Vesti

SPREMAN SAM I ZA RAT SA NATO! Putin zapanjio svet, Rusija ide do kraja - vojni sukob sa Alijansom neizbežan ako se DVA USLOVA Moskve ne ispoštuju

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je spremnost čak i za vojni sukob sa NATO ako ruski interesi i teritorija budu ugroženi!

"Ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, doći će do vojne konfrontacije između Rusije i Alijanse", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom

On je sinoć naveo da u doktrinarnim dokumentima Ukrajine stoji da je Rusija njen protivnik i da je moguće vratiti Krim vojnim putem, preneo je Interfaks.

Rusiju i dalje pokušavaju da umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno, rekao je Putin, preneo je Sputnjik. To su Irak, Libija, Avganistan, a i velika vojna operacija protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede, podsetio je ruski lider.

On je kazao da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

"Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica", istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, NATO i njegove države članice smatraju da je ispravno da Rusiju ponešto nauče o tome gde i kako treba da raspoređuje oružane snage i smatraju da je moguće zahtevati da se ne izvode planirani manevri i vežbe, a premeštanje ruskih trupa na sopstvenoj teritoriji predstavlja se kao pretnja ruske invazije, u ovom slučaju, na Ukrajinu.

"Navodno, opasnost osećaju i baltičke zemlje i druge države - naši susedi. Na osnovu čega, nije baš jasno. U svakom slučaju, to se koristi kao teza u cilju izgradnje neprijateljske politike prema Rusiji", konstatovao je Putin.

On je dodao da su glavne zabrinutosti Rusije koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije ignorisane.

"Tokom razgovora nastavili smo da razmenjujemo mišljenja o ruskim predlozima upućenim SAD i NATO-u o obezbeđivanju dugoročnih pravnih garancija bezbednosti", rekao je Putin i nabrojao zabrinutosti Moskve u ovoj oblasti.

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin


Prema njegovim rečima, „centralne zabrinutosti su, nažalost, ignorisane u odgovorima dobijenim 26. januara od SAD i NATO". Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontaže Minskih sporazuma.

"Po mom mišljenju, svima je očigledno da su sadašnje vlasti u Kijevu krenule putem demontaže Minskih sporazuma. Nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa. Još uvek nije uneta u ukrajinsko zakonodavstvo dobro poznata, barem za stručnjake, Štajnmajerova formula", ocenio je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, Kijev nastavlja da ignoriše „sve mogućnosti za mirnu obnovu teritorijalnog integriteta zemlje kroz direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom". Ruski predsednik uveren je da pri rešavanju situacije u Ukrajini nema alternative Minskim sporazumima.

 

Foto: Tanjug/AP

"Što se tiče Minskih sporazuma, da li su živi, da li imaju neku perspektivu ili ne, smatram da jednostavno nema druge alternative", naglasio je Putin.

Putin je skrenuo pažnju na dvosmislen stav kijevskih vlasti koje "ponekad kažu da će poštovati (sporazume), ponekad kažu da će to uništiti njihovu zemlju".

"Aktuelni predsednik (Ukrajine Vladimir Zelenski) nedavno je izjavio da mu se ne sviđa nijedna tačka iz tih Minskih sporazuma. Pa sviđalo se njemu ili ne, to je - što je. Moraju se realizovati, drugačije se ne može", dodao je ruski predsednik.

On je naveo da se sa francuskim kolegom dogovorio da se čuju nakon Makronove posete Kijevu. Kako je naveo, nekoliko Makronovih ideja u potpunosti mogu da budu osnova za dalje zajedničke korake u Ukrajini. Putin je na početku svog obraćanja naveo da je sastanak sa Makronom protekao poslovno, da je bio informativan i koristan. Predsednici Rusije i Francuske razgovarali su u Kremlju više od pet sati, skoro do ponoći po moskovskom vremenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ChuChu

pre 2 godine

Ko se iole malo razume u rat, zna da rat ne vodi oružje i vojska nego ekonomija države koja ratuje...dovoljno je reći da je bdp cele Rusije manji od bdp-a grada New Yorka ili Los Angelesa....dalje je irelevantno raspravljati da li Rusija moze na duže staze ratovati konvencionalan rat sa NATO-m...jedino da se krenu bacati nuklearne bombe a onda je za sve nas sve gotovo...

Sale

pre 2 godine

Mnogi su tako mislili kao ti kada su ulazili u rat sa Rusijom, pa su se opekli. Čisto da znaš u svakom ratu je.najbitniji ljudski faktor, pa onda sve ostalo, a tu ameri ne mogu da priđu rusima i kinezima. Što se tiče ekonomije ne daj bože da bude velikog rata, ali u toj situaciji eto rusa u berlinu za 30 dana.

arsa

pre 2 godine

Испада да је Путин посредно пристао да Украјина приступи НАТО-у али уз услов да се одрекну Крима.Ово је барем један корак назад Русије.

mihailiovic

pre 2 godine

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je spremnost čak i za vojni sukob sa NATO ako ruski interesi i teritorija budu ugroženi ______________________________________________ OVAKO SE BRANI DRZAVA OD NATO AGRESORA

vladimir

pre 2 godine

Ako hoćete rat sa Rusijom šta će vam Ukrajina - krenite već jednom! Vas istorija ništa nije "naučila" /Napoleon, Hitler/ pa kada ona nije, nauči će vas Putin, samo će biti malo koristi jer će vas ostati NIMALO!

Laky

pre 2 godine

Ameri su potpisali sa Rusijom, da neće proširivati NATO na zemlje istočnog bloka i nisu se pridržavali. Provokaciju i pritisak prave ameri i englezi zbog gubitka strateških tačaka, Turska, sever i istok Afrike, morskih puteva i pozicija u južnoj Americi. Pad ekonomije beleži i sakriva SAD i EU, štampanje novca i inflacija koju više niko neće moći sakriti gura ih u stvaranje krize. Rušenje ekonomija u EU i Rusiji nadaju se slabljenju i Kine, a ujedno vide zaradu u prodaji naoružanja. Sve je poznato i Putin neće takav rat, rat će biti kratak i brutalan.

ringispil

pre 2 godine

Po ko zna koji put tvrdim Putin i RUSIJA nece ratovati protiv amerike i zapada rat se vodi sa NATO centralom u Briselu. Rat bi mogao biti jako kratak i krajnje brutalan, NATO komanda i ceo Brisel duboko preorani i pripremljeni za novu prolecnu SETVU. Krim je tako i pao dok su se anglikanci trudili kako da nazovu svoj poraz i konacno smislili ime hibridni rat, kao bitno je kako se zove poraz, a poraz je brate poraz i tacka.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija