• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune.rs

10.02.2022

17:51

UDARNO! RUSIJA JE NAPRAVILA TAKAV ŠOK ZAOKRET KOJEM SE NIKO NIJE NADAO! Najveće zapadne sile se neće dugo oporaviti, u Evropi zavladala pometnja...

AP/Photo

Vesti

UDARNO! RUSIJA JE NAPRAVILA TAKAV ŠOK ZAOKRET KOJEM SE NIKO NIJE NADAO! Najveće zapadne sile se neće dugo oporaviti, u Evropi zavladala pometnja...

Podeli vest

Kako je primetio ruski politikolog Anton Bredihin, Rusija ne da će pronaći, već je našla nove kupce za svoj gas, pri tom je napravila pravu pometnju po pitanju energetske situacije u Evropi

Prva u tom nizu je Ukrajina koja će sada morati da se obrati Mađarskoj za kupovinu gasa.

„Upravo njoj će mađarski premijer Viktor Orban prodavati ruski gas, a Mađarska je dobila status ekskluzivnog ruskog gasnog čvorišta u Evropi. Ističe i gasni ugovor sa Poljskom. Groznicu u ovom pogledu doživljava i Moldavija.Dakle, stvar očigledno nije ograničena na jednu dodatnu milijardu, oko čega su se dogovorili ruski predsednik Vladimir Putin i Viktor Orban“, objasnio je Anton Bredihin.

Pored toga, primetio je Bredihin, postoji i pitanje poskupljenja gasa za evropske „partnere”. Istovremeno, Rusija neće izgubiti ništa od nepuštanja Severnog toka 2. Politikolog je siguran da Rusiji čak i ne treba da pravi „zaokret ka Istoku i Kini“.

Ipak bez obzira na ovu situaciju, Rusija i Kina su se dogovorili o izgradnji još jednog gasovoda. Neki analitičari smatraju da će ovo biti veliki udarac za Evropu jer se može desiti da ruski gas umesto u Evropu ode u Kinu.

„Evropljani će sve sami kupiti, samo po previsokim cenama“, zaključio je Anton Bredihin.

Čižov je ranije napomenuo da ruska kompanija Gasprom nije u obavezi da povećava isporuku gasnog goriva u zemlje EU. Preduzeće već isporučuje određene količine goriva iznad obećanih.

Severni tok 2 je gasovod od Rusije do Nemačke kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje. Krajem 2019. aktuelni predsednik SAD Donald Tramp potpisao je plan vojnog budžeta zemlje, koji je uključivao i uvođenje sankcija projektu. Po mišljenju stručnjaka, lansiranje „SP-2” će moći da ojača suverenitet Evrope, na čelu sa Nemačkom, ispred SAD.

Foto: AP/Photo

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija