• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rt.com

10.02.2022

22:50

UPOZNAJTE VENERU u svom PUNOM SJAJU! Žari kao gvožđe izvučeno iz kovačnice! (VIDEO)

Printscreen You Tube/ NASA Goddard

Vesti

UPOZNAJTE VENERU u svom PUNOM SJAJU! Žari kao gvožđe izvučeno iz kovačnice! (VIDEO)

Podeli vest

NASA je objavila video i neke fotografije površine Venere, koje je snimila solarna sonda Parker prošle godine

Naučnici se nadaju da će im prve slike ove vrste pomoći da saznaju više o planeti koja najviše liči na zemlju u Sunčevom sistemu. Sonda Parker Solar Probe (PSP) američke svemirske agencije napravila je slike na dva preleta Venere 2020. i 2021. godine, ali tek u sredu je potpuna analiza objavljena u časopisu Geophisical Research Letters i objavljena na veb stranici NASA-e.

„Venera je treća najsjajnija stvar na nebu, ali do nedavno nismo imali mnogo informacija o tome kako je površina izgledala jer nam je pogled na nju blokiran gustom atmosferom“, rekao je Brajan Vud, fizičar iz Laboratorije za pomorska istraživanja u Vašington, DC, koji je bio vodeći autor studije.

"Sada konačno vidimo površinu u vidljivim talasnim dužinama po prvi put iz svemira." PSP je pokrenut 2018. godine sa misijom istraživanja korone sunca. Njegova orbita ga je u više navrata prošla pored Venere. Naučnici su želeli da koriste svoj uređaj za snimanje širokog polja, nazvan VISPR, za merenje brzine oblaka na Veneri. Umesto toga, sonda je „providela“ do površine planete, tokom preleta u julu 2020. Slike su bile toliko upečatljive da je VISPR tim ponovo uključio kamere tokom sledećeg preleta u februaru 2021, kada je sonda dobila savršen pogled na noćnu stranu Venere.

„Slike i video su me jednostavno oduševili“, rekao je Vud NASA-i.

Sonda je otkrila „slabi sjaj sa površine koji pokazuje karakteristične karakteristike kao što su kontinentalni regioni, ravnice i visoravni“, dok se „luminiscentni oreol kiseonika u atmosferi takođe može videti oko planete“, navodi NASA.

Svetlost vidljiva ljudskom oku kreće se između 380-750 nanometara talasne dužine. Sonda je koristila spektar u rasponu od 470-800 nanometara, približavajući se infracrvenom zračenju, da uhvati sjaj izazvan neverovatnom toplotom na površini planete.

„Površina Venere, čak i na noćnoj strani, je oko 860 stepeni“, rekao je Vud, koristeći Farenhajtovu skalu. „Toliko je vruće da stenovita površina Venere vidljivo sija, kao komad gvožđa izvučen iz kovačnice".

Foto: Printscreen You Tube/ NASA Goddard

Pošto su karakteristike veće nadmorske visine na površini Venere hladnije od nizina, one su se pokazale kao tamnije mrlje na VISPR slikama. Snimci su pokazali neke istaknute regije koje su ranije viđene samo na radarskim slikama, kao što su Afrodita Tera, Tellus Regio i Aino Planitia.

NASA trenutno planira da napravi još slika Venere sa VISPR-om kada PSP obavi svoj sedmi i poslednji prelet u novembru 2024. Nalazi sonde su takođe inspirisali Evropsku svemirsku agenciju (ESA) da prikupi slične podatke o svojim predstojećim misijama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija