• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

14.02.2022

10:00

ORBAN NIJE NAGOVESTIO IZLAZAK MAĐARSKE IZ EU!  (Ispravljen tekst)

Tanjug/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ORBAN NIJE NAGOVESTIO IZLAZAK MAĐARSKE IZ EU! (Ispravljen tekst)

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban nije nagovestio mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju

 Orban nije najavio izlazak Mađarske iz Evropske unije -  sledi detaljna ispravka teksta u skladu sa ažuriranjem izvorne informacije.

Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, koji su prenele naše novinske agencije, na koji smo se i mi pozvali, objavio je 13. februara 2022. članak u kome se prenose poruke sa Orbanovog godišnjeg obraćanja. Međutim, originalna verzija teksta, koja sadrži navode identične našem prvobitnom tekstu, u međuvremenu je izmenjena.

Orban nije pomenuo moguće povlačenje iz EU

Posle ovih navoda, reagovali su iz mađarske vlade. Mađarska negira da je Orban pomenuo moguće povlačenje iz EU. To je rezultiralo demantom vesti RSE na engleskom jeziku. U skladu sa njihovom izmenom teksta, koristimo mogućost da izmenimo naš originalni tekst, kako bismo izbegli mogućnost dezinformisanja naših čitalaca.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban nije rekao da EU vodi "sveti rat, džihad" pod sloganom vladavine prava. 

Orban ipak nije svojim pristalicama u Budimpešti 12. februara poručio da EU treba da pokaže "toleranciju" prema Mađarskoj i da u suprotnom, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem.

-Mi sa svoje strane želimo da zadržimo EU na okupu... EU ima budućnost samo ako možemo ostati zajedno, suprotno prvobitnim navodima, poručio je Orban.

Možda je Orban i nekada u prošlosti kritikovao, kako ih naziva, „birokrate u Briselu", ali je uvek bio uzdržan od pretnje da će otići. 

I Orbanov portparol, Zoltan Kovač, objavio je na Twitteru da je nemačka novinska agencija DPA "pogrešila".

Orban je govorio nekoliko dana pre nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sedištem u Luksemburgu trebalo da donese odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodelu sredstava EU sa poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska jesu podnele žalbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. kojim bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsečene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU, ali nije bilo reči o povlačenju iz EU. 

Organi EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je na čelu Mađarske od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava.

Orban je osudio optužbe, rekavši: "Za njih je vladavina prava sredstvo kojim žele da nas umese u nešto što liči na njih".

Međutim, rekao je Orban, Mađarska želi da zadrži EU na okupu "uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti".

- Ne postoji drugo rešenje, samo tolerancija. Samo tako možemo da pronađemo zajednički put - nastavio je Orban.

Oko 80 odsto Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku.

Orban se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na predstojećim izborima, a istraživanja javnog mnjenja predviđaju tesnu trku.

Podsećamo, Mađarska vlada je 13. februara demantovala da je premijer Viktor Orban pomenuo mogućnost istupanja iz Evropske unije tokom predizbornog skupa prethodnog dana. Izvinjavamo se našim čitaocima za moguće prenošenje neutemeljenih činjenica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija