• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.03.2022

11:10 >> 12:57

ROGOZIN NAJAVIO NOVI RAT! Ovo je CASUS BELLI, reč je o zločinu koji treba da bude OŠTRO KAŽNJEN!

Vesti

ROGOZIN NAJAVIO NOVI RAT! Ovo je CASUS BELLI, reč je o zločinu koji treba da bude OŠTRO KAŽNJEN!

Podeli vest

Onesposobljavanje satelita je casus belli, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin posle hakerskog napada na ruski Centar za kontrolu letova

„Želim da upozorim one koji to pokušavaju da urade da je reč o zločinu koji treba veoma oštro da bude kažnjen, jer je udaljavanje bilo koje kosmičke konstelacije bilo koje države sa dužnosti takozvani casus belli, odnosno izgovor za rat“, rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24”.

Prema njegovim rečima, korporacija će tragati za počiniocima ovih napada i prenositi podatke o njima specijalnim službama za pokretanje krivičnih dela. Pre toga je primetio da je bilo pokušaja hakovanja, ali da je bezbednosni sistem Roskosmosa uspeo da ih odbije.

„Da, bilo je takvih pokušaja da se upadne u kontrolne centre, ali je naš bezbednosni sistem to automatski apsorbovao i odbio te napade“, rekao je Rogozin.

Ranije je jedan broj Telegram kanala izvestio da je hakerska grupa NB65, povezana sa mrežom Anonimus, navodno uspešno hakovala komunikacije Roskosmosa sa ruskim satelitima.

Rusija traži garancije da se VanVeb sateliti neće koristiti u vojne svrhe

Direktor Roskosmosa je, takođe, rekao da Rusija očekuje garancije da "Vanveb" sateliti neće biti korišćeni u vojne svrhe, a da je rok za pružanje takvih garancija 4. mart u 21.30. Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, nosač raketa „Sojuz 2" će biti uklonjen s lansiranja.

„Zahtevamo da nam budu pružene sveobuhvatne pravne garancije da 'VanVeb' neće koristiti ove satelite u vojne svrhe i da neće pružati usluge određenim vojnim resorima“, rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Foto: Beta

„VanVeb“ sateliti su namenjeni ostvarivanju svemirskog komunikacionog sistema koji obezbeđuje brz pristup internetu bilo gde u svetu.

Prema ranije najavljenim planovima, za izvođenje satelita „VanVeb“ u svemir tokom 2022. godine planirano je šest lansiranja sa rakete „Sojuz“ s kosmodroma Bajkonur, kao i jedno lansiranje s kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani.

Ranije je saopšteno da zbog situacije u Ukrajini „VanVeb“ još nije odlučio da li će lansiranje satelita s Bajkonura, planirano za 5. mart, biti odloženo. Ruska strana je saopštila da je spremna da nastavi da ispunjava ugovorne obaveze i da se priprema za lansiranje.

Uživo situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija