• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.03.2022

07:00

ZAPAD SE OVOGA PLAŠIO, KINA NEĆE UVODITI SANKCIJE RUSIJI ZBOG UKRAJINE! Sada je jasno zašto je Putin išao u Peking pre dve nedelje, bez Pekinga Zapad ne može slomiti Rusiju!

Reuters

Vesti

ZAPAD SE OVOGA PLAŠIO, KINA NEĆE UVODITI SANKCIJE RUSIJI ZBOG UKRAJINE! Sada je jasno zašto je Putin išao u Peking pre dve nedelje, bez Pekinga Zapad ne može slomiti Rusiju!

Podeli vest

Kina se neće pridružiti finansijskim sankcijama koje su SAD i EU uvele Rusiji, saopštila je danas kineska bankarska regulatorna komisija

Predsednik kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, Guo Šućing izjavio je da se zvanični Peking protivi uvođenju sankcija.

- Nećemo se pridružiti takvim sankcijama i održaćemo normalnu ekonomsku, trgovinsku i finansijsku razmenu sa svim relevantnim stranama - rekao je Guo na konferenciji za novinare, prenosi AP.

On je dodao i da Kina ne odobrava finansijske sankcije, posebno one koje su uvedene unilateralno, "jer nemaju pravne osnove i neće imati dobre efekte".

Kina jedina može da ublaži posledice sankcija Rusiji, ali oprezna zbog svog položaja na tržištu

Kina je, smatraju ekonomisti, trenutno jedini prijatelj koji Rusiji može da pomogne da ublaži uticaj ekonomskih sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Posednjih dana mnogo se spekulisalo da li je Peking spreman da na taj način potencijalno žrtvuje svoj ulazak na američko i evropsko tržište, piše američka novinska agencija AP, a prenosi Beta.

Odnosi Pekinga i Moskve krenuli su vrtoglavo  od 2012. kada je Si Đinping došao na vlast. Bliski odnosi motivisani su zajedničkom netrpeljivošću prema Vašingtonu, ali njihovi interesi mogu biti sukobljeni, jer Putin brine zbog rastućeg kineskog ekonomskog prisustva u centralnoj Aziji i na dalekom istoku Rusije.

Analitičari ocenjuju da su odnosi Kine i Rusije na istorijskom vrhuncu, ali da dve države nisu saveznici.

BRUTALNA KAO NIKADA! Zaharova: Berlin će odlukom o SEVERNOM TOKU 2 NANETI NEPOPRAVLJIVU ŠTETU rusko-nemačkim odnosima!

Kina bi, kako ocenjuje AP, mogla da iskoristi ovaj trenutak u svoju korist, ali najverovatnije se neće otvoreno suprotstaviti sankcijama kako bi i sama izbegla kazne. Sada je, međutim, Peking jasno stavio do znanja da neće pomoći Zapadu da ekonomski uništi Rusiju!

Foto: Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Ono što su planeri ekonomskog devastiranja Rusije zaboravili ili nisu dovoljno računali na to jeste da Rusija i Kina odavno imaju dogovor o plaćanju u juanima i rubljama.

Sada ima i poseban značaj to što je Putin nije išao u Peking pre dve nedelje. Očigledno je da je Moskva verovatno obavestila Sija o planovima o intervenciji u Ukrajini.

(VIDEO) HILARI KLINTON POZVALA NA PUČ U RUSIJI - PUTIN MORA BITI ZAUSTAVLJEN! Atentat na Putina pokušan mnogo puta, ali - DA LI TO KLINTONOVA PRIZIVA...

Ekonomisti objašnjavaju i da je problem u tome što bi svako jače uvođenje sankcija, pre svega na sirovinske metale i energente cena sirovina, iskoristio Peking i da će proizvodni kapaciteti Kine toliko porasti da Ameri neće nikako moći da im pariraju. 

Oni podsećaju i na 2015. godinu kada je Zapad sa sankcijama Rusiji na naftu i gas doveo do toga da Kinesko tržiste eksplodira.

Rusija je za Kinu tržište od 200 miliona ljudi i važan izvor energenata. Kina će nastaviti da održava odnose sa Rusijom onoliko koliko ima koristi a da joj to ne pravi probleme. Kako će to izgledati, samo će budućnost pokazati.

ŠTA AKO NATO PRIHVATI ZAHTEV DA SE ZABRANE LETOVI NAD UKRAJINOM?! MOSKVA TO NEĆE POŠTOVATI, A ONDA... NEK NAM JE BOG UPOMOĆI! Samo, ni to nije najluđe...

Osim toga, ono što Ameriku i Zapad posebno nervira jeste i to što je Indija predložila Rusiji trgovinsku razmenu u rupijama.

S druge strane, ni SAD ne sme da otvoreno udari na Peking jer se gro "američke" robe danas proizvodi u kineskim fabrikama. Reč je o računarima, telefonima, čipovima, komponentama za vozila i mašine...

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija