• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.03.2022

21:15

ŠTA DA JE SRBIJA SADA U EU?! BRISEL ODLUČIO DA SE DIREKTNO UMEŠA U SUKOB U UKRAJINI! Pare za rat daju sve članice - ovo je kraj EU onakve kakvu znamo!

Fotoilustracija/Clipart/AP

Vesti

ŠTA DA JE SRBIJA SADA U EU?! BRISEL ODLUČIO DA SE DIREKTNO UMEŠA U SUKOB U UKRAJINI! Pare za rat daju sve članice - ovo je kraj EU onakve kakvu znamo!

Podeli vest

Odlukom Evropske unije da finansira kupovinu i isporuku naoružanja i vojne opreme Ukrajini je presedan čime je zauvek izgubila prefiks neutralnosti i odbacila dosadašnju ulogu mirotvorca, mišljenje je Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obelodanila je u Briselu da će EU prvi put u svojoj istoriji finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i vojne opreme nekoj, kako je rekla, "napadnutoj zemlji". EU to radi prvi put u svojoj istoriji a zbog rusko -ukrajinskog sukoba napušta svoj dosadašnji princip - da oružja ne isporučuje zaraćenim stranama.

Potez bez presedana

Gajić ovaj potez EU naziva presedanom s obzirom na ono što je do sada bila uloga EU.

- Evropska unija je do sada sve svoje funkcije stavljala u funkciju jednog mirovnog projekta, a ovde prvi put vidimo da EU, kao jedinstveni međunarodni subjekat nastupa kao neko ko otvoreno dotura oružje jednoj od zaraćenih strana. Pri tome, odbacuje dosadašnju ulogu mirotvorca i jednog mirovnog projekta - smatra Gajić.

BRUTALNA KAO NIKADA! Zaharova: Berlin će odlukom o SEVERNOM TOKU 2 NANETI NEPOPRAVLJIVU ŠTETU rusko-nemačkim odnosima!

Poseban problem, ističe Gajić, jeste što se novac za to uzima iz mirovnog fonda ali i što EU ovde nastupa kao subjekt u ime svih svojih članica.

- Vidimo da postoje pojedine članice EU koje su se odlučile na isti korak kao i EU, ali one iza toga stoje svojim imenom. A ovde EU u ime svih članica to čine bez obzira što neke članice možda nisu za to. Na premer , Mađarska nije dozvolila da se preko njene teritorije obavlja transport oružja Kijevu - napominje Gajić.

Zapadne zemlje odrešile kesu za Kijev

Švedska je u Ukrajinu poslao 5000 protivtenkovskih raketa, kao i terenske obroke i pancire. Belgija će Ukrajini isporučiti još 3000 automatskih pušaka i 200 komada protivtenkovskog oružja, kao i 3800 tona goriva. 
Portugal daje Ukrajini naočare za noćno gledanje, pancire, kacige, granate, municiju i automatske G3 puške.​Grčka šalje "odbrambenu opremu" kao i humanitarnu pomoć, a nudi lečenje ranjenima iz kriznih zona u svojih 11 vojnih bolnica, kao i slanje goriva, pancira, kaciga i drugog "vojnog materijala" u vrednosti od 3,3 miliona dolara. Češka Republika Ukrajini šalje 4.000 minobacača, kao i arsenal od 30.000 pištolja, 7.000 jurišnih pušaka, 3.000 mitraljeza, mnogo snajperskih pušaka i milion metaka… Česi su Kijevu obećali 4.000 minobacača u vrednosti od 1,6 milion dolara koji tek treba da budu isporučeni.

Po njegovom tumačenju, EU je napravila ovim potezom presedan u svakom smislu, od spoljnopolitičkog - obraćanjem državama koje nisu članice EU a koje su u ratu sa jedne strane, do odbacivanjem mirovne politike.

- Evropska unija mimo volje svih svojih članica donosi jednu takvu oduku čime nameće zapravo jedan stav za svih 27 članica EU, iako su neke od njih osudile tzv. rusku intervenciju, ali nisu odobrile da se u njihovo ime i njihovim novcem kupuje oružje. Ono što je najstrašnije jeste to što su geopolitičke posledice ovog čina opasne, jer je Rusija na početku zaštitne vojne intervencije u Donjecku i Luganskom otvoreno rekla da će u slučaju da neke zemlje odluče da se umešaju u taj sukob biti suočene sa posledicama - napominje Gajić.

Stala na stranu Vašingtona

U ovom slučaju EU je, ističe on, zauzela potpuno neprijateljski stav prema Rusiji povodom ovog konflikta i generalno prema Rusiji.

- Svi njeni potezi su potezi diplomatskog, ekonomskog i političkog rata prema Rusiji, osim vojnog, a ovo je prva mera koja direktno podržava stranu u sukobu, odnosno vladu u Kijevu - ističe sagovornik Sputnjika.

ŠTA AKO NATO PRIHVATI ZAHTEV DA SE ZABRANE LETOVI NAD UKRAJINOM?! MOSKVA TO NEĆE POŠTOVATI, A ONDA... NEK NAM JE BOG UPOMOĆI! Samo, ni to nije najluđe...

Ovo je dakle, zaključuje on, otvoren geopolitički potez konfrontacije sa Ruskom Federacijom iako je sve to što rade suprotno interesima članicama EU, jer se u tom političkom nadgornjavanju potpuno svrstavaju na stranu zvaničnog Vašingtona i njihove politike.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da bi „smrtonosno oružje" i zalihe goriva za ukrajinsku vojsku, kao i zaštitna i medicinske oprema trebalo da se finansiraju iz fonda Unije za hitnu pomoć.

Umesto da smiruju rat oni ga parama potpiruju

A prema nepotvrđenim medijskim izveštajima, EU želi da Ukrajini stavi na raspolaganje pola milijarde evra - 450 miliona evra za oružje i 50 miliona evra za drugu opremu.

Prema planovima, novac će stići iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda. To je novi finansijski instrument EU koji se može koristiti i za jačanje sposobnosti oružanih snaga u partnerskim zemljama.

(VIDEO) HILARI KLINTON POZVALA NA PUČ U RUSIJI - PUTIN MORA BITI ZAUSTAVLJEN! Atentat na Putina pokušan mnogo puta, ali - DA LI TO KLINTONOVA PRIZIVA...

Osim EU Amerika je u Ukrajinu poslala oružje i za dodatnih 350 miliona dolara iz američkih rezervi.

Velika Britanija Ukrajini je donirala lake protivoklopne odbrambene sisteme oružja. Francuska je već poslala pomoć, a šalje još vojne opreme kao i goriva. Pariz je rekao da je postupio prema ranijim ukrajinskim zahtevima za odbrambeno protivvazdušno i digitalno oružje.

Kanada šalje smrtonosno vojno oružje Ukrajini i pozajmljuje Kijevu 394 miliona dolara.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica

pre 2 godine

Srbijo nikad u EU! Fašistička organizacija! Da smo u EU sad bi davali pare da se kupuje oružje u borbi protiv naše braće. I ako bude referendum glasam protiv EU i članstva!

Voja

pre 2 godine

Znači EU kao i dosad nema veze sa onim za šta se predstavlja i članstvo u takvoj organizaciji je ravno samo ubistvu. Nije nas bombardovao NATO nego EU kada ćemo već jednom to da shvatimo.

Milan63

pre 2 godine

Dešava se ono što se i naslućivalo. Da nas najjače zemlje EU, kao nekakvog kandidata, ucenama i pritiscima uvlače u sukob sa Rusijom mimo naše volje. To se videlo i prilikom glasanja u UN. Mi ne treba više da apliciramo za EU koja je od ekonomske i mirotvorne organizacije postala vojno angažovana protiv RF i da budemo prirepak SAD i NATO. Dajte, gospodo, da se narod izjasni na referendumu. Ne sme da zavlada malodušnost i politički kukavičluk.

master

pre 2 godine

I u tu jebenu eu srbija srlja, treba da ste pametniji, gomila glupaka i lelemuda, dali ste coravi ili blesavi sami odlucite.

Milutin

pre 2 godine

Ta evropska unija je bombardovala srbiju i ne svatam zašto smo toliki debili pa smo zapeli za tu fašističku uniju.samo bojni savez sa rusijom je budućnost srpskog naroda

Goran Bojanović

pre 2 godine

EU je de fakto 4 RAJH. Srbija treba da se ujedini sa Rusijom i Belorusijom. U suprotnom vrlo brzo ćemo nestati kao narod, ali ne samo mi.

Sumadinac

pre 2 godine

Spori su Rusi ispali.Brze i efikasnije ali samo po vojnim ciljevima da unistite to NATO smece od oruzija sto im doniraju da ginu dzabe Ukrajinski vojnici.Ovaj komicar Zelenski upao u zamku SAD.Zalosno je sto su dva pravoslavna i ista naroda od vajkada se borili za slobodu a sada se tuku i ginu medusobno.Tuga.

Gaga

pre 2 godine

A sta su nam radili 90-ih koga su naoruzavali!!? moju babu! jel! siptare, ko je muslimane naoruzavao, dovukao olos da ratuje protiv Srbije, nego sad su otkrili se a dosad bilo sve zavijeno

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17