• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

05.03.2022

06:23

AUTOMOBILSKE KOMPANIJE ZATVORILE SVOJE POGONE U RUSIJI! Rat u Ukrajini obustavlja proizvodnju automobila!

Vesti

AUTOMOBILSKE KOMPANIJE ZATVORILE SVOJE POGONE U RUSIJI! Rat u Ukrajini obustavlja proizvodnju automobila!

Podeli vest

Sankcije su teško ugrozile auto-industriju i loše će se odraziti na tržište novih kola u čitavoj Evropi, kao i u Srbiji, ocenjuju stručnjaci

Zbog ruske vojne operacije u Ukrajini veliki broj najpoznatijih svetskih automobilskih kuća zatvorio je svoje fabrike u Rusiji! Ova odluka veoma će se loše odraziti na tržište novih automobila u čitavoj Evropi. Zatvaranje fabrika dovešće do smanjene proizvodnje novih automobila i produžetka rokova isporuke kupcima.


Prema rečima stručnjaka, rat u Ukrajini će dodatno usporiti dostavu novih kola i kupcima u Srbiji koji već zbog epidemije korone čekaju i po nekoliko meseci, čak i godinu dana.

Duže čekanje

Kupci već na nove automobile čekaju po nekoliko meseci, a situacija u Ukrajini rezultiraće još dužim čekanjima
Miodrag Piroški


Zatvaranje pogona


Prethodnih dana mnoge auto-kompanije uvele su sankcije Rusiji i obustavile proizvodnju. Fabrike su zatvorili BMW, "Mercedes", "Porše"i "Ford", dok su "Reno", "Folksvagen" i "Škoda" za sada obustavili proizvodnju i izvoz svojih automobila. Pored njih proizvodnju su prekinuli "Tojota" i "Hjundai", koji najavljuje da se nada da će za vikend nastaviti sa radom.


Najgore od svega je to što zatvaranje fabrika nije jedini problem, jer će već tešku situaciju dodatno iskomplikovati nedostatak sirovina za proizvodnju.


Naime, Ukrajina je važan dobavljač neona, koji se koristi u laserima za proizvodnju mikročipova, čija nestašica već dve godine zadaje glavobolju i proizvođačima i kupcima.


Autor emisije "Vrele gume" Miodrag Piroški napominje da će obustava rada i zatvaranje fabrika dodatno produžiti liste čekanja kupaca novih automobila u Srbiji.


- Proizvodnja definitivno neće ići istom dinamikom na koju smo do sada navikli, već će biti dosta usporena. Kako zbog zatvaranja fabrika, tako i zbog nedostatka sirovina. Rusija obezbeđuje više od 50 odsto svetskih potreba za paladijumom, koji je neophodan za proizvodnju katalizatora.

Piroški: Novi automobili
poskupeće za 10 odsto!

Miodrag Piroški veruje da će cena novih automobila skočiti zbog rata u Ukrajini.
- Cene novih vozila skaču na dnevnom nivou, a i dalje se traži auto više. Svaka nestabilnost na tržištu odražava se na cenu, pa će tako i sukob u Ukrajini na to uticati. Ne sumnjam da će cene novih automobila poskupeti, a moja pretpostavka je da će to biti oko 10 odsto na godišnjem nivou - rekao je naš sagovornik.

Katalizatori su proizvođačima potrebni za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. To može da prouzrokuje velike probleme na tržištu ovih automobila. Kupci već na nove automobile čekaju po nekoliko meseci, pa i godinu dana, a situacija zbog sukoba u Ukrajini rezultiraće još dužim čekanjem - kaže on i dodaje:

Skaču i cene polovnih automobila

Romana Takov sa sajta "Polovni automobili" kaže da na tržištu automobila usled pandemije postoji disbalans ponude i potražnje i da zbog toga već neko vreme svedočimo rastu cena polovnih vozila.
- Očekujemo da će rat u Ukrajini imati efekta na dalje kretanje cena. Brojni su razlozi. Cene nafte i gasa izraženo rastu, a oni su veoma važna stavka u proizvodnji brojnih sirovina i proizvoda. Značajno su poskupele i mnoge druge sirovine - od čelika, bakra i aluminijuma, preko plastike i gume, pa sve do brojnih plemenitih metala koji se koriste za proizvodnju katalizatora, a čiji je Rusija jedan od glavnih izvoznika - kaže ona, i dodaje:
- Poremećeno je ili zaustavljeno i snabdevanje raznim komponentama iz fabrika u Rusiji i Ukrajini. Mnogi proizvođači u Evropi već su najavili dodatno usporavanje proizvodnje ili privremeno zatvaranje nekih pogona. Sve navedeno može dovesti i do smanjene ponude novih automobila, što posledično utiče i na tržište polovnih.

- Kada je u pitanju činjenica da je Rusija treći najveći svetski proizvođač nikla, koji se koristi u litijum-jonskim baterijama, to neće tako drastično uticati na nas jer se u Srbija električni automobili kupuju jako malo. Ali da će se osetiti posledice, hoće. Ipak, budući da su na snazi sankcije Rusiji, možemo očekivati da se vozila koja su spremna za njihovo tržište, ili koja se trenutno proizvode, preusmere na kupce u Evropi.


Nedostatak sirovina


Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije objasnio je koliko su i Ukrajina i Rusija važne za automobilsku industriju.

Ko je obustavio proizvodnju u Rusiji:

* BMW
* "Mercedes"
* "Porše"
* "Reno"
* "Folksvagen"
* "Škoda"
* "Tojota"


- Za proizvodnju poluprovodnika, koji se koriste za čipove za automobilsku industriju, koriste se sirovine koje dolaze iz Ukrajine i Rusije. Problem postoji već dve godine, strašno su duga čekanja i usporena je isporuka vozila kupcima. Zbog svega toga taj problem će se još povećati i još duže će se čekati automobili. Najviše će biti ugroženi "Kija" i "Hjundai", pošto tamo imaju svoje proizvodne kapacitete. Da ne pominjem razvoj električnih baterija koje koriste nikl kao sirovinu, a glavni izvor nikla su takođe Rusija i Ukrajina - rekao je on.

 

Ko je sve uveo
sankcije Rusiji

* Epl - potpuni izlazak sa tržišta
* Adidas - odbijanje da radi sa fudbalskom reprezentacijom
* Audi - izašli sa tržišta
* AMD - zabrana isporuke mikročipova
* Britiš petroleum - sa 20% akcija napustili "Rosnjeft"
* BBC - oduzimanje dozvola za emitovanje
* BMW - zatvorili fabrike
* Boing - izlaz sa tržišta
* Ševrolet - izašli sa tržišta
* Kadilak - napustili tržište
* Karlsberg - ograničenje izvoza
* Koka-Kola - izlazak sa tržišta
* Dizni - otkazao sve filmove
* Evrovizija - diskvalifikacija
* Fejsbuk - zabrana naloga ruskih medija
* Najki - zatvorili sve prodavnice
* Nintendo - zabrana kupovine u rubljama
* Nestle - zatvorili svih šest fabrika u Rusiji
* Mercedes - napustili tržište
* Netfliks - zabrana za ruske pretplatnike
* Viza - blokiranje banaka pod sankcijama
* Volvo - povukli se iz Rusije
* Folksvagen - izašli van zemlje
* Ikea - povlačenje sa tržišta
* Ford - zatvorili sve prodavnice
* Lenovo - izlazak sa tržišta
* Šel - raskid ugovora sa "Gaspromom"
* Tojota - otpuštanje 2.600 zaposlenih
* Pornhab - zabrana pristupa sadržaju
* Masterkard - obustava proizvodnje kartica
* Metro - otpustili 10.000 zaposlenih
* Jaguar - napustili tržišta




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija