• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

08.03.2022

06:47 >> 05:52

RUSIJA ZA 8.MART OBJAVILA REŽIM TIŠINE za izlazak CIVILA! (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug/Rojters

Vesti

RUSIJA ZA 8.MART OBJAVILA REŽIM TIŠINE za izlazak CIVILA! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini počela je pre dvanaest dana. Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), od početka rata iz Ukrajine je pobeglo više od 1,5 miliona ljudi. Najviše je izbeglo u Poljsku, a Slovačka je zbog toga proglasila vanredno stanje.

00.34 - Rusija za 8. mart objavila „režim tišine“ u Kijevu
Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu danas, 8. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavljuje „režim tišine“ za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija, Marijupolja.

22:55 U blizini Harkova stradao general-major ruske vojske
Kijev tvrdi da je tokom borbi kod Harkova, poginuo Vitalij Gerasimov, ruski vojskovođa, general-major, načelnik štaba i prvi zamenik komandanta 41. armije Centralnog vojnog okruga Rusije. Moskva nije potvrdila pogibju generala

22:33 Putin jasan, u Ukrajini su samo profesionalci
Želeo bih da istaknem da vojni obveznici ne učestvuju i neće učestvovati u neprijateljstvima. Dodatnog poziva rezervista iz rezervnog sastava neće biti. Postavljene zadatke rešavaju samo profesionalni vojnici. Uveren sam da će oni pouzdano obezbediti bezbednost i mir za narod Rusije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

22:30 LNR tvrdi da je oslobođena skoro cela teritorija
Ministarstvo spoljnih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike objavilo je da je od ukrajinskih trupa "oslobođena skoro cele teritorije republike".

22.15 Azov sprema opasnu provokaciju
Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da služba bezbednosti Ukrajine sa ekstremistima "Azov" priprema provokaciju sa mogućim radioaktivnim zagađenjem okoline u području Harkova.

22:10 Zelenski se sutra obraća britanskim poslanicima, poručuje: "Ne bojim se nikoga - ostajem u Kijevu"!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se sutra iz Ukrajine poslanicima u Donjem domu britanskog parlamenta, izjavio je predsednik parlamenta Lindsi Hojl.
Svi parlamentarci žele da čuju direktno predsednika, koji će se obratiti uživo iz Ukrajine, tako da je ovo važna prilika za parlament, naveo je Hojl u saopštenju, preneo je BBC.
Nakon obraćanja ukrajinski predsednik će odgovarati na pitanja.
Zelenski odlikovan medaljom slobode Ronalda Regana. Orden za predsednika primila je ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova. 

 

 

21:33 Boris Džonson, Džastin Trudo i Mark Rute snimili spot za Ukrajinu, Bela kuća "zapretila" Pekingu
Bela kuća je saopštila da ako Kina odbije da se pridržava antiruskih sankcija, SAD uvek imaju sredstva da preduzmu korake protiv Pekinga.

 

 

21:30 Lavrov se sastaje sa ukrajinskim kolegom u Turskoj
Sastanak će biti održan u okviru dogovora postignutog sa predsednikom Putinom u telefonskom razgovoru, rekla je portparolka diplomatije Marija Zaharova.
Turski ministar spoljnih poslova izrazio je nadu da će ovo biti "prekretnica" i "važan korak" ka miru i stabilnosti nakon ruske intervencije u Ukrajini.

21:16 Rusija neće biti isključena iz UN, rekao je Dmitro Kuleba.
 
20:45 Ubijen gradonačelnik Gostomela Jurij Prilipko
Ubijen gradonačelnik Gostomela Jurij Prilipko, tvrde ukrajinski zvaničnici.
Prema istom izvoru Prilipko je umro dok je delio hleb i lekove onima kojima je to potrebno.
"Umro je kao junak ali nažalost zbog ruskih napada nemoguće je za sada obaviti sahranu", rekli su zvaničnici.

20:34 Bajden, Šulc, Makron i Džonson razgovarali o ratu u Ukrajini - Sankcije se nastavljaju
Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je danas sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o ratu u Ukrajini koji je u toku.
"Predsednik Džo Bajden održao je danas video poziv sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom. Lideri su potvrdili svoju odlučnost da nastave sa podizanjem troškova Rusiji zbog njene ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu. Oni su takođe istakli svoju posvećenost nastavku pružanja bezbednosne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini. Pored toga, razgovarali su o svojim nedavnim angažmanima sa ukrajinskim i ruskim predsednikom", saopštili su iz Bele kuće.

20:11 "Međunarodna legija je već stvorena i štiti Kijev"

 

 

17:46 Nemačka odbacila energetske sankcije
Nemačka odbacuje predloženi evropski embargo na uvoz ruske nafte.
Šolc je rekao da "više voli da se fokusira na 'održivi' pritisak na Moskvu koji ne bi nametnuo pretežak teret Nemcima".
Šolc upozorava da Evropa može biti energetski ugrožena. On je izjavio danas da se snabdevanje ruskim energentima ne može zameniti preko noći zbog čega je odlučeno da se poslovanje s ruskim kompanijama u ovoj oblasti nastavi.

17:29 Osiguranje za Putinov neuspeh
Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je "ovo je trenutak za ukrajinske prijatelje da stvore koaliciju humanitarne, ekonomske i odbrambene vojne podrške kako bi osigurali da Putin ne uspe u ovoj katastrofalnoj invaziji".

17:23 Incident u Dablinu, probio kamionom ogradu zgrade ruske ambasade

15.37 - Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

15.30 - Ruske tenkovske jedinice otvorile su danas vatru na glavni aerodrom u regionu Nikolajev na jugu Ukrajine, nakon što su ukrajinske snage juče uspele da uspostave kontrolu nad aerodromom, potvrdio je guverner Vitalij Kim u onlajn objavi koju je preneo Rojters.

Ruske trupe su rano jutros napale i grad Nikolajev iz višecevnih raketnih lansera, javila je ranije ukrajinska agencija Unian navodeći da je granatiranje počelo oko 05.00 časova ujutru po lokalnom vremenu, preneo je BBC pozivajući se na lokalne medije.

Međutim guverner Kim je izjavio da su putevi otvoreni i da ukrajinske snage kontrolišu mostove i poručio stanovništvu da može bezbedno da napusti grad.

 

14.46 - Ukrajinska delegacija stigla je u Belorusiju gde će se održati treća runda rusko-ukrajinskih pregovora.


Kako prenosi reporter Sputnjika sa lica mesta, ukrajinska delegacija stigla je helikopterima.

 

 

 

 

13.58 - Ukrajinska strana je nakon najave „režima tišine“ od 10 do 13 časova izvršila 172 granatiranja, izjavio je načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.


- Za samo ta tri sata su na svih šest humanitarnih koridora registrovane paljbe ukrajinskih Oružanih snaga i nacionalista - precizirao je on.


Takođe je rekao i se milioni ukrajinskih i stranih državljana nalaze u uslovima informacione blokade budući da je utvrđeno da nije sprovedena nijedna praktična mera za pripremu humanitarnih konvoja, niti je iko došao na otvorene humanitarne koridore.

- Utvrđeno je da nacionalisti, pod pretnjom fizičkog nasilja, jednostavno ne puštaju civile i strane državljane iz gradova - istakao je on, dodajući da ukrajinska strana nije obavestila svoje stanovništvo o mogućnosti bezbedne evakuacije iz Kijeva, Harkova, Marijupolja i Sumija.

Kazao je i da ukrajinski nacisti i dalje drže taoce kao "živi štit", među kojima je više od 1.600 građana stranih država.

 

 

 

 

13.31 - Lavrov i Kuleba planiraju da se sastanu na marginama foruma u ​​Antaliji, turski kolega će učestvovati u razgovorima - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

12.27 - Mađarska je usvojila ukaz kojim se zabranjuje isporuka naoružanja u Ukrajinu sa teritorije njene zemlje, izjavio je premijer Viktor Orban.


- Na zasedanju Operativnog štaba za nacionalnu bezbednost ocenili smo celokupnu situaciju i usvojili ukaz kojim se sa teritorije Mađarske zabranjuje isporuka oružja u Ukrajinu - navodi se u video poruci Orbana koja je objavljena na Fejsbuku.
 

12.17 - EU veruje da Kina može doprineti okončanju sukoba u Ukrajini kroz odnose sa Rusijom

12.12 - Avion sa ruskim diplomatama i članovima njihovih porodica iz američkih zemalja u Moskvi

 

12.01 - Ukrajinski nacionalisti sprečavaju evakuaciju stanovnika Mariupolja - šef DNR Ukrajinski nacionalisti ponovo sprečavaju stanovnike Marijupolja i Volnovahe da napuste humanitarne koridore, izjavio je u nedelju portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

 

11.29 - Blinken kaže da će dodatnih 400 vojnika stići u Litvaniju iz SAD u narednim danima

Foto: Tanjug/AP

11.27 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine u Rusiji: Vi ste došli u našu zemlju - mi ćemo u vašu

 

11.22 - Ruska delegacija stigla je u beloruski grad Brest na pregovore sa ukrajinskim timom, javlja ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na portal za prećenje letova Flajtradar.

Tačna lokacija treće runde pregovora nije objavljena, kao ni vreme kada je planirano da bude održan sastanak, prenosi Rojters.

Prve dve runde pregovora održane su na teritoriji Belorusije 29. februara i 3. marta.

11.10 - Deo Petrovskog okruga u Donjecku nestao je zbog granatiranja ukrajinskih snaga, kaže DNR Usled granatiranja ukrajinskih trupa, deo Petrovskog okruga u Donjecku ostao je bez struje, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.50 - Holandsko tužilaštvo smatra da odbrana optuženih u slučaju MH17 treba da nastavi da štiti Rusiju, bez obzira na događaje u Ukrajini

10.45 - Filipini podižu nivo uzbune zbog Ukrajine, evakuacija građana je sada obavezna, kažu izveštaji


Filipinsko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je nivo uzbune za Ukrajinu i učinilo obaveznom evakuaciju Filipinaca iz zemlje, prenosi CNN Filipini.
 

11.07 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na nove sankcije protiv Moskve, ali i na bojkot izvoza i uvoza iz Rusije i njenih energenata.


Ukoliko se invazija nastavi i Rusija ne odustane od svojih planova protiv Ukrajine, biće potreban novi sankcioni paket, smatra Zelenski.

- Biće potrebne nove sankcije, novi sankcioni korak protiv rata, radi mira - dodao je.


On je ponovio da Kijev čeka "raščišćenje neba" Ukrajine snagama zapadnih partnera ili isporukama borbenih aviona i sistema PVO.

 

10.53 - Preko 3.000 ljudi okupilo se u centru Donjecka kako bi odali poštu komandantu bataljona "Sparta" Vladimiru Žogi.


Njemu je posthumno dodeljeno zvanje Heroj Rusije i Heroj Donjecke narodne Republike. Inače, Žoga je komandu bataljona preuzeo nakon pogibije Arsena Pavlova poznatijeg pod nadimkom Motorola.

 

OVO JE REKORD SVIH VREMENA! Cena gasa na berzi u Evropa beleži vrtoglavi rast, 3.600 dolara za hiljadu kubika!

 

10.20 - Turska će nastaviti sa inicijativama posredovanja u Ukrajini dok ne daju rezultate - portparol

10.16 - Vicepremijer Ukrajine odbacuje humanitarne koridore za Rusiju i Belorusiju

10.03 - Put Gorlovka - Donjeck zatvoren zbog granatiranja ukrajinskih snaga 

09.59 - Ruska delegacija otputovala u Belorusiju na treću rundu pregovora sa Ukrajinom

Više o tome možete pročitati OVDE

Foto: AP/Tanjug

09.41 - SAD i NATO su Kijevu isporučili preko 17.000 protivtenkovskih oružja za manje od jedne nedelje - kažu izveštaji


Sjedinjene Države i NATO su za manje od nedelju dana obezbedili Ukrajini više od 17.000 komada protivtenkovskog oružja, objavio je list Njujork tajms. Zalihe su uključivale rakete "Džavelin", koje su transportovane preko granica Poljske i Rumunije. Oni su istovareni iz ogromnih vojnih teretnih aviona kako bi mogli da putuju kopnom do Kijeva i drugih većih gradova, dodaje list.
 

09.31 - Praktično cela teritorija Luganske Narodne Republike je danas oslobođena, izjavio je lider republike Leonid Pasečnik.


Još uvek nismo oslobodili ozbiljno utvrđeno područje poput Severodonjecka, Rubežnoja i Lisičanska, međutim, oni su praktično opkoljeni, rekao je on za televiziju "Rusija 1".

 

09.17 - Većina LNR danas oslobođena od kijevskih snaga

 

 

09.02 - Većina kineskih državljana evakuisana iz Ukrajine - Ambasada u Ukrajini

08.17 - Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak zbog raketnog napada na skladište nafte u Lugansku, navodi se na sajtu komiteta.
 

Paljba ukrajinske vojske dovela je do oštećenja dva rezervoara u skladištu nafte u Lugansku, požar gasi 11 jedinica Ministarstva za vanredne situacije LNR, saopštio je načelnik tog resora Evgenije Kacavalov.
 

08.09 - Novi Zeland uvodi sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, premijeru Mihailu Mišustinu, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Novog Zelanda.


Prema navodima MIP-a, reč je o uvođenju zabrane ulaska u zemlju osobama povezanim sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Na sankcionom spisku našlo se oko 100 ljudi.
 

07.44 - Požar u skladištu nafte u Lugansku

07.43 - Predsedavajući odbora načelnika štabova američke vojske, general Mark Mili posetio je tajni aerodrom na granici sa Ukrajinom, koji je postao centar isporuka oružja u tu zemlju, javlja televizija „Si-En-En“, pozivajući se na visokog predstavnika Ministarstva odbrane.


Prema njegovim rečima, Mili je lično nadgledao isporuku oružja u Ukrajini. Kako se tvrdi, on se na aerodromu sastao sa vojskom i upoznao se sa procesom transporta oružja, a poslednjih dana je na aerodromu, čija lokacija nije saopštena, broj letova porastao sa nekoliko dnevno na 17.


Portparol Pentagona rekao je za „Si-En-En“ da ruska vojska nije pokušala da zaustavi taj transfer oružja, ali da sada u SAD postoje bojazni da bi kanal mogao da bude meta pri nastavku ofanzive.
 

Foto: printskrin/tvzvezda.ru

 

06.20 - Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10.00 objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Mariupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

 

 

 

 

05.17 - Snažna eksplozija u Lugansku. Očevici i lokalni mediji pišu da gori skladište nafte.

 

03.14 - Ukrajinske snage su noćas ispalile 20 raketa iz sistema Grad na naselje Lozovo u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštili su u LNR.

 

02.55 - Ministarstvo spoljnih poslova Japana dodelilo je celoj teritoriji Rusije treći stepen opasnosti od četiri moguća, navodi se na sajtu MIP-a zemlje izlazećeg sunca.


Treći stepen opasnosti podrazumeva preporuku Ministarstva spoljnih poslova svojim građanima da odustanu od putovanja u Rusiju. Od prošle nedelje regionima Rusije koji se graniče sa Ukrajinom dodeljen je četvrti stepen opasnosti, što znači preporuku da ih napuste.

 

02.44 - Velika Britanija će izdvojiti dodatnih 100 miliona dolara pomoći Ukrajini za smanjenje finansijskog pritiska koji je izazvala ruska operacija, saopštio je Dauning strit.

 

23.46 - Služba bezbednosti Ukrajine sa ekstremistima „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) priprema provokaciju sa mogućim radioaktivnim zagađenjem okoline u području Harkova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


Kako se navodi, nacionalisti su minirali reaktor na eksperimentalnom nuklearnom objektu u Fizičko-tehničkom institutu u Harkovu.


„Militanti SBU i bataljona Azov planiraju da dignu u vazduh reaktor i optuže Oružane snage Rusije da su, navodno, izvele raketni napad na eksperimentalno nuklearno postrojenje“, dodaje se u saopštenju.


Napominje se da su 6. marta strani novinari stigli u Harkov da snime posledice provokacije ukrajinskih nacionalista, uz naknadnu optužbu Rusije za stvaranje ekološke katastrofe.

 

23.09 - Naredna runda pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, kako se očekuje, održaće se 7. marta. Kako je saopštio ukrajinskom listu „Strana“ član delegacije iz vladajuće partije „Sluga naroda“ David Arahamija, pregovori će biti održani na poljsko-beloruskoj granici, kao i prošli.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija