• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2022

09:00

RUSIJA POD SANKCIJAMA MOŽE GODINAMA, A ZAPAD? Džefri Saks: Baciti Moskvu na kolena jednostavno je nerealno, nemoguća misija...

Ap/Fotoilustracija

Vesti

RUSIJA POD SANKCIJAMA MOŽE GODINAMA, A ZAPAD? Džefri Saks: Baciti Moskvu na kolena jednostavno je nerealno, nemoguća misija...

Podeli vest

Kremlj tvrdi da Rusija pod sankcijama može da izdrži koliko treba, ali ruski zvaničnici nisu sigurni da li isto to može i Zapad. Saradnici predsednika Vladimira Putina kažu da će zapadne zemlje osetiti antiruske sankcije više nego sama Rusija, te da će ih one pogoditi "kao maljem"

Zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Pankin izjavio je da je njegova zemlja spremna da se suprotstavi sankcijama i drugim ograničenjima, da će biti teško, ali da nema panike.

- Zapad uvođenjem sankcija ima jasan cilj - da uništi Rusiju, i to ne samo njenu elitu i pojedince na spiskovima već i ceo narod. To nije moguće, budući da je Rusija bila spremna na sankcije - kazao je Pankin.

Jake ekonomske veze

Ruski diplomata, međutim, nije siguran u to koliko je Zapad spreman da izdrži.

- Neke zapadne zemlje zavisne su čak do 50 odsto od Rusije, tako da sankcije kod njih neće proći nezapaženo. Rusija je ozbiljan učesnik u svetskim privrednim vezama i zbog toga će ove sankcije mnogima teško pasti. Ne govorim samo o energentima, sirovinama i prehrambenoj industriji - istakao je Pankin.

ZAPAD OTEO RUSIMA POLOVINU ZLATNIH I DEVIZNIH REZERVI, MOŽE LI RUSIJA TO PREŽIVETI?! Moskva tvrdi da MOŽE, odgovor je već aktiviran..

On je dodao da će Evropa prva osetiti talas posledica sankcija uvedenih Rusiji.

- Posledice već vidite, ali ne zato što mi energente koristimo kao oružje. Na tom polju i dalje ispunjavamo sve svoje obaveze. Sankcije Rusiji ne samo što će se rikošetirati već će ih i verovatno udariti kao maljem - kazao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, Rusija ne može jednim potezom pera biti ograđena nekakvom gvozdenom zavesom ili kamenim zidom od celog sveta.

- Mnogi mogu da kažu da je uloga Rusije beznačajna, ništavna. Međutim, globalna ekonomija, koja je već pretrpela šokantne posledice zbog pandemije koronavirusa, zbog antiruskih sankcija preživeće ogroman šok. A još nije u igri najgori scenario - smatra Pankin.

MUDŽAHEDINI I TERORISTI SU DOBRODOŠLI, NE I PROFESOR MILOŠ KOVIĆ: Dodik jasan, to je atak muslimanskog Sarajeva na Srpsku - NEĆE PROĆI!

S njim je u potpunosti saglasan i ugledni američki ekonomista Džefri Saks. On kaže da antiruske sankcije neće postići svoje ciljeve, te da će pogoditi samo Zapad.

- Predviđam drugačiji razvoj događaja - značajne negativne posledice za ekonomiju ostatka sveta, za sve osim za Rusiju - kazao je Saks.

Ruski gas normalno teče u Evropu

Ruska kompanija "Gasprom" saopštila je juče da nastavlja isporuku gasa preko teritorije Ukrajine. Samo juče isporučeno je 109,6 miliona kubnih metara.
Prethodnog dana isporuke su bile gotovo iste i iznosile su 109,5 miliona kubnih metara.

On je sankcije nazvao tipičnim alatom američke spoljne politike.

- Uprkos čestoj primeni, restriktivne mere retko deluju. Primer su sankcije Iranu, Severnoj Koreji i Venecueli. Tamo nismo promenili režime, a sada želimo da bacimo na kolena mnogo veću državu. Rusija je ogromna zemlja, koja ima na raspolaganju 1.600 nuklearnih bojevih glava. Baciti Rusiju na kolena jednostavno je nerealno, nemoguća misija. Ne znam šta je u glavama onih ljudi koji su ih osmislili - izjavio je američki stručnjak i istakao da će Rusija lako preživeti posledice nametnutih sankcija, ali misli da Zapad neće.

Na zapadu više gube

Slično misle i drugi stručnjaci u SAD. Piter Čir, šef globalne makrostrategije u finansijskoj firmi "Akademi sekjuritiz", kaže da će Zapad mnogo više osetiti antiruske sankcije nego sama Rusija.

- Prosečna mesečna plata u Rusiji je oko 600 dolara, što je oko pet puta manje nego u SAD. Oni će osetiti sankcije, ali ne toliko. Kad je reč o građanima na zapadu, oni mogu mnogo više da izgube - kazao je Čir.

VAŠINGTON PRETI KINI, NE SMETE POMOĆI RUSIJI NI NA KOJI NAČIN, U SUPROTNOM... Peking odgovara da će zaštiti i svoje kompanije i ljude...

S druge strane, Stiv Hank, profesor ekonomije na Univerzitetu "Džon Hopkins", kaže da su nove antiruske sankcije sulude jer je Rusija od 2014. pod sankcijama i dosad nije izmenila svoje ponašanje.

- Ne vidim da će sada biti nešto drugačije. Ove sankcije najviše će osetiti Zapad - smatra Hank.

 



 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZAvram

pre 2 godine

Лоши математичари! САД и ЕУ веровали да ће им то што деценијама пр.е у исту тикву обезбедити довољно гаса! А кад тиква пукне...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija