• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2022

07:00

RUSIJA U RATU ZA NOVI SVETSKI POREDAK! Putin tvrdi da svetu preti glad, Lavrov da se Rusija bori za bolji svet!

AP/Photo

Vesti

RUSIJA U RATU ZA NOVI SVETSKI POREDAK! Putin tvrdi da svetu preti glad, Lavrov da se Rusija bori za bolji svet!

Podeli vest

Mit zapadnog društvenog blagostanja sada se ruši. Cela planeta mora da plati cenu ambicija Zapada. Preti povećanje globalnog siromaštva i gladi, kazao je ruski predsednik

Ovo je sudbonosni trenutak u savremenoj istoriji jer se vodi bitka za to kako će izgledati svetski poredak, izjavio je šef ruske diplomatije.

"Profit i interesi Zapadne elite ne misle o tome kako da poboljšaju živote svojih građana. One su opsednute svojim sebičnim interesima i viškom profita", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov šef diplomatije Sergej Lavrov izjavili su juče da se Moskva bori za novi, pravedniji svetski poredak, te da aktuelna dešavanja u svetu predstavljaju kraj zapadne dominacije. Prvi čovek Rusije upozorio je da cenu zapadnih ambicija, nažalost, plaća čitav svet, kojem prete glad i siromaštvo.

Ukrajina je izgovor

Putin je, obraćajući se članovima vlade, rekao da je Zapad iskoristio rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao izgovor za nametanje dodatnih sankcija Moskvi. On je istakao da je to bio dugoročni cilj Zapada kako bi obuzdao i uništio Rusiju.

- Međutim, zapadne sankcije ne škode samo Rusiji. One su se kao bumerang vratile onima koji su ih nametnuli. Težak udarac zadat je celokupnoj svetskoj ekonomiji i trgovini, kao i poverenju u američki dolar kao glavnu rezervnu valutu - istakao je Putin.

On je optužio Zapad da je svojim sankcijama izazvao talas inflacije u svetu.

- To će dovesti do povećanja globalnog siromaštva, gladi i broja izbeglica. Amerika i Evropa se već suočavaju sa rastom cena hrane, energenata i gubitkom radnih mesta - naglasio je ruski predsednik. Putin je uputio poruku i građanima zapadnih zemalja.

- Želim da me narod na zapadu takođe čuje. Vaše vlade čine ogromne napore da vas ubede u to da su sve vaše teškoće rezultat neke vrste neprijateljske akcije Rusije, da iz svojih novčanika treba da platite borbu protiv mitske ruske pretnje. Sve je to velika laž. Istina je da su vaši problemi rezultat dugogodišnjeg delovanja vladajućih elita u vašim zemljama, njihovih grešaka, kratkovidosti i ambicija - istakao je šef Kremlja.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, te elite ne misle o tome kako da poboljšaju živote svojih građana.

- One su opsednute svojim sebičnim interesima i viškom profita. Mit zapadnog društvenog blagostanja, takozvane zlatne milijarde, sada se ruši. Danas, cela planeta mora da plati cenu ambicija Zapada i njegovih pokušaja da po svaku cenu održi dominaciju - kazao je Putin, zaključivši da je zaplena kompanija i imovine ruskih tajkuna u inostranstvu dobra lekcija za njih da nauče da ne postoji ništa pouzdanije od ulaganja u sopstvenu zemlju.

U odvojenoj izjavi za rusku televiziju RBK, Sergej Lavrov je rekao da se njegova zemlja bori za novi svetski poredak, pravedniji od sadašnjeg.

- Ovo je sudbonosni, epohalni trenutak u savremenoj istoriji jer se vodi bitka, u najširem smislu te reči, za to kako će izgledati svetski poredak - istakao je Lavrov.

Pritisak SAD Kako je dodao, zapadne zemlje su izmislile frazu "svetski poredak baziran na određenim pravilima".

- Ta pravila su pisana u uskom krugu. U paralelnim, neformalnim strukturama. Postoje zakoni i specijalizovane agencije UN. Međutim, oni na zapadu prave svoja partnerstva, odlučuju o stvarima ne uzimajući u obzir svetsku zajednicu - naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, većina zemalja u svetu podržava Rusiju, ali su one pod velikim pritiskom SAD.

- Taj pritisak je toliko veliki da to ne mogu ni da zamislim. Znao sam da su Amerikanci spremni na mnogo toga kako bi sprečili stvaranje multipolarnog sveta i jednakosti, ali da će se baviti ovoliko prljavim stvarima nedostojnim jedne velike sile ni u najgorim snovima nisam mogao da zamislim - rekao je Lavrov i dodao da Kina, Indija, Egipat i Turska trpe ogroman pritisak, kao i druge manje zemlje koje podržavaju Rusiju.

Foto: Tanjug/AP

Posle Rusije na redu je Kina

Sergej Lavrov je izjavio da su spekulacije o tome da Zapad pokušava da uništi Rusiju kao poslednju prepreku pre nego što se ostrvi na Kinu sasvim tačne.

- To u ovom trenutku možda zvuči kao nemoguće, ali je nažalost tačno - rekao je Lavrov

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)
Live TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)

Specijalni gost emisije "Rat uživo" bio je ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. On je govorio o poziciji Srba u Federaciji BiH, nedavnom pokušaju atentata na njega, ali i o težnjama muslimanskih političara da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ukinu Republiku Srpsku.

29.08.2024

22:58

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija