• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

23.03.2022

07:00

UŽAS! NEHUMAN ODNOS PREMA RUSKIM KAMIONDŽIJAMA ŠIROM EU! Nemci drže ruske vozače kao u logoru!

Vesti

UŽAS! NEHUMAN ODNOS PREMA RUSKIM KAMIONDŽIJAMA ŠIROM EU! Nemci drže ruske vozače kao u logoru!

Podeli vest

Članovi srpskog udruženja 'Drug na drumu' svakodnevno dostavljaju hranu, piće i novac kolegama iz Rusije koje zateknu na evropskim putevima

Ruske kamiondžije već nedeljama trpe neviđenu torturu širom Evrope zbog rata u Ukrajini!

Skidanje tablica, razbijanje kamiona i farova, cepanje tendi, guranje vozila u jarak, najgore psovke i napadi, zadržavanje po 15 dana na carini u prostoru nalik logoru, bez hrane i vode samo su neke od stvari koje doživljavaju ruski vozači na evropskim putevima.

Iživljavanje

Zamislite očajne Ruse, ljude od 60 godina, koji se danima nisu okupali, ni supu pojeli, a ograđeni su žicom i tretirani su gore nego životinje
Goran Đorđević

Agresiju prema Rusima ne pokazuju samo Ukrajinci već i donedavno tolerantni Evropljani, pre svega Nemci, zatim Poljaci, Francuzi, Italijani, na koje je pogubno uticala antiruska propaganda u zapadnim medijima. A što je najgore, svi ovi napadi se odvijaju uz punu podršku lokalnih vlasti i policije, koja ne čini ništa da ih zaštiti.

'Drug na drumu'

Vozači iz Srbije, članovi udruženja 'Drug na drumu', svakodnevno pomažu ruskim vozačima i daju im hranu i piće kada god ih zateknu na putu.

Ne štede ni žene

Goran Keleman nam je otkrio da od maltretiranja i iživljavanja nisu pošteđene ni žene vozači iz Rusije.

- Jednoj Ruskinji su u Nemačkoj skinuli tablice sa kamiona i ona nije mogla da se pomeri sa parkinga danima. A na svu tu muku, još su joj napisali dve kazne jer je duže ostala na parkingu nego što sme, iako su jasno videli u kakvoj je žena situaciji - ispričao nam je Keleman.

- Naišao sam na carinskom terminalu u Nemačkoj na kamiondžije iz Rusije koje su tamo držali u prostoru ograđenom žicom punih 15 dana, navodno zbog dokumenata, iako su im svi papiri bili ispravni. Nisu im dali ni da odu da kupe hranu i vodu. Držali su ih tamo kao u logoru! Kada sam to video, uzeo sam sve što sam imao u kamionu, vodu, meso, krompir, luk, sokove, nešto para i dao sam im sve - priča za Informer vozač šlepera Goran Đorđević i dodaje:

- Scene koje sam video na putu nikada neću moći da zaboravim. Zamislite očajne Ruse, ljude od 60 godina, koji se danima nisu okupali, ni supu pojeli, a ograđeni su žicom, zakatančeni i tretirani gore nego životinje. Takvo zversko ponašanje i iživljavanje nad ljudima koji ništa nisu krivi u 21. veku je potpuno neprihvatljivo. U stalnom su strahu. Nosim srpsku zastavu na kamionu, a čim su to ruske kolege videle, bilo im je lakše. Kada sam im dao hranu i vodu, počeli su da plaču. Tuga Božja...

Suze zbog brojanice

Sličnu situaciju doživeo je i njegov kolega Goran Keleman.

- Rusima kradu tablice, psuju ih, pokazuju im srednji prst. Nedavno su Ukrajinci u Nemačkoj pretukli jednog kolegu, jedva je izvukao živu glavu. Oni su mu uz najgore uvrede i psovke demolirali kamion kod Ulma, a čovek je jedva uspeo da se zaključa u kabinu. Čim sam čuo za njega preko radio-stanice našeg udruženja 'Drug sa druma', zaputio sam se tamo jer sam bio najbliži. Kada sam došao do kamiona, video sam preplašenog Rusa. Govorio sam mu da sam Srbin i da sam mu prijatelj i pokazivao vodu i hranu koju sam doneo, ali on, skamenjen od straha, i dalje nije otvarao. Na kraju sam mu pokazao brojanicu sa krstom i prekrstio se i tek tada je malo otvorio prozor, toliko da možemo da pričamo. Uspeo sam da mu objasnim da želim da mu pomognem i dam hranu i piće i on je otvorio vrata, spustio glavu na volan i zaplakao. Bilo je toliko potresno da sam i ja zaplakao - iskren je Keleman.

Najteže na granici Poljske i Ukrajine

Predsednik udruženja 'Drug sa druma' Petar Vidović kaže za Informer da je za ruske vozače možda i najteža situacija na prelazu Brest između Poljske i Ukrajine.

- Sve to što rade ruskim vozačima toliko je nehumano da nemam reči i mi kamiondžije iz Srbije se trudimo da maksimalno pomognemo kolegama... Pored Nemačke, najteža situacija za šofere iz Rusije jeste na najvećem prelazu između Poljske i Belorusije. Tu ih prvo zadržavaju danima, a potom kada pređu granicu, dočekuje ih grupa ukrajinskih nacista koji ih maltretiraju. Baš, baš strašno! - priča Vidović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 2 godine

Da li ove nesretne zemlje clanice EU imaju plan za sutra?Kako ce oni slati svoju robu ili kamione u Rusiju, sta ce im tamo raditi i to opravdano.Boze jadne politike i jadnih i nesretnih drzva.Uvek covek mora da bude siguran da postoji sutra.Ja mislim da ce im sutra biti vrlo tuzno.

Nenad

pre 2 godine

Nemci i logor u istoj rečenici? Zašto je to normalno??

laky

pre 2 godine

Šta su im vozači krivi?Bruka i sramota,ti isti ljudi su im prevozili i za vreme korone rizikujući zdravlje da bi živeli normalno.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17