• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

25.03.2022

16:31

RUSI IMAJU NOVO ORUŽJE KOJE UZRUJAVA ZAPAD! Lansirane krstareće rakete uoči Bajdenove posete Poljskoj, ovo je poruka Americi? (Video)

Vesti

RUSI IMAJU NOVO ORUŽJE KOJE UZRUJAVA ZAPAD! Lansirane krstareće rakete uoči Bajdenove posete Poljskoj, ovo je poruka Americi? (Video)

Podeli vest

Ruski vojni mediji TV Zvezda rano jutros objavio je interesantni snimak ispaljivanja balističke rakete Iskander-M i Iskander -K . Neko bi rekao, pa ništa sporno nema u celoj priči, već se lansiraju mesec dana. Pa da samo pod uslovom da danas na poljsko-ukrajinsku granicu u posetu 82. padobranskoj diviziji ne dolazi lično američki predsednik Džo Bajden

Interesantno je i da se na ovom ruskom vojnom snimku vidi i raketni sistem "Iskander K 9M729", koga neki označavaju i Putinovim oružjem koje uznemirava Zapad.

Naime, pre četiri godine ruska vojska u operativnu upotrenu uvela je krstareću raketu za koju su SAD i ostalih 29 članica NATO pakta rekli da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF koji je zaključen 1987 godine. Rusija je u svom naoružanju imala dva raketna bataljona sa ovim krstarećim raketama, da bi se taj broj kasnije popeo na čak šest.

Prva testiranja nove rakete pod oznakom "Iskander K" zabeleženi su 2014. godine. Tada se saznalo da se ne radi o balističkoj raketi, nego o krstarećoj raketi, koja samo upotrebljava isto lansirno vozilo i kontrolni sistem poput balističke rakete "Iskander M". Za razliku od balističke, krstareća raketa ima par turboreaktivnih motora.. Te rakete su dobile oznake 9M728 i 729 koje se lansiraju sa kopna i čiji proizvođač je firma "Novator".

NATO je za ovaj raketni sistem uveo oznakom SSC-8, koju su Rusi predstavili zapadnim vojnima atašeima. Posebno time bili su skandalizovani u Vašingtonu, koji je tad saopštio da je Moskva testirala krstareću raketu "9M729" koja ima minimalni domet 50 km, skoro isti kao i njena prethodnica 9M827 i maksimalni domet od 480 km, što je za 10 km kraće od dometa rakete 9M827 koja iznosi 500 km i da je time pokazano da se ne krši sporazum o raketama srednjeg dometa. Raketa 9M729 opremljena je sa novom bojevom glavom i sistemom za upravljanje letom koji omogućava veću preciznost.

Transportno lansirno vozilo sistema "SSC-8" može da nosi četiri rakete "9M729" ili starije verzije "9M728". SAD su od Rusije zahtevale da uništi ta vozila i rakete, ali je to Moskva odbila zbog čega je došlo do istupanja iz ovog sporazuma.

Prema većini analiza krstareća raketa 9M729 je kopnena verzija mornraričke verzije krastareće rakete "Kalibr-NK" koja je korištena tokom ruske vojne intervencije u Siriji. Rakete su slične kad se gledaju od spolja, a zajednički proizvođač je firma Novator. Raketa "9M728" je poznata pod oznakom "R-500" na Zapadu dodeljena jo je oznaka "SSC-7".

Krstareća raketa 9M729 sa startnim motorom je dužine 8 m, prečnika 0,533 mm, širine krila 3m. Masa rakete iznosi 2.300 kg pri čemu je masa koncencionalne bojeve glave između 400 i 500 kg. Njena preciznost se ocenjuje na 5 m. Raketa može da nosi i nuklearnu bojevu glavu jačine 5 i 10 kT. Raketa verzije 9M729 smeštena je u kontejner koji se montira na vozilo i spremna je za trenutno lansiranje. Lasniranje se vrši tako što startni motor pokrene raketu iz lansera, zatim se aktivira glavni motor, otvore se sklopljena krila i raketa se prvo vertikalno, a onda i horizontalno usmeri prema cilju.

Tokom leta, raketa prati konfiguraciju terena, odnosno reljef i po visini leti u profilu što otežava njeno presretanje artiljerisko raketnih jednica PVO. Tokom leta raketa nikad ne iden na visinu veću od 6 km, što je njena maksimalna visina leta, a u termalnoj odnosno završnoj fazi leta raketa se spušta na visinu od 50 m. Navigacija ove rakete temelji se na inercijalnom sistemu navigacije, a dopunjava se i sa satelitskim sistemom navigacije GLONASS.

Rakete su nameštene na beloruska visokoprohodna vozila MZKT 7930. Vozila su dužine 12 m, širine 3 m, visine 3,29 m. Masa praznog vozila je 20,5 tona. Posada broji tri člana i svi su smešteni u kabini vozila. Svako lansirno vozilo obično prati i transportno vozilo isto konfiguracije 8x8 koje je opremljeno sa dodatnom dizalicom što kod visoko obučenih posada omogućava brzo snabedavnje lasera dodatnim raketama.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 2 godine

Rakete srednjeg dometa oko 5000 komada se vec razmestaju u Poljskoj, Rumuniji, Slovackoj i Madjarskoj.Kao nato salje 40.000 vojnika a to su vojnici koji ce upravljati tim raketama Tramp ko da je znao prekinuo je ugovore o raketama srednjeg dometa kao protivteza Ruskim superonicnim. Minimalno sledecih 10 godina ce Rusija biti pod embargom. Berlinski zid se premesta na Rusku granicu i poceo je hladni rat.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija