• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2022

07:00

NIKAD SKUPLJE MORE SKOČILE CENE - OD GORIVA PREKO STRUJE DO HLEBA! Za 10 dana letovanja u Grčkoj za gorivo i hranu 1.300 evra!

Reuters

Vesti

NIKAD SKUPLJE MORE SKOČILE CENE - OD GORIVA PREKO STRUJE DO HLEBA! Za 10 dana letovanja u Grčkoj za gorivo i hranu 1.300 evra!

Podeli vest

Da bi četvoročlana porodica napunila frižider, biće joj potrebno mnogo novca, jer su cene u marketima otišle u nebesa

Grcima dolaze ogromni računi za struju i sve u prodavnicama poskupljuje. To će na leto uticati na sve cene...

Da bi četvoročlana porodica ovog leta u junu letovala u severnoj Grčkoj, potrebno je da izdvoji čak 1.300 evra, i to samo za gorivo i hranu! Kada se ovoj cifri doda i cena smeštaja za 10 dana, koja u proseku za početak sezone iznosi 400 evra, i to za skroman studio u Haniotiju, zatim troškovi putarina, za koje prosečno treba izdvojiti još 50 evra, dolazimo do računice od koje zaboli glava.

Papreno skupo

Da stvar bude gora, predviđanja su da će zbog krize u Ukrajini i svakodnevnih poskupljenja hrane, goriva i struje, cene do sezone još "skakati", pa i za najskromnije letovanje će biti potrebna velika suma novca. Zbog skoka cene goriva poskupeo je prevoz kolima do Grčke. Prema računici, u proseku za automobil koji troši sedam litara goriva na 100 kilometara potrebno je za put od Beograda do Haniotija u Grčkoj, tamo i nazad, oko 126 litara.

Prema sadašnjim cenama, litar benzina je 176,1 dinar, a dizela 198. Dakle, za put do Grčke, ako gorivo natočite u Srbiji i u polasku i u povratku, treba vam 188,38 evra za benzin ili 211,87 evra za dizel. Ako se odlučite da gorivo natočite u Severnoj Makedoniji, platićete oko 157,58 evra za dizel ili 161,74 za rezervoar benzina.

Foto: Shutterstock

Litar benzina u Grčkoj sada košta čak 1,9 evra, pa ako gorivo za povratak natočite tamo, treba više od 240 evra, a za dizel, koji staje 2,03 evra za litar, 256,81 evro. Da bi četvoročlana porodica napunila frižider i imala obroke za svih deset dana na moru, biće joj potrebno mnogo novca, jer su cene u marketima otišle u nebesa.

Tako samo za najjeftiniji hleb mora da se izdvoji 1,20 evra, sokovi u flašama od litar i po staju oko 1,47 evra, dugotrajno mleko od litar 1,70, a kilogram paradajza čak 1,59 evra. Cena jaja u pakovanju od šest komada porasla je za čak 10 odsto i sada košta 2,29 evra.

Ukoliko se mame odluče da u smeštaju nešto i skuvaju kako bi uštedele, za kilogram piletine moraju da daju čak 3,43 evra, dok kilogram krompira košta 0,85 evra. Mešano mleveno meso od kilogram košta 7,99 evra, dok je svinjsko meso 5,89 evra za jedan kilogram. Ako uz to u marketu kupe i litar ulja, moraju da daju još 3,76 evra.

Uprkos ovako "jakim" cenama, većina porodica će se sigurno odlučiti da hranu priprema u smeštaju, jer je cena porcije girosa u brzom restoranu košta čak četiri evra, dok je njegova cena prošle godine bila oko dva. Pica veličine 30 centimetara u kafiću košta 10 evra, dok za jedan frape treba izdvojiti tri evra.

Foto: Shutterstock

Biće i gore

Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije "Nikana travel" u Grčkoj, kaže za Informer da će turistički radnici biti prinuđeni da "pojačaju" cene.

- Grcima dolaze ogromni računi za struju i sve u prodavnicama poskupljuje. To će na leto sigurno uticati na sve cene... sladoleda, girosa, hrane u prodavnicama i posebno restoranima. Na primer, ležaljke u proseku na gradskoj plaži, za dve osobe, bez pića koštaju oko sedam evra. Konkretno ne verujem da će poskupeti njihovo korišćenje, ali će skuplje biti piće, koje je obavezno da se poruči ukoliko koristite ležaljku. Još ne možemo da govorimo o konkretnim ciframa, sve dok ne krene sezona i svi se nadamo da će situacija u svetu da se stabilizuje i da nam sezona u Grčkoj neće propasti - kaže Nikolićeva.

Namirnice

* Hleb 1,20

* Suncokretovo ulje 1 l 3

* "Fanta" 1,5l 1,40

* "Koka-kola" 1,5 l 1,47

* Parizer 1 kg 4,43

* Mortadela 1 kg 5,49

* Dugotrajno mleko 1 l 0,89

* Jogurt 1 l 1,75

* Sveže mleko 1 l 1,07

* Mešano mleveno meso 1 kg 7,99

* Svinjsko meso (vrat) 1 kg 5,89

* Jaja 12 kom. 2,19

* "Nutela" 400 g 3,70

* "Mythos" limenka 0,33 l 0,89

* Belo brašno 1 kg 1,30

Cene u evrima

TABELA:

Gorivo za putovanje od Beograda do Haniotija (u proseku potrebno 126 litara goriva) država cena dizela cena benzina Srbija 211,87 188,38 Severna Makedonija 157,58 161,74 Grčka 240,22 256,81

* cene su izražene u evrima Antrifle Troškovi puta Cene putarina u Srbiji do Preševa

* 2.120 dinara od Subotice do Preševa

* 1.720 dinara od Novog Sada do Preševa

* 1.490 dinara od Beograda do Preševa

* 900 dinara od Niša do Preševa Makedonija Prva naplatna rampa: 1,5 Druga naplatna rampa: 2 Treća naplatna rampa: 1,5 Cetvrta naplatna rampa: 1,5 Peta naplatna rampa: 12

*cene su evrima Grčka Evzoni 1,80 evra (jedan pravac) 

Poskupeo prevoz

Ako neko želi da u Grčku putuje avionom, potrebno je doplatiti oko 30 evra po osobi, za autobuski prevoz oko 10 evra, dok je, prema sadašnjim procenama, trošak prevoza do grčkog mora povećan za oko 4.000 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maksa

pre 2 godine

Agencije bolje da zatvore....jedva su pretekle koronu...narod ce da letuje na jezerima selima i planinama što je uz ovakvoj svetskoj geopolitičkoj situaciji sasvim realno ponašanje potrošača Dotična se dzaba nada....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija