• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

05.04.2022

22:47 >> 15:27

NOVE SANKCIJE RUSIJI! Kina upozorava... Oboreni helikopteri Azovaca, Zelenski zna ko će mu pomoći!? (Video)

AP/Tanjug

Vesti

NOVE SANKCIJE RUSIJI! Kina upozorava... Oboreni helikopteri Azovaca, Zelenski zna ko će mu pomoći!? (Video)

Podeli vest

Zatišje pred buru – tako bi se moglo okarakterisati situacija situacija na glavnom frontu - u Donbasu. U toku je pregrupisavanje ruskih snaga, završava se „čišćenje“ Marijupolja, dok se „Kalibrima“ i „Iskanderima“ uništavaju strateška čvorišta infrastrukture i skladišta nafte. Ukrajinska vojska upozorava da je Harkov sledeći cilj ruske vojske

22:40 - Zelenski: Vi možete da nam pomognete

 

 

21:10 - Lavrov: Laži o Buči služe za sabotažu pregovora

"Upravo u trenutku kada je, u skladu sa sporazumima u Istanbulu, ruska strana kao gest dobre volje odlučila da deeskalira situaciju na terenu, pre svega u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti i tri dana nakon što je naša vojska napustila grad Buču, tamo je organizovana provokacija o kojoj danas govorimo", rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, "to je urađeno kako bi se skrenula pažnja sa pregovaračkog procesa i sa činjenice da je ukrajinska strana posle Istanbula pokušala da postavi nove uslove", prenosi Interfaks.

21:08 - Rusija: Oborena dva helikoptera za evakuaciju lidera Azova

Kod Mariupolja su danas oborena dva helikoptera Mi-8 koje je Ukrajina poslala za evakuaciju lidera bataljona "Azov", izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

21:06 - Vereščuk o rezultatima humanitarnih koridora za 5. april

 

 

20:13 - Kina upozorava na neosnovane optužbe u vezi sa Bučom i poziva na ispitivanje okolnosti i zaključke zasnovane na činjenicama, rekao je stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Džang Jun.
20:11 - Večernji brifing ruskog Ministarstva odbrane

 

 

19:35

 

 

19:06 - SAD u koordinaciji sa G7 i EU u sredu predstavljaju nove sankcije Rusiji

SAD će, u koordinaciji sa G7 i EU, u sredu predstaviti dodatne sveobuhvatne sankcije Rusiji, prenosi Rojters. Oni će uključivati zabranu svih novih investicija u Rusiji, više ograničenja za finansijske institucije i državna preduzeća, kao i dalje sankcije zvaničnicima i članovima njihovih porodica.

19:00 - Društvenim mrežama počela je da se širi informacija da je jedan državljanin Srbije poginuo u Ukrajini.

 

 

18:44 - SAD će sutra saopštiti da uvode nove sankcije Rusiji u koordinaciji sa zemljama članicama G7 i Evropskom unijom, rekao je danas zvaničnik američke administracije.

18:43 - Rumunija proteruje 10 ruskih diplomata

Rumunija proteruje 10 službenika ruske ambasade u Bukureštu.

18:22 - Ekipa CNN-a pod paljbom u Nikolajevu?

CNN-ova ekipa predvođena iskusnim reporterom Benom Vedemanom našla se u vrlo opasnoj situaciji u regionu Nikolajeva u Ukrajini.

Naime, na njih je otvorena artiljerijska paljba.

Na sreću, Vedeman i njegova ekipa su se izvukli bez povreda, ali su ostali bez jednog automobila.

18:17 - Tras: Britanija poziva saveznike da pooštre sankcije Rusiji

Velika Britanija danas je pozvala zemlje članice G7 i NATO da ruskim brodovima zabrane pristup u svojim lukama, kao i da se dogovore o rasporedu za postepeno ukidanje uvoza nafte i gasa iz Rusije uz dodatno pooštravanje sankcija bankama i ključnim ruskim kompanijama, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

18:15  - Gradonačelnik Buče Anatolij Federuk izjavio je danas da raseljeno stanovništvo ne bi trebalo još da se vraća kućama.

Kako tvrdi, i nakon povlačenja ruskih vojnika, ima mina u tom području.

Obraćajući se na nacionalnoj televiziji, Fedoruk je naveo da je oko 3.700 civila ostalo u Buči tokom "okupacije ruskih vojnika" koje ukrajinske vlasti optužuju za zločine nad civilnim stanovništvom u tom gradu.

Kremlj je negirao optužbe, podseća Rojters.

 

 

 

18:11 Nebenzja: Rusija ima stotine, ako ne i hiljade svedočenja ljudi spremnih da govore o surovosti ukrajinskih ekstremista

Stalni predstavnik Rusije u UN je pozvao Zelenskog da spreči Zapad, koji je spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca, da ostvari svoje planove, jer tada će možda biti kasno.

17:57 - Ukrajina i Rusija razmenili zarobljenike, 86 za 86

Rusija i Ukrajina izvršile su razmenu zarobljenika, saopštila je danas novinarima ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova tokom radne posete Vladimirskoj oblasti. "Poslednja razmena je bila 86 za 86", rekla je Moskalkova, ne precizirajući ko je na spiskovima za razmenu.

U isto vreme, razmena četvoro zaposlenih u Rosatomu koji su ostali u Ukrajini, prema njenim rečima, propala je u poslednjem trenutku, navodi ruska agencija.

17:44 - Gugl uklanja veb stranicu Ministarstva odbrane Rusije iz rezultata pretrage.

17:12 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je putem video linka na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U sedištu Ujedinjenih nacija počela je sednica Saveta bezbednosti povodom ukrajinskih navoda o ubistvima civila koja su počinili ruski vojnici u Buči, severozapadno od Kijeva.

Prvi put od početka ruske invazije u Ukrajini pred SB UN virtuelnim putem će se obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predviđeno je i obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, prenosi BBC.

Rusija je kategorički negirala optužbe o ubijanju civila u Buči nazivajući ih "zločinačkim provokacijama" i najavila da će podneti "konkretne dokaze" Savetu bezbednosti da njene snage nisu bile umešane u zverstva nad civilima.

17:03 - Stižu prvi EU tenkovi u Ukrajinu

 

 


16:57 - Zelenski: Rusija želi da pretvori Ukrajinu u tihe robove

Zelenski je rekao Savetu bezbednosti UN da Rusija želi da pretvori Ukrajinu u tihe robove.

16:49 - Slovenija je obavestila ruskog ambasadora o odluci o smanjenju broja zaposlenih u ruskoj ambasadi u toj zemlji.

Kasnije je potvrđeno da ova zemlja proteruje 33 ruskih diplomata.

16:40 - Volodimir Zelenski o oligarsima: Ima onih koji su postali heroji, a neki prestali da budu jaki ljudi

Predsednik Ukrajine je prokomentarisao učešće velikih preduzetnika u pomoći zemlji tokom rata:

"Drugačije su se ponašali. Zaključke ćemo doneti kada pobedimo. Apsolutno drugačije. Neki su neočekivano postali heroji, a neki prestali da budu jaka osoba. Na različite načine", rezimirao je Zelenski.
16:30 - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


16:28 - Počela sednica SB UN o Ukrajini, obraća se Zelenski

U sedištu Ujedinjenih nacija počela je sednica Saveta bezbednosti povodom ukrajinskih navoda o ubistvima civila koja su počinili ruski vojnici u Buči, severozapadno od Kijeva. Prvi put od početka ruske invazije u Ukrajini pred SB UN virtuelnim putem će se obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predviđeno je i obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, prenosi BBC.

Rusija je kategorički negirala optužbe o ubijanju civila u Buči nazivajući ih "zločinačkim provokacijama" i najavila da će podneti "konkretne dokaze" Savetu bezbednosti da njene snage nisu bile umešane u zverstva nad civilima.

15.21 - Berbok: EU ukida uvoz uglja iz Rusije

Opširnije čitajte OVDE.

14.29 - Nemačka razmatra da li da podrži eventualni embargo Evropske unije na uvoz uglja iz Rusije, rekao je danas ministar spoljnih finansija Kristijan Lindner.

On je dodao da će EU što pre morati da smanji uvoz energenata iz Rusije, prenosi Rojters.

Lindner je na sastanku ministara finansija EU u Luksemburgu rekao da je Nemačka otvorena za pooštravanje sankcija Rusiji.

Ministri finansija EU danas razgovaraju o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji nakon navodnih ratnih zločina Rusije u Buči.

13.08 - Na internetu je objavljen snimak koji pokazuje da u Ukrajini vlada potpuni haos i bezvlašće – Nacionalna policija Ukrajine sada učestvuje u takozvanim „uličnim suđenjima“, vezujući prestupnike providnom folijom za stub. Više o tome čitajte OVDE

 

13.03 - Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, i šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ove nedelje posetiće Kijev, potvrđeno je u Briselu. Više o tome čitajte OVDE

 

12.25 - LNR: Ukrajinske snage su digle u vazduh cisternu, pretpostavlja se sa hlorovodoničnom kiselinom u pogonu fabrike "Zarja" u Rubežnom

12.23 - Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje 30 ruskih diplomata iz Italije i 15 diplomata iz Danske, izjavila je danas za TAS S portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Rusija će dati adekvatan odgovor na proterivanje diplomata", poručila je Zaharova.

Kako je rekla portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, protiv zaposlenih u stranim kancelarijama Danske biće preduzete odgovarajuće mere.

Ranije danas, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo saopštio je da je ta zemlja proterala 30 ruskih diplomata iz bezbednosnih razloga.

Takođe, šef danske diplomatije saopštio je ranije danas da je ta zemlja odlučila da protera 15 ruskih diplomata nakon izveštaja o pronalaženju masovnih grobnica i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča.

On je istakao da su se proterane ruske diplomate bavile obaveštajnim aktivnostima i potvrdio da moraju da napuste zemlju u narednih 14 dana, preneo je ranije TAS S.

12.20 - Kompanija "Gasprom" obustavila je punjenje najvećeg skladišta gasa "Reden" u Nemačkoj, piše EurAsiaDaily, pozivajući se na operatera skladišta "Artosa", kompanije ''Gasprom Nemačka“. Više o tome čitajte OVDE

 

10.43 - Ambasador Rusije pozvan na razgovor

Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksej Meškov pozvan je danas na razgovor u ministarstvu spoljnih poslova Francuske, preneo je TV kanal BFM pozivajući se na svoj izvor u Ke Dorseju.

U izveštaju TAS S se navodi da ruska ambasada u Parizu koja je još nije potvrdila ovu informaciju. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je sinoć da namerava da protera nekoliko ruskih diplomata, a u izveštaju BFM se navodi da se planira proterivanje 35 ruskih diplomata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je već najavilo da će odgovoriti na ovaj demarš francuske strane.

10.36 - Danska je odlučila da protera 15 ruskih diplomata nakon izveštaja o pronalaženju masovnih grobnica i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča, izjavio je danas danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod, prenosi Rojters. Više o tome čitajte OVDE.

09.50 - Ruska vojska presrela je razgovor ukrajinskih ekstremista o taktičkom pregrupisavanju snaga u Donbasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


"Stručnjaci za komunikacije Oružanih snaga Rusije su tokom izvođenja specijalne vojne operacije presreli pregovore komande ukrajinskih ekstremista o planu da sakriju pregrupisavanje jedinica radi izvođenja napada na pozicije narodne milicije DNR i Oružanih snaga Ukrajine", naveli su u resoru.

Kako bi otkrili kanal komunikacije, ruski stručnjaci su koristili mobilnu stanicu za kontrolu bezbednosti. Sadržaj razgovora su predali komandi radi izvođenja napada na protivnika.

 

 

 

09.00 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak uništavanja drona Barjaktar ukrajinskih nacionalista taktičkim PVO sistemom „Tor“

 

08.27 -  Zbog rastućih pretnji koje predstavljaju Rusija i Kina, Australija je ubrzala planove za kupovinu raketa dugog dometa više godina pre predviđenog roka.

Ministar odbrane Australije Piter Daton rekao je danas da će ubrzano naoružavanje borbenih aviona i ratnih brodova koštati državu 3,5 milijardi australijskih dolara (2,6 milijardi dolara), predočivši da će to povećati sposobnost Australije da odvraća potencijalne protivnike, prenosi AP.

"Postojala je ranija radna pretpostavka da bi se čin agresije Kine prema Tajvanu mogao dogoditi 2040-ih. Mislim da je taj vremenski okvir sada dramatično smanjen", rekao je Daton u intervjuu za lokalnu TV mrežu 7 i istakao da bi Rusija svojim daljim vojnim aktivnostima mogla da pokrene događaje slične onima koji su izazvali Drugi svetski rat.

"Kada pogledamo šta se desilo u Ukrajini, postoji šansa da Rusi odu u Poljsku ili negde drugde u Evropi. To bi bila repriza 1930-ih i to ne bi trebalo da dozvolimo", dodao je Daton.


Prema revidiranom planu nabavki do 2024. godine, tri godine ranije nego što je planirano, borbeni avioni FA-18F Super Hornet bi bili naoružani poboljšanim američkim raketama vazduh-zemlja tipa JAŠM-ER bi omogućile lovačkoj avijaciji da gađa ciljeve u radijusu od 900 kilometara.

Australijske fregate klase ANZAC i razarači klase Hobart biće opremljeni do 2024. godine, pet godina pre roka, projektilima Kongsberg NSM norveške proizvodnje, čime bi se više nego udvostručio domet udara ratnih brodova.

Novi raspored ponovnog naoružavanja dolazi nakon što su Solomonska ostrva objavila nacrt bezbednosnog pakta sa Pekingom u okviru kojeg bi Kina bi mogla da pošalje vojno osoblje na ova ostrva u južnom Pacifiku i da pomaže u održavanju reda i bezbednosti.

Pekingu bi, takođe, bilo omogućeno da šalje svoje ratne brodove na Solomonska ostrva radi popravki i dopuna zaliha, što je dovelo do spekulacija o mogućnosti uspostavljanja kineske pomorske baze u tom delu Pacifika.

Foto: AP/Tanjug



Kina je negirala da traži vojno uporište na Slomonskim ostrvima i optužila druge zemlje za podizanje tenzija.

Komandant Pacifičke flote SAD Semjuel Paparo izjavio je pred novinarima u Vašingtonu da je pakt Solomonskih ostrva i Kine "veoma zabrinjavajući".

 

 

08.20 -  U Peruu se širi talas demonstracija zbog naglog rasta cena goriva i đubriva, koji se ubrzao nakon napada Rusije na Ukrajinu, dok vlada te andske države pokušava da obuzda poskupljenja.

Demonstranti u blizini grada Ica, na jugu zemlje, zapalili su u ponedeljak kućice na naplatnim rampama i sukobili se sa policijom, a protesti se protežu od peruanskih planinskih oblasti do obale, izveštava Rojters.

„Protest se ne dešava samo ovde već širom Perua“, rekao je jedan demonstrant, koji je odbio da bude imenovan.

Demonstracije su izbile prošle nedelje pošto su farmeri i kamiondžije blokirali neke od glavnih autoputeva u zemlji do glavnog grada Lime, što je dovelo još jačeg porasta cena u peruanskoj prestonici. Prema saopštenju vlade, poginule su najmanje četiri osobe u nasilnim sukobima između demonstranata i policije.


Vlada je kao odgovor na proteste predložila tokom vikenda odustajanje od naplate većeg dela poreza na gorivo u nastojanju da brzo snizi cene, uz istovremeno povećanje minimalne zarade za oko 10 posto na 1.205 sola (332 dolara) mesečno.

Protesti su takođe test za predsednika Pedra Kastilja, školskog učitelja iz farmerske porodice koji je pobedio na izborima prošle godine uz ogromnu podršku glasača iz siromašnih ruralnih područja Perua. Ta podrška je, međutim, s vremenom oslabila i trenutno se kreće na oko 25 posto u celoj zemlji, prema anketama javnog mnjenja.

Peru je takođe proglasio vanredno stanje u poljoprivrednom sektoru zbog rasta cena đubriva izazvanog zapadnim sankcijama Rusiji, koja je veliki izvoznik potaše, amonijaka, uree i drugih hranljivih materija za zemljište.

Kao i mnoge zemlje, Peru se i pre ukrajinskog rata borio sa visokom inflacijom. U martu je inflacija dostigla najviši nivo u poslednjih 26 godina, uglavnom zbog rasta cena goriva i hrane, dodaje Rojters ne navodeći podatak o stopi rasta potrošačkih cena.

 

07.43 - DNR: Ukrajinske snage su granatirale jutros područje Donjecka, ispalivši četiri projektila kalibra 120 milimetara

07.41 - Rusija će pred SB UN izneti dokaze da su navodi o Buči laz

Rusija će pred Savetom bezbednosti UN izneti dokaze koji potvrđuju da su navodi Zapada o zločinu u Buči laž, rekao je na konferenciji za novinare stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim rečima, ruska vojska nikada nije napala civilno stanovništvo.

„Imamo stvarne dokaze koji to potvrđuju. Nameravamo da ih predstavimo Savetu bezbednosti što je pre moguće kako međunarodna zajednica ne bi bila zavedena lažnom pričom vlasti u Kijevu i njegovih zapadnih sponzora", rekao je Nebenzja, prenosi RIA Novosti.

 

 


Kako je rekao, "Kijevski režim je 4. aprila, uz aktivnu podršku zapadnih sponzora", počeo da širi laži u zapadnim medijima o navodnim zverstvima Oružanih snaga Rusije u Buči.

„Od samog početka je bilo jasno da je reč o još jednoj montiranoj provokaciji koja ima za cilj diskreditaciju Oružanih snaga RF i vršenje političkog pritiska na Rusiju", rekao je on.

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji distribuirali snimak navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde tela poginulih leže na putu.

Mnogi korisnici Interneta doveli su u pitanje verodostojnost optužbi Kijeva na račun Moskve, napominjući da u blizini tela na zemlji nije bilo krvi, da su neki od mrtvih imali bele trake na rukavima i da su mogli da budu žrtve ukrajinskih snaga bezbednosti ili teritorijalne odbrane, navodi RIA.

 

 


Takođe, korisnici su primetili da „mrtvi" pomeraju ruke, a kada se pogleda u retrovizor automobila operatera, čini se da neko od „mrtvih" menja položaj čim automobil prođe.

Nebenzja je nazvao odbijanje Velike Britanija, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, da juče održi sastanak Saveta bezbednosti o događajima u Buči kako je tražila Rusija, "neviđenim i nezamislivim".

„Nezamislivo je da nam je odbijeno održavanje sastanka Saveta bezbednosti. Ovo je nešto nezamislivo, bez presedana u istoriji UN", rekao je Nebenzja.

Na Internetu su se ranije pojavili snimci 20 tela koja leže na ulici u gradu Buča nedaleko od Kijeva.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je ranije navode o da su ruske snage odgovorne za zločin, navodeći da je to „još jedna provokacija" ukrajinskog režima.

Ministarstvo je navelo da, dok je taj grad bio pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od nasilnih akcija i podsetilo da su sve ruske jedinice u potpunosti napustile Buču 30. marta.

07.37 - Cene nafte su skočile za čak 4%, vraćajući američku naftu na iznad 100 dolara po barelu, pošto su nove sankcije Zapada planirane za Rusiju, zajedno sa vestima o povećanju prodajnih cena u Saudijskoj Arabiji, pomogle tržištu da se oporavi od prošlonedeljne najgore prodaje, za dve godine. Čitajte OVDE

07.27 - Sjedinjene Države će tražiti od Generalne skupštine UN da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava, izjavila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, nakon što je Ukrajina optužila ruske trupe za zločin nad civilima u ukrajinskom gradu Buča. Čitajte OVDE

 

07.13 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da se 267 ukrajinskih marinaca predalo ruskim vojnicima u Marijupolju.

U pitanje je 503. Bataljon 36. Posebne brigade Ratne mornarice Ukrajine.

07.03 - Australija zabranjuje izvoz luksuzne robe poput nakita, vina i vozila u Rusiju zbog ukrajinske krize Australija zabranjuje izvoz neke luksuzne robe u Rusiju, uključujući nakit, zlato, vina i vozila, zbog situacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine (DFAT). "Australija će uvesti dalje sankcije protiv Rusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Australija će zabraniti snabdevanje, prodaju ili transfer određene luksuzne robe direktno ili indirektno u Rusiju, za upotrebu u ili u korist Rusije", navodi se u saopštenju DFAT-a. Izjava.

07.00 - SAD se spremaju da uvedu dodatne sankcije Rusiji zajedno sa saveznicima i partnerima
 

06.49 - Antonov: Provokacija u Buči vrhunac laži i cinizma

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je događaje u ukrajinskom gradu Buča kao vrhunac laži i cinizma, dodajući da je Vašington „zauzeo poziciju tužioca” i počeo da određuje krivce.

"Provokacija u gradu Buča je vrhunac laži i cinizma. U Vašingtonu su, bez dokaza, odmah zauzeli poziciju tužioca i počeli da određuju krivce", rekao je Antonov, objavila je ambasada na Telegramu.

On je takođe izjave američkih zvaničnika o ratnim zločinima koje je počinila ruska vojska na teritoriji Ukrajine nazvao „neosnovanim optužbama“ i delom koordinisanih napora Zapada da, kako je naveo, "demonizuje Oružane snage", prenosi RIA Novosti.

Događaji u gradu Buča doveli su do nove salve uzajamnih optužbi Rusije i Ukrajine. Kijev, naime, optužuje ruske snage da su u tom gradu počinile ratni zločin ubijajući civile, dok Moskva to kategorički odbacuje i tvrdi da je reč o „još jednoj provokaciji“.

 

06.46 - Zelenski najavio obraćanje SB UN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da će se danas obratiti Savetu bezbednosti UN.

On je izrazio uverenje da će biti otkriveni još gori slučajevi masovnih ubistava civila koje su izvršile ruske trupe od onih koja su nedavno otkriveni u Buči.

Na današnjoj sednici Saveta bezbednosti će se razmatrati ukrajinski navodi o ubistvima civila koja su počinili ruski vojnici u Buči, severozapadno od Kijeva, prenosi Rojters.

U tom gradu su otkrivene stotine tela, od kojih su neka bila vezana i ubijena iz neposredne blizine.

Rusija je kategorički negirala ove optužbe nazivajući ih "zločinačkim provokacijama" i najavila da će podneti "konkretne dokaze" Savetu bezbednosti da njene snage nisu bile umešane u zverstva nad civilima.

Ukrajinski lider se putem video linka već obraćao parlamentima više od deset zemalja, uključujući američki Kongres, britanski i Evropski parlament.

"Želeo bih da istaknem da smo zainteresovani za što potpuniju, transparentnu istragu, čiji će rezultati biti poznati i predočeni celoj međunarodnoj zajednici", poručio je jutros Zelenski.

 

06.35 - Vang Ji i Kuleba o okončanju sukoba u Ujrajini

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je telefonom sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i ponovio da Peking apeluje da se povedu pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini.

Peking je saopštio da je do razgovora dvojice diplomata došlo na zahtev ukrajinske strane, kao i da je to bio prvi zvanični kontakt predstavnika dve zemlje na visokom nivou od 1. marta.

Tokom prethodnog razgovora Kulebe i Vang Jia ukrajinski ministar spoljnih poslova je zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze sa Moskvom "kako bi se zaustavila ruska invazija na Ukrajinu", podseća se u izveštaju Rojtersa.

Kuleba je tokom jučerašnjeg razgovora izrazio zahvalnost svom kineskom kolegi na solidarnosti Pekinga sa civilnim žrtvama.

"Obojica delimo uverenje da okončanje rata protiv Ukrajine služi zajedničkim interesima mira, globalne bezbednosti i međunarodne trgovine", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kineski ministar je konstatovao da se ratovi na kraju uvek okončaju i naglasio da je ključno razmišljati o bolnim posledicama sukoba i kako održati trajnu bezbednost u Evropi i uspostaviti uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbednosni mehanizam.

Ministar Vang Ji je potvrdio da je Kina spremna da preuzme "konstruktivnu ulogu u objektivnoj poziciji".

Kina, koja se tokom poslednjih godina zbližila sa Moskvom, ali ima i srdačne diplomatske i jake trgovinske veze sa Ukrajinom, odbila je da osudi napad Rusije na tu zemlju i nazove rusku intervenciju "invazijom".
 

Mizincev:Ukrajinske snage u Mariupolju sutra da se predaju

Ukrajinske snage u Mariupolju pozvane su da polože oružje, a ruska strana je u tom gradu predložila da se sutra sprovede specijalna humanitarna operacija, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je istakao da su "ukrajinski vojnici, nacionalisti i strani plaćenici koji su se utvrdili u Mariupolju pozvani da polože oružje i da će im biti pošteđeni životi", prenosi Sputnjik.

U tom smislu, kako je naveo, ruska strana je za sutra predložila sprovođenje specijalne humanitarne operacije.

„S obzirom na tešku humanitarnu situaciju u pojedinim oblastima Mariupolja koje kontrolišu ukrajinske oružane formacije, kao i činjenicu da se raštrkane grupe nacionalističkih formacija ne potčinjavaju zvaničnom Kijevu, Oružane snage Rusije, polazeći na čisto humanim principima, za spasavanje civila predlažu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, bataljonima teritorijalne odbrane i stranim plaćenicima da od 6 časova ujutru 5. aprila 2022. godine prekinu borbena dejstva, polože oružje i izađu duž rute dogovorene sa ukrajinskom stranom u pravcu Zaporožja ka teritorijama koje kontroliše Kijev“, saopštio je Mizincev.

Svima koji polože oružje garantuje se da će ostati živi, naglasio je on.

Ruski vojni zvaničnik je dodao da se Moskva nada da će Turska uticati na komandante ukrajinskih oružanih formacija u Mariupolju da polože oružje.

„Računamo na podršku turske strane u ovom teškom pitanju, izražavamo nadu da će turske kolege, koristeći svoj autoritet, uspeti svim mogućim sredstvima da utiču kako na predstavnike kijevskih vlasti, tako i direktno na komandante ukrajinskih oružanih formacija koje su ostale u Mariupolju“, rekao je general.

Mizincev je saopštio i da će Rusija 5. aprila ujutru ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje brodova u luci u Berđansku.

„Uprkos trenutnoj situaciji, Ruska Federacija isključivo u humanitarne svrhe, a takođe i na molbu turske strane, od 6 časova 5. aprila 2022. ponovo otvara humanitarne koridore za spasavanje stranih državljana i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi ulazak brodova koji učestvuju u evakuaciji u luku Berđansk i izlazak iz nje u skladu sa normama međunarodnog pomorskog prava“, objasnio je Mizincev, navodi Sputnjik.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Matrona

pre 1 godinu

Jeste predali se, ali je ispusteno zasto, naime ,potrosili su svu municiju, a drzali su se na svom polozaju 23 dana i to na levoj strani luke, tako da sada ukraijinci jos uvek drze desnu stranu Mariopolske luke i metalurski kombinat (tamo je ukopan Azov), borbe se nastavljaju ( cecenci imaju velike gubitke napadajuci azov)

Marcco

pre 1 godinu

Ukrajinci stalno na nešto upozoravaju što je Rusija makar dva dana ranije najavila.

POZNATO GDE ĆE SE SASTANAK ZELENSKOG I PUTINA ODRŽAZI! Otkriven "ključ" kraja rata... (Foto/Video)
Planeta

POZNATO GDE ĆE SE SASTANAK ZELENSKOG I PUTINA ODRŽAZI! Otkriven "ključ" kraja rata... (Foto/Video)

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini nastavljena je i danas, vode se žestoke borbe u Mariupolju. Ukrajina obustavila regrutaciju stranih dobrovoljaca u „internacionalne legiju“, piše National Post. Ukrajinska vojska sa dva helikoptera digla u vazduh skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu. Rusija će otvorila humanitarni koridor iz Mariupolja za Zaporožje. U utorak su u Istanbulu održani pregovori Rusije i Ukrajine

02.04.2022

22:42 >> 15:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!
Politika

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je sramotno to što je Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, da je suprotno svim principima na kojima počiva ta organizacija i ukazao da Srbija nije "eksperimentalno telo" da se stalno na njoj krši međunarodno pravo.

28.03.2024

13:02

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija