• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/webtribune

13.04.2022

16:54

U Japanu ekspert OBJASNIO ONO ŠTO NIKO U SVETU NE ŽELI DA "TAKNE" ... Evo zašto sankcije Rusiji nisu efikasne!

Reuters

Vesti

U Japanu ekspert OBJASNIO ONO ŠTO NIKO U SVETU NE ŽELI DA "TAKNE" ... Evo zašto sankcije Rusiji nisu efikasne!

Podeli vest

Mere sankcija za isključenje Rusije iz sistema SVIFT, koje su u početku smatrane odlučujućim, pokazale su se neefikasnim, pošto Zapad u velikoj meri zavisi od ruskih energetskih resursa, uveren je doktor ekonomskih nauka Juniči Jadova

Kako piše u članku za Šukan Gendai, ograničenja su bila glasna samo na rečima, ali je slučaj u celini bio ograničen na male stvari, a to nije zaustavilo kretanje ruske ekonomije. Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje, uključujući Japan, uvele su ekonomske sankcije Moskvi.

Jedna od tih mera su i takozvane SVIFT sankcije koje imaju za cilj isključenje jednog broja banaka iz međunarodnog informacionog i platnog sistema. Međutim, prema rečima Juniči Jadove, profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta Teikjo, ograničenja nisu donela željeni rezultat.
Prema ekspertu u članku za Šukan Gendai, finansijske sankcije Rusiji su trenutno ograničene na obustavu rada sedam ruskih banaka u sistemu SVIFT.

Međutim, dve banke – Sberbank, koja je na prvom mestu, i Gasprombank, koja je na trećem mestu u ruskom finansijskom sektoru – nisu potpale pod ovu regulativu.


Sedam banaka koje su pod sankcijama čine samo 30 odsto ukupne bankarske aktive. To jest, to suštinski ne utiče na situaciju. Ako pogledate broj banaka članica SVIFT-a, u Rusiji ih ima više od 300. Ako se uvedu sankcije celom finansijskom sektoru zemlje, onda će svih ovih 300 linija biti suspendovano. Ali sada je ovo daleko od slučaja “, piše Juniči Jadova.

Foto: Reuters

 

On napominje da je ove mere u odnosu na ruske banke za SVIFT preduzela Evropska unija. A razlog zašto Evropa ne želi da uvede kompletne sankcije Rusiji u odnosu na SVIFT je u energetskom sektoru, jer će se bez energetskih resursa iz Rusije zamrznuti ekonomija i život EU.

Tako se sankcije za isključenje Rusije iz SVIFT sistema, koje su u početku smatrane odlučujućim, odnose samo na sedam ruskih banaka, pa su neefikasne “, smatra ekspert.

Prema njegovom mišljenju, u Japanu situacija sa restrikcijama nije lakša. Pošto SVIFT sankcije ne funkcionišu, smanjenje zavisnosti od njega u energetskom sektoru važno je kao mera pritiska na Rusiju. Većina japanskih izvora energije uvozi se sa Bliskog istoka, ali Rusija takođe isporučuje prirodni gas, sirovu naftu i ugalj, što čini oko 13% uvoza.


Mnoge japanske kompanije su uključene u naftne i gasne projekte na Sahalinu. Cena LNG dobijenog odatle za dugoročne projekte je oko polovine spot cene u Japanu.

Povlačenje iz ruskih energetskih projekata koštalo bi Tokio oko 20 milijardi dolara, a ako se nedostatak potrebnih energetskih resursa nadoknadi na spot međunarodnim tržištima, cena struje u Japanu će naglo skočiti.

Prema rečima Jadove, japanska vlada, dok generalno usklađuje svoju spoljnopolitičku liniju sa kursom Sjedinjenih Država i Velike Britanije, istovremeno pokazuje čvrstu rešenost da ne napusti sopstveno shvatanje energetske bezbednosti, koje se značajno razlikuje od američkih i britanskih.

Foto: Reuters

U Japanu se razvija teška energetska situacija

 

U Japanu se razvija teška energetska situacija zbog eksplozivne potražnje za električnom energijom koja se odvija u zemlji. Pod ovim uslovima, Vlada zemlje treba da jasno objasni javnosti sve negativne posledice koje će eventualni energetski embargo protiv Rusije imati na cene energenata, na ukupnu energetsku politiku, politiku odbrane i finansijsku situaciju.


Kako zaključuje autor materijala, danas EU i druge evropske zemlje, kao i Japan i SAD, ne pokazuju znake pripreme za dalje SVIFT sankcije drugim ruskim bankama, a da ne pominjemo Rusiju u celini.

Realnost je takva da su, uprkos činjenici da su ekonomske sankcije Rusiji, uključujući i preko informacionog sistema SVIFT, u početku bile visokog profila, slučaj u celini bio je ograničen na male stvari.

Sve dok su Zapad i Evropa toliko zavisni od ruskih energetskih resursa, nisu u stanju da uvedu istinski blokirajuće sankcije Rusiji. Same SVIFT sankcije uopšte nisu zaustavile kretanje ruske ekonomije “, zaključuje autor materijala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17