• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

14.04.2022

10:19

KIJEV NAS JE ZABORAVIO! Većina ukrajinske pešadije u Mariupolju se predala, u tunelima pod "Azovstaljem" ostali samo oficiri i...

Reuters

Vesti

KIJEV NAS JE ZABORAVIO! Većina ukrajinske pešadije u Mariupolju se predala, u tunelima pod "Azovstaljem" ostali samo oficiri i...

Podeli vest

Posle masovne predaje ukrajinske morske pešadije u Metalurškom kombinatu "Iljič" u Marijupolju u tunelima pod čeličanom "Azovstalja" ostali su još vojnici i oficiri nacionalističkih ukrajinskih bataljona i strani plaćenici

Ma koliko zapadni mediji ignorisali snimke predaje 1.026 ukrajinskih vojnika, ta informacija je došla do građana pa se sada bliska rodbina obraća ruskom vojnom rukovodstvu za milost da se sačuvaju životi ne samo zarobljenika već i teško ranjenih vojnika kojih je više od stotinu.

Kako je saopštio u sredu predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, među onima koji su se predali su 162 oficira, a takođe i 47 žena koje su služile u ukrajinskoj armiji.

Ruski novinari su objavili fotografije kako ranjenim vojnicima ruski lekari pružaju pomoć. Prva pomoć je pružena 151 ukrajinskom zarobljeniku. Oko 90 ukrajinskih ranjenika ne može samostalno da se kreće.

EKSPERTI IZ LONDONA: Ruski moral je srozan! Gubitak najvažnijeg broda "Moskva" je strašan udarac za Rusiju!

Pre nego što su izašli sa belom zastavom, oficiri 36. brigade ukrajinske morske pešadije su preko društvenih mreža upozorili svoju javnost da ih je rukovodstvo na čelu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim zaboravilo i nije im pomoglo da izađu iz obruča u kojem su se našli.

U toku noći, 11. aprila, sa teritorije Metalurškog kombinata "Iljič" ukrajinski oficiri i vojnici su pokušali da pobegnu tako što su na svojim tenkovima nacrtali oznake ruske vojske. Bili su otkriveni i tada je poginulo njih 52, dok se ih se 42 predalo. Početkom aprila predalo se 267 vojnika ukrajinske morske pešadije.

Foto: AP/Photo

Još 7. marta zamenik komandira bataljona "Istok" Aleksandar Semjonov izjavio je da je Marijupolj potpuno okružen i da je u toku čišćenje ulice po ulice i rejona za rejonom. Najžešći otpor su pružali nacionalistički bataljoni "Azov" koji su se iz grada povukli na veliku teritoriju čeličane "Azovstalj". Tek 11. aprila jedinice Donjecke narodne republike su uspele da zauzmu luku Marijupolja i tako su ukrajinski vojnici izgubili nadu da teretnim brodovima pobegnu iz sve čvršćeg obruča. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, čiji se specijalci bore u prvim redovima zajedno sa ruskom vojskom, saopštio je na svom telegram-kanalu da preostali ukrajinski vojnici ne znaju šta da rade sa velikim brojem svojih ranjenika.

U tunelima "Azovstalja" se sada nalazi oko 200 ranjenika, tvrde oni ukrajinski vojnici koji su se već predali. Sve ranjenike je Kadirov pozvao da se predaju, objašnjavajući da ruska vojska ne ubija bespomoćne zarobljenike.

Predsednik Zelenski i rukovodstvo Ukrajine pokušavaju da prikrije težak poraz pa se bave propagandnim igrama. Tako, Zelenski sada nudi da razmeni uhapšenog Vitora Medvedčuka, lidera opozicione parlamentarne partije Opoziciona platforma - za život.

Njega je Zelenski proglasio za "ruskog čoveka" jer se zalagao za normalizaciju odnosa, tako što će se poštovati Minski dogovori koji su trebalo da garantuju određena prava Rusima koji žive na istoku Ukrajine. Pošto je ruski predsednik Vladimir Putin krstio ćerku Viktoru Medvedčuku, to mu je sada pred nacionalistima jedan od glavnih grehova. Da paradoks svih optužbi bude veći, dokaz je i to da je Viktor Medvedčuk "čisti Ukrajinac" za razliku od Zelenskog, koji je kao i mnogi ukrajinski oligarsi Jevrejin.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je izjavio da je za Viktora Medvedčuka sada bolje da bude u zatvoru jer postoji opasnost da ga ubiju. Doduše, Podoljak smatra i da Medvedčuku preti opasnost iz Moskve jer im je davao krive informacije "o raspoloženju naroda u Ukrajini".

Istovremeno, Pentagon pokušava da Ukrajini dostavi dovoljno oružja da može da ratuje naredne dve godine. Pentagon je pozvao na sastanak osam najvećih kompanija koje trguju oružjem u SAD da bi sa njima razmenio mišljenja o tome hoće li Kijev imati dovoljno oružja ako se konflikt u Ukrajini produži više od dve godine. Očekuje se da predsednik Bajden saopšti o novim dostavama oružja u Ukrajinu u vrednosti od 750 miliona dolara.

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev ističe da ruska vojska pažljivo prati transport oružja koji stiže sa Zapada. I tamo gde se na skladištima skuplja to oružje ruska avijacija ili raketne jedinice gađaju. Kao što je poznato, na taj način su uništeni tenkovi iz Češke T-72 kao i oklopna vozila koja su stigla u Harkov. Osim toga uništeno je naoružanje koje je u Ukrajinu stiglo iz Poljske, Rumunije i Slovačke.

Ukrajinski predsednik Zelenski juče je u obraćanju estonskom parlamentu izneo tvrdnju da Rusija koristi zabranjene fosforne bombe u Ukrajini i optužio Moskvu za taktiku terorizma protiv civila. On je naveo da Rusija nasilno deportuje ljude iz Ukrajine i pozvao estonske poslanike da podrže "veoma važan" novi paket sankcija EU protiv Rusije: da blokiraju sve ruske banke i uvedu embargo na uvoz ruske nafte. Ukrajinski predsednik nije pružio dokaze za tvrdnje koje je izneo u obraćanju estonskom parlamentu.

ZVANIČNO IZ MOSKVE: Upozoravamo SAD i NATO!

Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske doputovali su juče u Kijev železnicom kako bi razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, objavila je ambasada Estonije u Ukrajini na svom tviter-nalogu.

Najnoviji podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je najmanje 1.892 civila ubijeno, a 2.558 njih ranjeno od početka rata u Ukrajini krajem februara. Ukazuje se da bi stvaran broj žrtava mogao biti znatno veći zbog kašnjenja izveštaja sa pojedinih lokacija, kao što je pre svega Marijupolj na istoku Ukrajine, koji se nalazi pod blokadom ruskih snaga.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija