• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2022

10:48

"PUTIN ĆE BACITI ATOMSKU BOMBU!" CIA u panici zbog ruske operacije u Ukrajini, oglasio se direktor Berns: Putinove pretnje ne treba shvatiti olako!

Vesti

"PUTIN ĆE BACITI ATOMSKU BOMBU!" CIA u panici zbog ruske operacije u Ukrajini, oglasio se direktor Berns: Putinove pretnje ne treba shvatiti olako!

Podeli vest

Pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje ukoliko se Amerika i NATO aktivno uključe u ukrajinski konflikt ne treba shvatati olako, ocenio direktor CIA Vilijam Berns
Očajan je
Putin je očajan i spreman na sve. Veoma smo zabrinuti. Moramo izbeći treći svetski rat Vilijam Berns

 

Ruskog predsednika Vladimira Putina treba shvatiti krajnje ozbiljno kada kaže da će upotrebiti nuklearno oružje ukoliko se SAD i NATO aktivno umešaju u vojnu operaciju u Ukrajini, kaže Vilijam Berns, direktor američke CIA!

On je izjavio da šef Bele kuće Džo Bajden na sve načine pokušava da izbegne otvoreni sukob sa Ruskom Federacijom, jer bi u suprotnom treći svetski rat praktično bio neizbežan. I Zelenski u strahu Berns je ocenio da Putinova vojna intervencija u Ukrajini "ne ide onako kako je to lider Kremlja zamislio", zbog čega je ruski državni vrh navodno u panici i spreman na sve. Zbog toga, kako kaže, ne treba olako shvatati njegove pretnje da će "po svaku cenu braniti ruske nacionalne interese", pa makar to značilo i "rat sa celom planetom", odnosno upotrebu nuklearnog naoružanja.

- Ruski predsednik se suočio sa nizom neuspeha i neplaniranih problema u Ukrajini. Njegove trupe su pretrpele velike gubitke i bile su prisiljene da se povuku iz Kijevske oblasti i još nekih ukrajinskih regiona. Imajući u vidu očaj Putina i njegovih saradnika, kao i probleme s kojima se suočava na frontu, niko od nas ne bi trebalo olako da shvati pretnju koju predstavlja njegovo potencijalno pribegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili atomskim bombama manje razorne moći - rekao je prvi čovek američke Centralne obaveštajne agencije.

Berns je podsetio da je Putin još početkom marta naredio da se ruski nuklearni kapaciteti stave u stanje visoke pripravnosti, te da je od tada u još nekoliko navrata pominjao mogućnost upotrebe atomskog oružja. On kaže da Sjedinjene Države pažljivo prate razvoj situacije u Ukrajini i da se u ovom trenutku "ne čini da je lider Kremlja zaista spreman da pokrene treći svetski rat", ali da to ostaje realna pretnja i stvar koja najviše zabrinjava zvaničnike u Vašingtonu.

- Očigledno je da smo jako zabrinuti i to ne bez razloga. Znam i da je predsednik Bajden veoma zabrinut zbog opasnosti da Rusija u nekom trenutku odluči da izvede nuklearni napad. On na sve načine pokušava da izbegne izbijanje trećeg svetskog rata, jer bi u tom slučaju, kao što verovatno možete i sami da zamislite, gotovo izvesno došlo do sukoba atomskim bombama. A to je nešto od čega se ovaj svet nikad ne bi oporavio - poručio je Berns.

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski strahuje da bi Moskva mogla da posegne za nuklearnim arsenalom ili hemijskim oružjem, navodeći da "ruski predsednik ne vodi računa o životima civila u Ukrajini".

- Sve zemlje sveta bi trebalo da budu spremne na mogućnost da Vladimir Putin upotrebi taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine. Prosto, više puta je pokazao da ne ceni živote stanovnika Ukrajine. Ali ne bi trebalo samo Ukrajinci da budu zabrinuti zbog toga. Rusima ništa nije sveto i to više nije problem samo za nas, nego i za ceo svet - rekao je u petak Zelenski za CNN.

Ozbiljno upozorenje Ugledni američki dnevni list "Vašington post" objavio je u petak izjavu neimenovanog ruskog diplomate, koji je zapretio da će se "SAD suočiti sa nepredvidivim posledicama" ukoliko ne prestanu da naoružavaju zvanični Kijev.

- Pozivamo Sjedinjene Države i njihove saveznike da obustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja implicira nepredvidive posledice po regionalnu i međunarodnu sigurnost. Moje upozorenje shvatite veoma ozbiljno - rekao je za "Vašington post" ruski diplomata.

Kijev: Rusi sada koriste i bombardere dugog dometa Rusija je u petak, prvi put od početka sukoba u Ukrajini, koristila bombardere dugog dometa za napad na opkoljeni lučki grad Marijupolj, saopštio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik. On je izjavio da Rusija usmerava svoje snage na zauzimanje gradova Rubižne, Popasne i Marijupolja, a da se najžešće borbe vode oko marijupoljske železare i železare Ilič.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LaZić

pre 2 godine

"PUTIN ĆE BACITI ATOMSKU BOMBU!" CIA u panici. Mali savet gde, ne Kijev ne Varšava ne Berlin, London je pravo mesto, npr. kao što su to bili Hirošima i Nagasaki

Milan63

pre 2 godine

CIA lupeta. Tek da ocrni Putina još više. Ako neko izvede sličnu provokaciju, to će biti CIA i ukrajinski političari. A to što im gine sopstveni narod i Ukrajina postaje ruševina, nema veze. Totalno ludilo. Eto šta se zbiva kada na čelo države dođe stand-up komičar. Tragikomedija.

Strahinja

pre 2 godine

Vasi nato clanci me bas zabrinjavaju, pa oni svi strahuju samo rusi u panici. Rusi u gubitcima a ovi nemaju vise ni jednu rafineriju. Rusi se posvukli pa ako je tacnomsto ukrofasisti nsi krenu na rusku teritoriju nego se fasisti tek treci da vratili na polozaje Sto se tice bajdena on strahuje da nece znati zvog cega strahuje

milankukic

pre 2 godine

pa on Peskov je rekao ako bude potrebno Rusija je spremna i na to jer nece da je uniste ako treba povucice jos mnogo njih jer su oni prvi krenuli da uniste Rusiju koja je 8 god.govorila amerima i evropi naterajte Ukrajinu da postuje ono sto je potpisala u MINSKU

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija