• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

16.04.2022

16:20

ŠTA SVE PENTAGON ŠALJE UKRAJINSKOJ VOJSCI? Da li moćno oružje teško 800 miliona dolara može da zaustavi Rusiju i preokrene tok rata?

Vesti

ŠTA SVE PENTAGON ŠALJE UKRAJINSKOJ VOJSCI? Da li moćno oružje teško 800 miliona dolara može da zaustavi Rusiju i preokrene tok rata?

Podeli vest

Administracija Džo Bajdena saopštila je da je Ukrajini odobila paket vojne pomoći vredan 800 miliona dolara koji uključuje borbebne sisteme poput helikoptera, oklopnih vozila, haubica, artiljerijskih radara, protivoklopnih raketa i vozila. Sa ovim vojna pomoć Vašingtona vlastima u Kijevu dostigla je ukupnu sumu od 2,6 milijardi dolara i to od februara ove godine

Inače SAD su do sad Ukrajini isporučile 1.400 prenosnih PVO sistema Stinger, više od 5.500 protiv-oklopnih sistema Dževelin, 14.000 drugij protivoklopnih sistema, više od 700 dronova-kamikaza Svičblejd.

Kako je navedeno ključni plan jeste da se Rusija spreči da osvoji i kontroliše ukrajinsku teritoriju.

- Stalno snabdevanje oružjem koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri pružili Ukrajini bilo je ključno za održavanje njene borbe protiv ruske invazije. To je pomoglo da se osigura da Putin nije uspeo u svojim početnim ratnim ciljevima da osvoji i kontroliše Ukrajinu. Ne možemo sada da se odmorimo, rekao je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća, posle njegovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

 

 

Šta Pentagon šalje ukrajinskoj vosci

Lista nove količine oružja za razliku od prethodnik mesec dana više ne uključuje samo protivoklopne rakete nego je postala sve duža i sa mnogo više teškog naoružanja. Pa tako Pentagon planira u Ukrajinu da pošalje: 18 haubica kalibra 155 mm, sa 40.000 granata istog kalibra u paketu, 10 artiljerijskih radara AN/TPQ-36 za otkrivanje i praćenje artiljerijskih projektila, i minobacačkih mina, dva AN/MPQ-64 Sentinel za praćenje leta ruski aviona. Lista se nastavlja i sa 300 taktičkih dronova-kamikaza Svičblejd, 500 Dževelin protivoklopnih raketa, 200 oklopnih transportera guseničara tipa M-113, 100 oklopnih vozila HAMVI, 11 transportnih helikoptera Mi-17 koji su trebali da budu isporučeni avganistanskoj vojsci, a posle pada vlasti u Kabulu ostali u američkim vojnim skladištima. Inače pet helikoptera ovog tipa već je predato Ukrajini, ali pred rusku invaziju.

Interesantno je i što se na listi po prvi put pojavljuju i autonomna obalska vozila, zatim tu je razna medicinska oprema, 30.000 pancira i šlemova, 2.000 optičkih nišana i laserskih obeleživača, plastični eksploziv C-4 za miniranje, kao i oprema za čišćenje minskih polja, a novina je i M18A1 protivpešadijska municija uz saradnju sa vlastima u Otavi.

Ono što je zanimljivo u ovoj priči, kako navodi RT jeste da je Pentagon na sastanak pozvao osam američkih najvećih proizvođača oružja Rejtheon, Boing, Lokid Martin, Nortrop Gruman, Dženeral Dajnamiks i L3 Haris Tehnolodžis, kako bi razgovarali o tome kako mogu da proizvedu više sistema oružja kako bi ukrajinci nadoknadili velike gubitke.

 

 

O tome šta ovo znači za Ukrajinu, Boško Jovanović vojni komentator kaže:

- Sa ovim Ukrajina ne može da preokrene rat. Jedino da im zapad pošalje 500.000 vojnika. Ukrajinci su rešili statički da se brane, ovo što napadaju Ruse ne znači ništa. Tako da ovo oružje neće moći da preokrene tok rata. Zapad je planirao da rat traje što duže, sa gerilskom borbom u ruskoj pozadini, dodaje Jovanović.

On se osvrnuo na listu koju Pentagon šalje i iznosi zanimljiva zapažanja.

- Mi-17 teško će Ukrajincima da znači u sukobu. Bolje da im je Pentagon posalo AH-1 kobru ili Bel 412P. Ukrajinci su propustili šansu da posle završetka sukoba u Donbasu od Grka ili Portugalaca kupe polovne F-16 pa bi sad imali obučene pilote za te avione, ali tad to njih nije zanimalo. Šalju im dževeline, koji imaju vrednost u gradskoj borbi, a sad sve ide na otvoreno. Nedavno je Vesli Klark rekao da je Ukrajincima trenutno benzin najpotrebniji, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima isporuka oklopnih transportera M-113, je bespotrebna.

- Mogu da kažem, da je bilo bolje da su im Hrvati kao donaciju dali ona svoja vozila MRAP koja ne koriste, nego što im Amerikanci daju M-113. Govori se i otenku Leopard -1. Šta oni misle da urade sa tim. Mogli su i kraljevski tigar da im daju. Ti tenkovi su prevaziđeni, pa i Leopard 2A4, kaže on.

Jovanović naglašava da što se tiče odnos snaga na Crnom moru mogao bi da se promeni ako bi Ukrajinci dobili podmornicu, ali to trenutno nije moguće, pa i po njemu ne vidi potrebu davanja protivborskih raketa Ukrajini, jer Rusi i ne planiraju da vrše pomorski desant direktno na obalu, isitiče na kraju razgovora Jovanović.

- Meni je neshvatljivo da traže od Nemačke BVP Marder, bolje da su uzeli od Mađarske BTR-80. Orban im ne bi sigurno dao ali Ameri bi mogli dati tante za kokuriku. Američka oprema je glomazna. Ruski tenkovi su lakši od američkih. Ne znam šta će Ukrajini da pomogne marder i leopard. Ukrajini trebaju jurišni helikopteri, koji nisu Mi-24. Da se se rat preokrene, ali uz ovu taktiku koju ukrajinci koriste ne. Rat bi mogao da se prekorne ako je moral Rusa nizak, a Ukrajinaca visok, dodaje on na kraju razgovora.

S druge na granicu Poljske sa Ukrajinom već prebačeni tenkovi T-72M, kao Česi, tako i Poljaci.

- Paralelno sa tehnikom nastavlja se prebacivanje i stranih instruktora koji obučavaju kadrove za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i Teritorijalne odbrane, dodaje on.

Prema njegovim rečima Rusija na sve ovo nimalo blagonaklono ne gleda i smatra da su svi konvoji koje organizuju SAD i ostale članice NATO legitimna vojna meta, što je i potvrdio zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

Češka naoružava Ukrajinu

Ćeška je jedna od članica EU i NATO odmah iz Poljske koja je najviše vojne tehnike isporučila Ukrajini. Naime do sada vlastima u Kijevu predato je 10 tenkova T -72 i BMP-1, zatim 20 višecevnih bacača raketa, RM-70 Vampir kalibra 122 mm, 20 samohodnih haubica DANA kalibra 152 mm.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Rusija to sve treba da uništava onog trenutka kada pređe graničnu liniju! A onda neka Ukrajinci plaćaju nešto što nije ni stiglo do njih, jer ništa od te američke "pomoći" nije besplatno, sve će to Ameri naplatiti!

Pera

pre 2 godine

salju im dugove .. koje ako opstanu kao drzava nece vratiti narednih 100 godina ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija