• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

18.04.2022

18:22

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! PUTIN JASAN, STRATEGIJA EKONOMSKOG BLICKRIGA ZAPADA PROPALA! Više od 50 stranih finansijskih organizacija stalo uz Rusiju!

Vesti

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! PUTIN JASAN, STRATEGIJA EKONOMSKOG BLICKRIGA ZAPADA PROPALA! Više od 50 stranih finansijskih organizacija stalo uz Rusiju!

Podeli vest

Glavni negativni faktor za rusku ekonomiju je pritisak Zapada uz pomoć sankcija, ali je Rusija taj pritisak izdržala. Pokušaj Zapada da uz pomoć sankcija izazove kolaps ruskog bankarskog sistema i nestašicu robe nije uspeo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. U međuvremenu više od 50 stranih organizacija pridružilo ruskom sistemu za razmenu finansijskih poruka, analogu SWIFT

Pokušaj Zapada da sankcijama izazove kolaps u Rusiji nije uspeo

- Računali su na to da će brzo oslabiti finansijsko-ekonomsku situaciju u našoj zemlji, da će izazvati paniku na tržištu, kolaps bankarskog sistema, masovnu nestašicu robe u prodavnicama. Ipak, sada već mogu sa sigurnošću da kažem, takva politika protiv Rusije je propala - rekao je Putin na savetovanju o socijalno-ekonomskim pitanjima.

Ruski lider je naglasio da „strategija ekonomskog blickriga nije uspela".

- I ne samo to, sankcije su pogodile i one koji su ih uveli, ako uzmemo u obzir rast inflacije i nezaposlenosti, pogoršanje ekonomske dinamike u SAD i evropskim zemljama, pad životnog standarda Evropljana, devalvaciju njihove štednje. Rusija je, kao što sam već rekao, izdržala taj pritisak bez presedana. Situacija se stabilizuje - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, posle kratke pometnje na tržištu, potražnja u Ruskoj Federaciji se normalizovala.

- Kada je reč o potrošačkom tržištu, nakon izvesne pometnje u potražnji za određenim vidovima robe, a to se u ovakvim situacijama stalno dešava, potražnja na malo se normalizovala - rekao je Vladimir Putin.

Potrebno ubrzati prelazak na plaćanje rubljama

Rusija tvrdi: IMAMO DOKAZE! Kijev planira MONSTRUOZNE PROVOKACIJE NA USKRS - Cilje je optužiti Ruse!

uski predsednik je istakao da je potrebno ubrzati prelazak na rublje i nacionalne valute zemalja-partnera u spoljnoj trgovini.

- Ograničenja koja su neprijateljske zemlje uvele protiv Rusije uticale su na mogućnosti domaćeg biznisa. Otežana je logistika uvoza i izvoza, stvorene su prepreke u obračunavanju isplata. Neophodno je pomoći preduzetnicima da reše te probleme, uključujući ubrazvanje prelaska spoljne trgovine na račune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su naši pouzdani poslovni partneri - rekao je Putin i dodao da u novim uslovima ruska ekonomija treba da napreduje mnogo bržim tempom.

On je zatražio od Centralne banke i Vlade Rusije da objave mere koje će sprečiti pogoršanje položaja ruskih kompanija i preduzeća, kao i celokupnog stanovništva Rusije.

Foto: Ap/Fotoilustracija

- Potrebno je, očigledno, stalno pratiti situaciju u ekonomiji, na tržištu rada i opipavati puls, preduzimati pravovremene mere radi stabilnog i pouzdanog rada biznisa i preduzetnika. Centralna banka i Vlada Rusije to sve vreme uspešno rade - zaključio je Putin.

U međuvremenu više od 50 stranih organizacija već se pridružilo ruskom sistemu za razmenu finansijskih poruka, analogu SWIFT-a, rekla je guverner Centralne banke Ruske Federacije Elvira Nabiulina, obraćajući se u Državnoj dumi.

(VIDEO) Presek stanja: Moćne rakete "Iskander" UNIŠTILE položaje ukrajinske vojske, skladišta naoružanja! Konašenov OBJAVIO spisak uništenja neprijateljskih vojnih resursa!

- Sada su korisnici SPFS-a 52 strane organizacije iz 12 zemalja - rekla je ona, prenose RIA Novosti.

Danas je više od 11 hiljada učesnika u svim zemljama sveta povezano na međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i plaćanje SWIFT. Centralna banka je počela da radi na alternativnom načinu razmene finansijskih poruka zbog pretnje od mogućeg isključenja ruskih institucija iz njega.

Nakon početka vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Evropska unija je isključila sedam velikih ruskih banaka iz SWIFT-a.

Kako je saopštila Centralna banka, do sada je ukupan broj korisnika SPFS-a premašio 330 banaka i preduzeća.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija