• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik/politros

21.04.2022

08:24

PUTIN IM NIJE VALJAO, SADA POSTAJU AMERIČKO... Kijev gura Nemačku i Francusku preko fatalne linije... Kako je EU uopšte došla u OVAKVU SITUACIJU?

Vesti

PUTIN IM NIJE VALJAO, SADA POSTAJU AMERIČKO... Kijev gura Nemačku i Francusku preko fatalne linije... Kako je EU uopšte došla u OVAKVU SITUACIJU?

Podeli vest

Ovo je samo još jedna u nizu packi iz Kijeva na račun Berlina, a sve je očiglednije da se od Nemačke traži i da zanemari svoje interese, forsirajući u prvi plan "potrebe" Ukrajine...

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik kritikovao je nemačku vladu zbog nedostatka isporuke teškog naoružanja Kijevu. Prema njegovim rečima, Berlin pruža nedovoljnu podršku Kijevu.

Diplomata je naglasio da oružje koje je potrebno Ukrajini nije na listi. Prema kijevskim informacijama, Bundesver ima preko 400 borbenih vozila pešadije Marder. Melnik je primetio da je samo mali procenat ovoga uključen u misije. Ambasador je ovu informaciju podelio tokom emitovanja na TV kanalu ZDF.

Ovo je samo još jedna u nizu packi iz Kijeva na račun Berlina, a sve je očiglednije da se od Nemačke traži i da zanemari svoje interese, forsirajući u prvi plan "potrebe" Ukrajine.

O tome piše i Sputnjik, navodeći da Zelenski nastupa kao advokat Vašingtona koji od Nemačke i Francuske zahteva da se potpuno usredsrede na žrtvovanje svojih interesa kako bi Ukrajina u američkom interesu nastavila da vodi rat. To predstavlja kvinslišku drskost, navodi ruska agencija.

Demonstriranje moći Volodimira Zelenskog najpre kroz oldučno odbijanje da primi nemačkog predsednika Frank Valter Štajnmajera u Kijev, a zatim i netaktičkim opaskama na račun Makronovog viđenja prirode rata na istoku Evrope, izraz je ne samo nekritičkog sagledavanja sopstvene pozicije već i namere da EU pretvori u svoje topovsko meso.

Preciznije, objašnjava analitičar Dragomir Anđelković, Zelenski je prihvatio da Ukrajina bude američko topovsko meso, da žrtvuje svoju zemlju zarad američkih interesa, a sada kao da pokušava da i od Evrope napravi ukrajinsko topovsko meso.

Zelenski bi da diktira pravila EU

Praveći izbor ko je od evropskih zvaničnika podoban, a ko ne da poseti Kijev pri čemu je mera podobnosti apsolutna odanost ukrajinskim ratnim ciljevima, Zelenski je počeo da uslovljava i diktira pravila EU.

„Bol“ zbog Makronove odluke da ne poseti Kijev, kao i proglašavanje Štajnmajera nepoželjnom osobom jer „odluke donosi kancelar“ samo je, smatra Anđelković, pokušaj američkog kvislinga da „ vaspitava“ čelnike EU i podstakne ih da budu kvislinzi u meri većoj nego što to jesu.

Zelenski je, kaže, prihvatio da radi za račun Amerike i natera Evropu da radi u njenom interesu.

„Evropske zemlje same slede Vašington na uštrb svojih interesa, ali ipak paze da ne pređu liniju koja bi bi za njih bila fatalna i potpuno ugrozila te interese“, smatra Anđečković i dodaje da Zelenski sigurno neće uspeti u onome što ni Vašingtonu nije pošlo za rukom.

Foto: Reuters

Mariupolj

Američki čovek na terenu

Istočna Evropa, nazvana Novom Evropom ili Intermarijumom, koji se prostire od Baltika do Sredozemlja, istorijski posmatrano, smatra analitičar Srđan Perišić, oduvek je bila viđena za teritoriju koju kontrolišu Velika Britanija i SAD. Iz tog teorijskog okvira, kaže, lakše je sagledati koja je uloga Zelenskog .

„Zelenski nema realnu moć niti zaista drži poluge vlasti u politici zemlje kojom načelno upravlja. On je marioneta ove dve države i samo na taj način možemo razumeti poruke koje upućuje Nemačkoj i Francuskoj, zemljama koje nikada nisu izašle ispod američkog šinjela i nametnule se kao zaseban centar donošenja političkih i geopolitičkih odluka. Zelenski zna gde je centar odlučivanja i zato se postavlja kao američki čovek na terenu“.

Udaranje packi 

Svi izgovori, ukazuje Perišić, koje Zelenski nudi za svoje poteze, od Nemačke nespremnosti da prekine sve veze sa Rusijom vezano za uvoz gasa do nerazumevanja pojma genocida kada je reč o Makronu samo su u funkciji američkog vaspitavanja onih zemalja koje pokušavaju da sačuvaju minimum integriteta.

Pri tome, zaključuje Perišić, trenutak u kojem Zelenski deli packe predsednicima država nije nasumično izabran jer on računa i na unutarpolitički odjek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
USAF

pre 1 godinu

Ruski firer-kome treba?Pametni Ukrainci!SLAVA UKRAINI!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija