• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/bw.de

30.04.2022

16:56

NEMCE PRIPREMAJU ZA KATASTROFU, civilna služba objavila savete za HITNE ZALIHE! U Berlinu tačno izračunali koliko hleba, dvopeka, krompira, vode...

Vesti

NEMCE PRIPREMAJU ZA KATASTROFU, civilna služba objavila savete za HITNE ZALIHE! U Berlinu tačno izračunali koliko hleba, dvopeka, krompira, vode...

Podeli vest

Nemačka Savezna služba za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) objavila je savete za stvaranje zaliha hrane i vode u slučaju katastrofe

Pošto su zalihe hrane ili pića individualna stvar, ne postoji jedinstvena lista, ali sledeći saveti BBK mogu biti od pomoći prilikom sastavljanja spiska namirnica i potrepština, piše BW24.

7 saveta za potrošače: 

1. Hrana i piće za 10 dana: Zalihe za hitne slučajeve treba da traju 10 dana. Prema BBK-u, čak i manje zalihe, one za nekoliko dana, bolje su nego da ih uopšte nema. 

2. Dva litra tečnosti po osobi dnevno. Za 10-dnevnu potrebu četvoročlane porodice računajte na 20 litara po osobi. Najbolja voda je mineralna - ali voćni sokovi i sva dostupna pića su takođe bezbedna i mogu da, u slčaju nužde, pomognu.

3. Ukupna energetska potreba odrasle osobe na dnevnom nivou je 2.200 kalorija, pa se građanima preporučuje da koriste kalkulator skladištenja Saveznog ministarstva za hranu i poljoprivredu. On izračunava količinu hrane na osnovu broja ljudi i vremena korišćenja zaliha, a sve imajući u vidu i njihovu energetsku vrednost.

Nemački kalkulator je izračunao da je četvoročlanoj porodici (4 odrasle osobe) potrebno ukupno 14 kg hleba i ostalih ugljenih hidrata koji mogu da ga zamene. Dakle, samo hleba treba 6 kg, ali i kilogram dvopeka, 1,4 kg makarona, 714 grama pirinča, 2,1 kg ovsenih pahuljica i 2,9 kg oljuštenog krompira. Osim krompira, tu je i ostalo u povrće . pasulj, grašak, kupus, krastavac, rotkva, šargarepa, ukupno oko 16 kg, kao i oko 10 kg voća.

Za 10 dana potrebno je 80 litara vode za ovu porodicu i 10 litara mleka. Računica kaže da je potrebno i 10 kg mesa, a u tu gramažu pedantni Nemci uračunali su i 29 jaja, klase M, čija je težina 60 grama. Na kraju, potrebno je i 1,4 kg masnoće - ulja, masti, putera...

Foto: Pixabay

4. Rok trajanja: U hitnim zalihama prednost imaju proizvodi koji se mogu čuvati što je duže moguće - na primer konzervirana roba ili suva hrana kao što je dvopek. Pored toga, potrošači treba da uzmu u obzir alergije, posebne potrebe (kao što je hrana za bebe) ili netoleranciju na neke sastojke.

5. Zalihe za hitne slučajeve su integrisane u svakodnevnu potrošnju hrane tako da se one kvarljive stvari potroše pre nego što se pokvare, dok se ostale čuvaju za kasnije.

6. Princip "Hrčak": Možete kupiti više pakovanja hrane koja ima duži rok trajanja, kao što su testenina ili pirinač. 

7. Napomene o skladištenju: Hranu u hitnim zalihama treba pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarila. Idealni su proizvodi koje ne treba ni zamrzavati ni čuvati u frižideru. BBK takođe preporučuje „nepropusna pakovanja“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

imaju oni tu kulturu .. kad god je neko nevreme .. upozore par dana unapred da se ima zaliha za dan dva ..

Daneee

pre 1 godinu

Kako su nemci pametna nacija jebo ih pop sto ih krsti

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija