• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

13.05.2022

08:53

G7 NA NOGAMA, SASTANAK DANAS NA OBALI BALTIČKOG MORA!

Reuters

Vesti

G7 NA NOGAMA, SASTANAK DANAS NA OBALI BALTIČKOG MORA!

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih nacija sastaće se danas u nemačkom letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru da razmotre pitanje ublažavanja problema prehrambene sigurnosti, jer raste bojazan da bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da destabilizuje Moldaviju

Godišnji sastanak, koji će trajati do subote, okupiće najviše diplomate iz Britanije, Kanade, Nemačke, Italije, Francuske, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije. U razgovorima će dominirati situacija u Ukrajini i kako upravljati posledicama sukoba koji bi mogao da potraje mesecima, ako ne i duže, izveštava Rojters.

Ukrajinski i moldavski ministri spoljnih poslova takođe će danas prisustvovati sastanku, na kojem najindustrijalizovanije zemlje Zapada treba da potvrde svoju podršku dvema zemljama.

Rat u Ukrajini doveo je do rasta globalnih cena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva, a agencije Ujedinjenih nacija upozoravaju da će povećanje cena pogoršati krizu hrane, naročito u Africi. Ruska agresija na Ukrajinu, započeta u februaru, poremetila je brodski transport u Crnom moru, glavnoj pomorskoj ruti za prevoz žitarica i druge robe, i ugušila izvoz iz Ukrajine i Rusije.

„U ukrajinskoj luci Odesa trenutno je blokirano 25 miliona tona žitarica, koje znače hranu za milione ljudi u svetu kojima je ona hitno potrebna, pre svega u afričkim zemljama i na Bliskom istoku. Zato danas šaljemo jasan signal: vidimo vas, čujemo vas i podržavamo vas“, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok novinarima.
 

Foto: AP/Photo

Posledice rata u Ukrajini poprimaju sve veće razmere

Diplomatski izvori kažu da je cilj sastanka da se sedam zemalja bolje organizuju kako bi pronašle brze i efikasne odgovore na prehrambenu krizu. Iako američki državni sekretar Entoni Blinken neće prisustvovati sastanku jer se zarazio kovidom-19, preostali ministri će nastojati da pruže podršku Moldaviji, koja se bori sa prilivom izbeglica iz susedne Ukrajine.

Incidenti poslednjih nedelja u moldavskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlja, koji uključuju proruske separatiste, podigli su međunarodnu uzbunu da bi se rat iz Ukrajine mogao proširiti preko granice.

Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi, čija zemlja trenutno predsedava Grupom 20 industrijalizovanih i ekonomija u razvoju (G20), čija je članica i Rusija, takođe će se danas pridružiti sastanku u Nemačkoj. Jedan francuski zvaničnik je rekao da će biti pokrenuto pitanje prisustva Rusije na sastanku šefova država u novembru, navodi Rojters.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 1 godinu

Da nisi bila tamo da izmeris koliko ima zita, ili su ti to ukrainci rekli sta bi voleli da imaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija