• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

16.05.2022

22:20 >> 18:13

Stanovnici Marijupolja tvrde: Ovo je tiranija! Nacionalna garda nam je pocepala pasoše! Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili Azovstalj! (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

Stanovnici Marijupolja tvrde: Ovo je tiranija! Nacionalna garda nam je pocepala pasoše! Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili Azovstalj! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U toku je 82. dan specijalne vojne operacije koju sprovodi Rusija u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe oko Severodonjecka i duž celog donbaskog fronta. Marijupolj je dobio struju, dok se uskoro očekuje i voda

22.20 - Rojters: Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstalj

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je večeras čeličanu Azovstalj u Marijupolju koja je pod opsadom ruskih snaga, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevica.

Nije moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi Rojters.

Pretpostavlja se da u čeličani ima oko 600 vojnika.

Komandant ukrajinskih snaga u Azovstalju Denis Prokopenko rekao je da sprovodi odluku vojne komande kako bi se sačuvali životi vojnika, ali nije pomenuo predaju, navodi Rojters.

21.45 - Stanovnici Marijupolja tvrde: Nacionalna garda je pocepala pasoše

Stanovnici Marijupolja kažu da su im ukrajinski vojnici pocepali putne isprave.

20.50 Snage DNR likvidirale 22 ukrajinskih nacionalista


Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su snage DNR od jutros likvidirale 22 ukrajinskih nacionalista.
- Od početka dana naše snage likvidirale su 22 ukrajinskih nacionista, uništile tri vatrena položaja minobacača kalibra 120 milimetara, dva oklopna vozila i dva teretna vozila - navodi se u saopštenju Narodne milicije i dodaje da snage DNR zauzele i jedno borbeno vozilo pešadije i oklopno vozilo.
Prema saopštenju resora, tokom proteklog dana poginula su trojica vojnika DNR, a 19 je ranjeno.

18.15 Putin:Američke laboratorije u Ukrajini razvijale biolosko oružje!

Foto: Reuters

Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u Ukrajini su razvijali biološko oružje, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
"Dugo smo upozoravali na biološke aktivnosti Sjedinjenih Država na postsovjetskom prostoru. Kao što je poznato, Pentagon je stvorio desetine specijalizovanih laboratorija i centara u našem regionu. Njihova funkcija je daleko od pružanja medicinske pomocji stanovništvu zemalja domaćina", poručio je Putin na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Moskvi, prenosi agencija TAS S.
Ruski lider je precizirao da je glavni zadatak ovakvih laboratorija prikupljanje bioloških uzoraka i proučavanje za sopstvene potrebe specifičnosti širenja virusa i opasnih bolesti.
"Sada tokom specijalne operacije u Ukrajini došli smo do dokumentovanih dokaza o tome da su komponente
biološkog oružja pravljene u blizini naših granica", rekao je Putin.

18.00 EK u sredu predlaže novi paket finansijske pomoći Ukrajini

Evropska komisija bi trebalo u sredu da predloži novi paket finansijske pomoći Ukrajini, uključujući nove kredite za pružanje trenutne likvidnosti Kijevu i obaveze za dugoročno finansiranje rekonstrukcije zemlje, izjavili su zvaničnici.
Obim kratkoročne finansijske podrške se još uvek definiše, ali su dva zvaničnika rekla Rojtersu da očekuju da će ona otprilike pokriti finansijske potrebe Ukrajine za dva meseca, uglavnom kroz kredite.
Treći zvaničnik je rekao da će novac biti obezbeđen iz budžeta EU i od vlada država članica EU, odbacivši ranije navode da bi sredstva mogla da se prikupe na tržištu izdavanjem zajedničkih obveznica koje podržava budžet EU. Međunarodni monetarni fond (MMF) je u aprilu procenio da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mesečno najmanje tri meseca da bi popunila trenutni finansijski nedostatak izazvan ruskim napadom.
Direktorka MMF Kristalina Georgieva pozvala je da ova podrška dođe u vidu grantova, a ne kredita.
Obim podrške EU zavisiće i od toga koliko su zemlje G7 spremne da doprinesu.
Sastanak ministara finansija Grupe sedam najrazvijenijih zemalja na svetu zakazan je za drugu polovinu ove nedelje, neposredno nakon što se očekuje da Komisija iznese svoje predloge.
Portparol EK odbio je da prokomentariše novi paket finansijske pomoći Ukrajini.

17.45 Brutalan snimak borbenih dejstava ruskih Suhoja

Raša tudej objavio je snimak borbnih aktivnosti ruskih Su-25 u Harkovskoj oblasti. Oni lete nisko i napadaju iznenada. Prate rusku vojnu tehniku i bombarduju ukrajinske vojne objekte.

 

 

17.30 Ukrajinski mediji: "Rakete oštetile turističku infrastrukturu u Odesi"

Ukrajina je danas prijavila još jedan raketni napad na crnomorski priobalni region Odese u kojem je izazvana šteta na turističkim objektima i požari.
Regionalna vojna administracija Odese saopštila je danas da su "u raketnim vazdušnim udarima na region Odese oštećeni objekti turističke infrastrukture, uništene zgrade i da je buknuo požar".
Ukrajinski izvori rekli su za Si-En-En (CNN) da je Rusija nastavila da izvodi vazdušne raketne udare na već teško oštećeni most preko ušća Dnjestra južno od Odese, u kojima su dve osobe povređene.
Tri hipersonične rakete Kinžal koje su ispaljene iz ruskog ratnog aviona pogodile su "ciljeve turističke infrastrukture", potvrdio je jedan ukrajinski zvaničnik.

17.00 Stanovnica Mariupolja: "Ukrajinci pucali na pravoslavni hram"

Prema njenim rečima, nedelju dana pre odlaska iz Marijupolja, ukrajinske snage su tenkom sat vremena pucali na crkvu.
- Pre toga su tražili oca Alekseja. Komišije pričaju da su ga tražili u crkvi i kod kuće, a drugom svešteniku kojeg su našli u Vastočnom rekli su da mu ni Gospod neće pomoći ako budu morali da odu - priča ova žena, prenosi Sputnjik.

14.55 - Kremlj: Neprihvatljivo ponašanje CIA i FBI

Kremlj je danas saopštio da su neprihvatljivi pokušaji američkog FBI i CIA da regrutuju osoblje ruske ambasade u Vašingtonu

 

14.32 - Mekdonalds napušta rusko tržište

 

 

 

14.29 - Lukašenko pozvao Članice CSTO da budu ujedinjene

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je danas članice Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO), vojnog saveza kojim dominira Rusija, da budu ujedinjene i optužio Zapad da se nada da će produžiti sukob u Ukrajini kako bi pokušao da oslabi Rusiju koliko god je to moguće.

Lukašenko je na samitu lidera CSTO u Moskvi rekao da su paklene sankcije njegovoj zemlji i Rusiji mogle biti izbegnute da je grupa govorila jednim glasom, preneo je Rojters.

"Bez ujedinjenog fronta, kolektivni Zapad će pojačati pritisak na postsovjetski prostor", rekao je Lukašenko u uvodnoj reči na televiziji, obraćajući se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i liderima Jermenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

13.23 -  Ruski vojnici pregovaraju sa ukrajinskom stranom u kompleksu čeličane Azovstalj, potvrdio je danas komandir brigade "Istok" samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Hodakovski.

Hodakovski je pojasnio da je grupa od devet ukrajinskih vojnika izašla iz jednog tunela koji vodi iz kompleksa čeličane Azovstalj.

"U toku je aktivna faza pregovora. Kako se ispostavilo, grupa koju smo presreli je deo značajnije formacije koja ostaje u Azovstalju. Nekoliko naših vojnika i oficira je zajedno sa tom grupom koja je izašla iz tunela sa belim zastavama. Svi su ponovo ušli u tunel kako bi pregovarali, ali rezultati pregovora još nisu poznati", rekao je Hodakovski za TV kanal Rosija 1, prenosi Sputnjik.

13.01 - Ukrajinska granična straža osujetila je danas upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u severoistočni region Sumi, izjavio je guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki.

On je preko aplikacije Telegram objavio da su ruski diverzanti upali na ukrajinsku teritoriju pod okriljem minobacačke i mitraljeske paljbe, ali su se povukli nakon što su ukrajinski graničari uzvratili, prenosi Rojters navodeći da nije mogao nezavisno da se proveri nalog Živickog.

Ruske snage su prešle u oblast Sumi ubrzo nakon što je Moskva napala Ukrajinu 24. februara, ali ukrajinske snage su 8. aprila ponovo preuzele kontrolu nad tim regionom i spremaju se za dalje napade.

 

12.35 - Rusija obustavila isporuku struje Finskoj

Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun

11.45 - Ako smo pretnja, onda ćemo se tako i ponašati!

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je, komentarišući informacije da će NATO možda označiti Rusiju kao neposrednu pretnju, da će Ruska Federacija morati da se pridržava toga.

 

 

 

11.40 - Ruska vojska oborila je tri ukrajinska aviona tokom noći, saopštio je na jutarnjem brifingu portparol ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

- Raketama vazdušnog baziranja pogođena su dva komandna centra, uključujući 72. Mehanizovane brigade u Harkovskoj oblasti i 16 položaja ukrajinske vojske;
- Ruska avijacija pogodila je tri komandna centra i 104 položaja ukrajinske vojske;
- Vazdušno-kosmičke snage Rusije su pogodile pet skladišta raketnog naoružanja i ubile 360 nacionalista;
- Sredstva PVO su oborile dva ukrajinska Su-25 u Nikolajevskoj oblasti Ruska i jedan Su-24 u području Zmijskog ostrva;
- Sredstva PVO su oborila 10 ukrajinskih dronova u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući dva reaktivna Tu-143 "Rejs";
- Raketne snage i artiljerija Kopnenih snaga Rusije pogodile su više više od 350 ciljeva.

 

10.55 - Nemačka se odriče ruske nafte!

Nemačka će se odreći ruske nafte do kraja godine, čak i ako Evropska unija ne postigne saglasnost po tom pitanju u okviru još jednog paketa sankcija protiv Rusije, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na izvor u nemačkoj Vladi

 

 

10.00 - U Odeskoj oblasti su odjeknule eksplozije. Navodno, mete su bili centri gde su smešteni strani plaćenici. Kako navode telegram kanali, rakete su lansirane iz Crnog mora.

 

09.22 - Rusi potisnuti iz Harkova

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri komentare Oleha Sinegubova, guvernera oblasti Harkov objavljene na servisu za razmenu poruka Telegram i nije potpuno jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gde tačno.

Ukrajina ponovo preuzima teritoriju na svom severoistoku, potiskujući ruske snage dalje od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, navodi britanska agencija.

 

08.57 - Rusija smanjila transport gasa kroz Ukrajinu

"Operater gasnotransportnog sistema Ukrajine" primio je od "Gasproma" zahtev za tranzit gasa u visini od 46,8 miliona kubnih metara. To je minimalna količina od januara ove godine

 

08.24 - Deset ukrajinskih vojnika izašli su sa belim zastavicama sa teritorije čeličane "Azovstalj", saopštio je komandant bataljona "Vostok", Donjecke Narodne Republike Aleksandar Hodakovski.

 

 

 

08.03 - Minsk poseduje podatke o mogućim provokacijama!

Zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Belorusije Igor Korolj saopštio je da postoji mogućnost "različitih provokacija" sa strane Ukrajine prema Belorusiji.

 

07.44 - Rusija jača trupe na granici ako Finska uđe u nato

Ako Finska uđe u NATO i na njenoj teritoriji bude raspoređeno udarno oružje Alijanse, Moskva će ojačati grupe trupa na zajedničkoj granici, izjavio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Viktor Bondarjov.


„U slučaju da u Finskoj, u našoj neposrednoj blizini bude raspoređeno ofanzivno, udarno oružje NATO-a, mi ćemo ojačati naše granice, ojačati rusku grupu trupa na granici. Ništa ne ugrožava bezbednost Rusije“, napisao je senator na svom Telegramu.


On je dodao da su Finska i Švedska ranije oklevale da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi, ali da Sjedinjene Američke Države uporno vrše pritisak na ove skandinavske zemlje.


„I sada su praktično pritisli Fince. Za Amerikance je važno da teritoriju Finske obeleže kao svoju zonu uticaja, stalnu platformu za vežbe NATO-a i provokacije, kao i poligon za probe naoružanja Severnoatlantskog bloka i razmeštanje američke vojne baze. Osim toga, ova država ima delimično zajedničku istoriju sa Rusijom i zajedničku granicu“, zaključio je Bondarjov.
Finska je u nedelju zvanično objavila svoju odluku da uđe u NATO.
 

 

07.27 - Ukrajina tvrdi: Rusija gađala civilnu i vojnu infrastrukturu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donjeckom pravcu.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage u Marijupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike Azovstalj.

07.14 - Ukrajinske trupe su u 20.30 ispalile deset granata kalibra 122 mm na naselje Zoloto 5 u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

https://t.me/intelslava/28917

07.03 - Ukrajinske snage su za 15 minuta gađale tri naselja u DNR, uključujući Donjeck, i ispalile 15 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

https://t.me/intelslava/28920

07.00 - Sijarto: Mađari ne smeju plaćati cenu rata

Mađarska vlada insistira na tome da mađarski narod ne sme biti primoran da plaća cenu rata u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je za Radio Košut rekao da Mađari ni na koji način nisu bili krivi za izbijanje rata u Ukrajini i da, ako Evropska komisija namerava da nametne naftni embargo, mora da garantuje da odluka o postepenom ukidanju uvoza ruske nafte neće pogoditi Mađare niti ugroziti energetsku bezbednost Mađarske, prenosi MTI.

"Ako bi Evropska komisija u ovom trenutku usvojila predlog o embargu na naftu, Mađarska ne bi mogla da dobije sirovu naftu potrebnu za funkcionisanje svoje ekonomije", istakao je Sijarto.

Naveo je da je stav mađarske vlade jasan i da će prihvatiti embargo na naftu samo ako, kako je rekao, "Evropska komisija ponudi rešenje za problem koji je sama stvorila“.

Sijarto je rekao da je prvi problem u slučaju embarga to što bi mađarske rafinerije morale da budu tehnički preuređene, što bi koštalo 500-550 miliona evra. Još 200 miliona evra moralo bi da bude utrošeno na povećanje kapaciteta gasovoda preko Hrvatske, dodao je Sijarto.

Ukazao je da bi, ako bi Mađarska uvozila naftu koja nije iz Rusije, cene goriva u zemlji bile povećane 55-60 odsto. Sijarto je naveo da 65 odsto nafte u Mađarskoj dolazi iz Rusije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirko

pre 1 godinu

Zamisli gadjaju infrastrukturu, ne dozvoljavaju da tesko naoruzanje bude prevezeno na istok.. Stvarno za cudjenje (ne), sta su ocekivali drugo?

borac za pravdu

pre 1 godinu

Kako da ne evo sve im s ebijeli od bijelih zastavica Informer prestanite sa lazima i objavama kako vas nije stid zasto ne objavite da rui imaju pokretne spalionice i spaljuju poginule vojniuke da njihovi roditelji nikada ne saznaju gdje su kako va snije stid po vama ni jedan ruski vojnik nije poginuo lazovcine jedne trebate odgovarati pred zakonom la podstrekivanje na laz.

Magdalena

pre 1 godinu

Koliko vidimo Rusi i Rusija je ta koja je u blatu i neće se izvući iz teških sankcija sigurno 40 godina. A braći Ukrajincimo poželimo što pre da slome Ruskog agresora i da ih otera iz svojih domova nazad Rusiji. Za Srbe Putin više nije brat a ni Rusija više majka. Srbija više nije Ruska gubernija. Konjec

zox

pre 1 godinu

Pa dokle ce te ovako izvestavat kako vas nije sramota. Do pocetka rata Putin vam je bio sve i svja a sad kao neka neutralnost.Nema smisla .

Vejo

pre 1 godinu

Kasnite sa informacijama.Oni su već proterani i lokali su im oduzeti.Isto kao i Rusima na zapadu Taj truli zapad samo razume jezik sile.

Djordje

pre 1 godinu

A sta bi sa tim americkim generalom koji je po vama zarobljen od strane rusa?! Vi ste objavili jedini na svetu i clanak potpuno zaboravljen?! Koliko samo lazi stampate bez pardona?! He he he he koje gubljenje vremena! Citati medije u danasnje vreme je ludost!

macko

pre 1 godinu

Isto tako imaju amerikanci dokaze da su rusi pravili hemisko oruzije u siriji.... i tako lazu jedni na druge samo da bi oni drugi bili krivi ( sta amerikancima treba ukrajina za to, eno im aljaske na 60 milja od Rusije i tolika pustelija da mozes da sakrije labartoriju gde oces)

koja

pre 1 godinu

Nacionista? Nacističkih cionista? Novinar smislio novu reč ili brat Rus?

Mile

pre 1 godinu

Lepo im EU pomaze salje pomoc u vidu kredita,humano nema sta,i u nesreci ih peljese?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17