• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

22.05.2022

22:47 >> 14:15

Kod Nikolajeva najteže! "Talipani" udarili, ekstremisti napali sveštenika RPC (Foto/Video)

AP/Tanjug

Vesti

Kod Nikolajeva najteže! "Talipani" udarili, ekstremisti napali sveštenika RPC (Foto/Video)

Podeli vest

Fabrika „Azovstalj“ je oslobođena, svi ukrajinski ekstremisti su se predali, a prema prvim informacijama, među njima ima i stranih plaćenika. Istovremeno, dok je situacija u obližnjem Marijupolju nakon dužeg vremena mirna, u pravcu Popasne se nastavlja ofanziva

22.45 - Ekstremisti napali sveštenika RPC

U Lavovskoj oblasti ukrajinski ekstremisti su polili sveštenika kanonske pravoslavne crkve zelenom bojom.

Incident se desio tokom liturgije.

22.35 - Ispaljeno iz Hersona ka Nikolajevskoj oblasti

Ruski teški višecevni raketni sistemi gađaju Oružane snage Ukrajine u oblasti Nikolajev.

22.05 - Eksplozije u okolini NIkolajeva

Na društvenim mrežama pojavili su se izveštaji o eksplozijama u okolini Nikolajeva.

22.00 - Spremni smo da odgovorimo na širenje NATO

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sposobna je da adekvatno odgovori na moguće širenje NATO, izjavio je danas generalni sekretar ODKB Stanislav Zas.

21. 10 - Austrija zaplenika 254 milona evra ruske imovine

Austrija je, u uslovima evropskih sankcija Rusiji, zamrznula imovinu Rusa u iznosu od 254 miliona evra na 97 računa, prenosi TV kanal ORF, pozivajući se na dokumente iz kabineta kancelarke.

Kako navodi kanal, potragu za ruskom imovinom sprovodi radna grupa u okviru Odeljenja državne bezbednosti i obaveštajnih poslova pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, zajedno sa drugim resorima. Krajem maja biće pokrenut novi sistem izveštavanja kako bi se olakšala potraga za takvom imovinom.

21.00 - Umesto u Afriku završili u rukama puka Azov

Afrički T-64B1M, koji je ranije bio u službi Azova, takođe se predao Oružanim snagama RF i promenio stranu.

Zašto „afrički”? Ovaj tenk je imao zanimljivu sudbinu. Kao pojednostavljena verzija modernizacije T-64B1, tenkovi T-64B1M su trebalo da budu prva zvanično izvezena vozila porodice T-64, koja se ranije nisu izvozila.

Međutim, sudbina je napravila svoja prilagođavanja i sa početkom ATO-a 2014. godine tenkovi T-64B1M namenjeni za isporuku u Demokratsku Republiku Kongo na brzinu su podeljeni novoformiranoj Nacionalnoj gardi Ukrajine, uključujući Azov.

20.40 - Kadirov: Napravili su zasedu ali su ubrzo zažalili

Nacisti su se nadali da će iznenaditi naše momke tako što su im napravili zasedu, ali su vrlo brzo požalili.

Ramzan Kadirov je pokazao kako su specijalci iz Čečenije odbili kontranapad ukrajinskih militanata u oblasti Popasna u LNR.

- Ovo se uvek dešava kada se Ukronaci suoče sa našim borcima. Uopšte me to ne čudi, jer smo svoje najspremnije jedinice poslali u LNR, naglasio je šef Čečenije.

20.30 - Ranjena žena u Vladimirovki

U granatiranju sela Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa povređen je civil, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane DNR.

 20.20 - GŠ VSU: Rusi ne staju!

Ruska vojska ne prestaje da sprovodi ofanzivna dejstva u Istočnoj operativnoj zoni i izvodi raketne i vazdušne udare na teritoriji Ukrajine. Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine dao je kratak rezime dejstava na frontu.

20.10 - Ponovo gađana Jasinovataja

Ukrajinski vojnici u 19.40 ponovo su pucali na selo Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet raketa iz višecevnog raketnog sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

20.00 - Poljska traži od Norveške da profit podeli sa Kijevom

Norveška ostvaruje ogroman profit od izvoza nafte i gasa i svoj prihod mora da podeli, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki u razgovoru sa omladinom.

Prema njegovim rečima, Norveška se „indirektno goji” od situacije u Ukrajini.

19.30 - Razgovarali Blinken i Kolona

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nova ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona razgovarali su danas o NATO savezu, kao i tome kako najbolje podržati kandidature Finske i Švedske za prijem u alijansu, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

 
19.25 - "Tulipani" udarili po komanci VSU u Novoselovki

Oružane snage Ukrajine ponovo su opremile vatrene položaje i komandno mesto u školi naselja Novoselovka, Limanski okrug, DNR. Nakon napada Tulipanima, naši borci su upali u zgradu u kojoj su ostali leševi militanata VSU.

19.20 - 216 gradova i sela oslobođeni su u DNR-u

Tokom proteklih dana na teritoriji Narodne Donjecke Republike, grupa trupa DNR-a i LNR-a uz pomoć jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije oslobodila ova naselja: Drobiševo, Kirovsk, Novoselovka (Krasnolimanski okrug), Jampol, Derilovo, Torskie, Korovij Jar, Redkodub, Karpovka, Katerinovka (Krasnolimanski okrug), Novo, Novomikhailovka, Rubci, Volčij Jar, Lozovoje, Terni, Belogorovka, Đerzhinskoje, Ivanovka (okrug Krasnoliman), Kolodezi, Novosadovoie, Jampolovka, Šandrigolovo, Zelenaja dolina, Srednjeje, Jackovka, Krimki, izveštava sedište DPR terborne.

19.00 - Ispaljeno više od 100 projektila na 9 naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od 100 granata i mina, uključujući i iz višecevnoh raketnih sistema Grad, na devet naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od stotinu granata i mina iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad 122 mm, topove 152 i 122 mm, minobacača 120 mm. Na Republiku je pucano, navodi se u saopštenju odeljenja na Telegram kanalu.

Napominje se da je usljed granatiranja jedan civil ubijen, a četiri su ranjena. Osim toga, oštećeno je 18 stambenih objekata i jedna civilna infrastruktura.

18.16 - Predsedavajući Afričke unije će posetiti Moskvu i Kijev

Predsednik Senegala Maki Sal izjavio je danas da će posetiti Moskvu i Kijev u narednim nedeljama u svojstvu predsedavajućeg Afričke unije, koja želi da vidi deeskalaciju u Ukrajini i mir kroz dijalog dve strane.
Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Sal je kazao da Afrika ne želi da se svrsta na jednu od strana u ovom konfliktu i da jasno želi mir, preneo je Rojters.

"Iako osuđujemo invaziju, mi radimo na deeskalaciji, radimo na prekidu vatre, na dijalogu...to je afrički stav", istakao je on.

17.51 - Zabranjena slova "Z" i "V"

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o zabrani upotrebe simbola Z i V u zemlji.

17.39 - Bunker u Azovstalju

 

 

16.57 - Duda i Zelenski o pravima

Poljski državljani u Ukrajini dobiće ista prava koja trenutno imaju ukrajinske izbeglice u Poljskoj, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Kijevu njegovog poljskog kolege Andžeja Dude.

Duda je rekao da se "neće smiriti" dok Ukrajina ne postane članica Evropske unije, da ta zemlja mora biti obnovljena "sredstvima agresora" i da samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti.

Predsednik Poljske je naveo i da ukoliko poslovni interesi znače da Ukrajina treba da izgubi jedan pedalj svoje teritorije, to će biti udarac za ceo zapadni svet.

16.42 - Ruski Ka-52

 

 

16.31 - Ukrajinci na teritoriji Belorusije

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ulaze na teritoriju Belorusije, izjavio je danas sekretar Beloruskog saveta bezbednosti Aleksandar Volfovič.

"Inženjerska oprema se postavlja duž deonica ukrajinsko-beloruske granice, minira se. Diverzantsko-izviđačke grupe (Ukrajine) deluju duž granice i ulaze na belorusku teritoriju", rekao je Volfovič u intervjuu za televiziju Belorusija-1, preneo je TAS S.

16.05 - Razgovor Lukašenka i Putina

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je danas gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski.

Putin i Lukašenko sastaće se sutra, prenosi Izvestija.

15.30 - Novi podaci o gubicima

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je nove informacije o ruskim gubicima.

Ukrajinci kažu da je ubijeno gotovo 30.000 Rusa, da je uništeno gotovo 1.300 tenkova i više od 200 aviona.

15.19 - U Mariupolju počeo da radi javni prevoz

 

 

15.10 - Rusi napadaju jug i istok

Rusija je napala ukrajinske snage vazdušnim udarima i artiljerijom na istoku i jugu, gađajući komandne centre, trupe i skladišta municije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rakete su pogodile tri komandna mesta, 13 oblasti gde su bile okupljene trupe i ukrajinska vojna oprema, kao i četiri skladišta municije u regionu Donbasa, preneo je Rojters.

15.05 - Vojno stanje u Ukrajini produženo je do kraja avgusta, pošto je parlament danas potvrdio ukaz predsednika Volodomira Zelenskog

Prema ukazu, vanredno stanje se produžava od 25. maja za još 90 dana - do 23. avgusta.

Odobrena je i uredba prema kojoj će opšta mobilizacija trajati još 90 dana - takođe do 23. avgusta, prenosi Unian.

Predlozi tih dokumenata u Vrhovnu Radu su upućeni 18. maja.

Ratno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije protiv te zemlje.

14.14 - Veruje se da je Rusija rasporedila jedinu operativnu četu svojih vozila za podršku tenkovima BMP-T "Terminator" u istočnom regionu Donbasa

13.34 - Duda u parlamentu UKR: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je danas poljski predsednik Anžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

Duda je prvi lider strane zemlje koji se uživo obratio u ukrajinskom parlamentu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, preneo je Rojters.

"Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas", kazao je Duda ukrajinskim poslanicima.

Foto: Tanjug/AP

Anžej Duda


Kijev je odbacio bilo kakvo mirovno rešenje koje bi podrazumevalo predaju teritorije i odbacio je pozive za prekid vatre, u kojem bi ruske snage ostale na teritoriji koju su zauzeli, navodeći da bi to Moskvi samo dalo vremena da se regrupiše, podseća agencija.

Duda je rekao da međunarodna zajednica mora da zahteva da se Rusija potpuno povuče iz Ukrajine.

"Ako se Ukrajina žrtvuje zbog...ekonomskih ili političkih ambicija, onda bi gubitak čak i centimetra njene teritorije bio veliki udarac. To bi bio udarac, ne samo za ukrajinsku državu, već za ceo zapadni svet", kazao je Duda.

Poljska je veliki zagovornik oštrih sankcija protiv Rusije i glasni je zagovornik ulaska Kijeva u Evropsku uniju.

"Neću biti miran dok Ukrajina ne postane članica EU", poručio je Duda.

12.01 - Novi presek stanja

Ruske snage su tokom jučerašnjeg dana uništile tri baterije ukrajinskog višecevnog raketnog sistema „Grad“ i jednu stanicu za radioelekotrnsku borbu „Bukovelj“, izjavio je na redovnom brifingu portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov

 

11.11 - Snage DNR i LNR su uz vatrenu podršku ruske vojske oslobodile i uspostavile punu kontrolu nad 216 naselja na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

10.29 - Ukrajinske snage granatirali su grad Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici ispalivši na njega 10 projektila, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre.


Kako se navodi, napad je izveden u ranim jutarnjim satima, a korišćena je municija kalibra 122 milimetra.


Istovremeno, snage Kijeva gađale su i Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici ipalivši tri ganate kalibra 120 milimetara. Ovaj napad je usledio nešto kasnije, oko osam sati po lokalnom vremenu.
Za sada nema informacija da li je bilo povređenih.
 

 

 

09.57 - Upozorenje iz Pentagona

Rizik međunarodnog konflikta uz učešće veliki država je u porastu, upozorio je predsednik združenog štaba američke vojske, general Mark Mili u obraćanju pred maturantima vojne akademije „Vest point“

 

08.50 - Sankcije protiv Rusije prilika za nove ekonomske veze

Sankcije protiv Rusije otvaraju mogućnost da brojne države uđu na rusko tržište i popune upražnjene trgovinske niše, a među takvim zemljama je i Tajland, izjavio je ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov.

"U ovakvim situacijama sankcije su, s jedne strane problem, ali sa druge strane nude mogućnosti, kao u slučaju Tajlanda, da se probije na rusko tržište i popuni trgovinske niše koje su deaktivirane", rekao je Rešetnjikov.

On je dodao da je to istovremeno i prilika za ruske kompanije koje su u aktivnoj potrazi za novim tržištima, prenosi TAS S.


Ruski zvaničnik je predočio da se ovo odnosi na gorivo i energiju, naftu, naftne derivate, gas i đubriva, kao i prehrambene proizvode i inžinjerske usluge.

"Tu smo da razgovaramo i maksimalno iskoristimo mogućnosti koje

sada se pojavljuju", istakao je Rešetnjikov.

 

08.08 - „Sarmat“ nemoguće presresti još desetak godina

U narednih desetak godina teško da će bilo koja država moći da napravi sredstvo koje će biti u stanju da presretne rusku balističku interkontinentalnu raketu „Sarmat“, izjavio je glavnokomandujući ruskim raketnim snagama strateške namene Sergej Karakajev.

„Te specifičnosti novog raketnog kompleksa pokazuju da protivraketna odbrana koja je u stanju da je obori trenutno ne postoji, i neće postojati, u najboljem slučaju, u narednoj dekadi“, rekao je on.

Karakajev je istakao da „Sarmat“ može da leti i preko Severnog i Južnog pola, kao i po drugim trajektorijama koje danas nisu zaštićene.
Dodao je i da će nova ruska interkontinentalna balistička raketa biti „na dežurstvu“ narednih 50 godina budući da se radi o „perspektivnom raketnom kompleksu“.

 

07.47 - Zelenski: Blokirano 22 miliona hrane!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u ukrajinskim lukama blokirano 22 miliona tona hrane i da se razmatraju različiti načini za rešenje tog problema.

Zelenski je rekao da je Rusija blokirala "sve pomorske opcije za izvoz prehrambenih proizovda" i da ih "Rusija tiho krade", prenosi ukrajinska agencija Interfaks.

"Pšenica se otprema negde drugde. Znamo gde je to", rekao je Zelenski nakon razgovora sa portugalskim premijerom Antoniom Koštom.

Zelenski je dodao da bi luke mogle biti odblokirane vojnim sredstvima i da zato Ukrajina apeluje na saveznike da joj isporuče oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

07.13 - Ukrajina je odbacila mogućnost da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

Priznajući da stav Kijeva o ratu postaje sve beskompromisniji, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je u intervjuu za Rojters rekao da bi se ustupci osvetili Ukrajini jer bi Rusija uzvratila jače posle svakog prekida borbe.

"Rat neće prestati (posle bilo kakvih ustupaka). Samo će biti stavljen na pauzu na neko vreme", rekao je on Rojtersu u dobro čuvanoj predsedničkoj kancelariji, gde su neki prozori i hodnici zaštićeni vrećama peska.

Podoljak je kazao da će posle izvesnog vremena Rusi ojačati svoje oružje i ljudstvo, i krenuti u novu ofanzivu, još krvaviju i obimniju.

On je odbacio, kao veoma čudne, pozive Zapada na hitan prekid vatre koji bi uključio ruske snage koje bi ostale na teritoriji koju su okupirale na jugu i istoku Ukrajine.

Ruske snage moraju napustiti zemlju i "nakon toga će biti moguć nastavak mirovnog procesa", rekao je Podoljak.

 

07.00 - Među zarobljenicima iz "Azovstalja" ima stranaca!

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da među zarobljenicima iz "Azovstalja", prema prvim informacijama, ima stranaca.
On je dodao da je šest ekstremista poginulo prilikom pokušaja da dignu u vazduh skladište sa municijom pre predaje.
Pušilin nije isključio mogućnost da se u "Azovstalju" krije još ukrajinskih vojnika.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kokos

pre 2 godine

Sputnjik je "zaboravio" da javi da su ukrajinci unistili celu bateriju VBR Smerch 300mm ( 4 vozila) i 12 tenkova kod donjecka.... A ako je "6 ekstremista " poginulo u azovstalu da bi "diglo u vazduh skladiste municije" koju vise nisu imali pa su je skupljali od mrtvih rusa, znaci da su ih DNR vojnici jednostavno "koknuli".... I BMP-T nisu tenkovi nego borbena vozila pesadije, tako da nije jasno zasto bi terminatori cuvali BMP-e ( mora da je naki vazan stab tamo)

SLABLJENJE RUSIJE NIJE DOBRA IDEJA! Amerika saterala Putina u ćošak, a to ga navodi da udvostruči ulog! Rat izlazi izvan granica Ukrajine...
Planeta

SLABLJENJE RUSIJE NIJE DOBRA IDEJA! Amerika saterala Putina u ćošak, a to ga navodi da udvostruči ulog! Rat izlazi izvan granica Ukrajine...

U dramatičnom nizu poteza ove nedelje, američki predsednik Džo Bajden i njegovi saveznici iz NATO-a prešli su sa politike pomoći Ukrajini na podrivanje moći i uticaja same Rusije. Na taj način, strahuju neki posmatrači, ne ostavljaju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nikakvog izbora osim da se preda ili udvostruči ulog. To povećava šansu da rat u Ukrajini preraste u globalni sukob

02.05.2022

15:44

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07