• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.06.2022

15:21 >> 15:34

NEMAČKA DOŠLA DO REŠENJA, HOĆE ŠTO PRE DA SE OTRGNU ZAVISNOSTI OD RUSKOG GASA! Šolc izneo nove informacije!

reuters/Fotoilustracija/Clipart

Vesti

NEMAČKA DOŠLA DO REŠENJA, HOĆE ŠTO PRE DA SE OTRGNU ZAVISNOSTI OD RUSKOG GASA! Šolc izneo nove informacije!

Podeli vest

Nemačka radi na diverzifikaciji isporuka energenata i računa da će uskoro dobiti prve mobilne terminale za prijem prirodnog tečnog gasa, izjavio je kancelar Olaf Šolc izlažući u Bundestagu

„Plutajući terminali će uskoro biti dostupni. Potrebna infrastruktura će biti spremna za nekoliko meseci, a ne za nekoliko godina ili decenija“, rekao je on.


Prema rečima Šolca, Nemačka mora da diverzifikuje izvore za isporuku resursa i dodao da je prošle nedelje razgovarao sa kolegama iz Afrike, Norveške, Kanade, SAD i Katara na ovu temu. Kako je ranije naveo Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek, dva plutajuća terminala za tečni prirodni gas će Nemačka imati krajem godine, a još dva u maju 2023. godine.


Ukupan godišnji kapacitet se procenjuje na 33 milijardi kubnih metara gasa. Poređenja radi - „Severnim tokom 1“ u Nemačku se doprema 60 milijardi, a zemlji je godišnje potrebno 90 milijardi kubnih metara gasa.


Plan je da se prvi stacionarni terminal za prirodni tečni gas u Nemačkoj izgradi do 2026. godine.
Nemačka Vlada radi na tome kako bi se što je brže moguće oslobodila energetske zavisnosti od Rusije, ali trenutno to ne može sebi da dozvoli. U suprotnom će ekonomija i industrija zemlje biti u krizi. U skladu sa planovima nemačke Vlade, ugalj i naftu može da u potpunosti zameni do kraja godine, a gas tokom 2024. godine.


Podsetimo, zapadne zemlje uvele su nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da se pogorša život miliona ljudi. On je dodao da aktuelna dešavanja podvlače crtu ispod globalne dominacije Zapada i u politici i u ekonomiji. Prema njegovim rečima, Rusija nema nameru da se izoluje, da ne mogu da je grubo izoluju u savremenom svetu.


Predsednik Rusije je 31. marta potpisao ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

Oni će kupovati gas iz Rusije bar još nekoliko godina da ne bi ugrozili svoju ekonomiju a isti taj Šolc i EU poslanici iz Nemačke traže od nas da se odreknemo gasa i nafte mada znaju da bi to značilo bankrot države. Odvratni, cinični, bezobrazni licemeri ...

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija