• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.06.2022

21:06

Drama u Azovstalju, pad istoka Ukrajine, izbeglice i sankcije... A Putin i Zapad kao "rogovi u vreći"! 100 DANA RATA U SLIKAMA KOJE TERAJU SUZE! (Foto/Video)

Tanjug/AP

Vesti

Drama u Azovstalju, pad istoka Ukrajine, izbeglice i sankcije... A Putin i Zapad kao "rogovi u vreći"! 100 DANA RATA U SLIKAMA KOJE TERAJU SUZE! (Foto/Video)

Podeli vest

Premotajmo sat na 23. februar, dan pre nego što je Rusija pokrenula sveobuhvatnu intervenciju na Ukrajinu...

Ruska vojska je nadmašila vojsku Ukrajine za otprilike deset prema jedan. Moskva je uživala dvostruku prednost u odnosu na Kijev u kopnenim snagama, a nuklearna sila imala je deset puta više aviona i pet puta više oklopnih borbenih vozila od svog suseda.

Vladimir Putin pojavio se na televiziji samo nekoliko dana pre toga, izvodeći istorijski monolog koji je jasno stavio do znanja da očekuje ništa manje od promene režima u Kijevu. Zapadni mediji su tada rekli:

"Čini se da se lider Kremlja kocka... On misli da će Zelenski pobeći iz svog glavnog grada, kao što je predsednik Avganistana koji podržava SAD, napustio Kabul samo nekoliko meseci ranije... Misli i da će se gnev Zapada smiriti, da su sankcije samo pretnja..."

Danas je stoti dan rata u Ukrajini. Ruska strana ni u jednom trenutku globalni haos nije nazvala ratom, već intervencijom, sa objašnjenjem da Treći svetski rat može biti samo nuklearni.

100 dana kasnije, kakvi god bili planovi koje je Putin imao za Paradu pobede u Kijevu, nisu srušili ukrajinski moral. Ukrajinske trupe, opremljene savremenim protivtenkovskim naoružanjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone; Ukrajinske rakete potopile vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos Crnomorske flote Rusije; a ukrajinski avioni su ostali u vazduhu, uprkos slabim izgledima. Kako je izgledao prvi dan rata u Ukrajini? Da se prisetimo:

Vreme prolazi, sukobi bukte, a najviše ispašta narod. Izbeglice u koridorima napuštaju Ukrajinu. Ruska strana optužuje ukrajinsku da koriste ljude kao topovsko meso. 

Foto: Reuters

Scene su više nego potresne, a izgledi da se drama završi kao da nisu ni na vidiku. Postalo je jasno, rat će trajati, odužiće se i biće samo gore.

Foto: AP/Tanjug

Vrhunac drame je u Marijupolju, kako u samom gradu, tako i u tunelima ispod "Azovstalja". Ukrajinska vojska i plaćenici branili su luku do poslednjeg atoma snage, ulice su bile preplavljene ruskim vozilima sa oznakom "Z".

Foto: Tanjug/AP

A onda se Ministarstvo odbrane Rusije oglasilo, stiglo je saopštenje da su u potpunosti zauzeli teritorije fabrike Azovstalj i grada Marijupolja.

"Teritorija metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju, gde je od 21. aprila blokirana grupa ukrajinskih militanata nacističke formacije Azov, potpuno je oslobođena", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Šef odeljenja Sergej Šojgu obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina o potpunom oslobađanju Marijupolja od ukrajinskih militanata. Podzemni objekti fabrike takođe su sada pod kontrolom ruskih trupa.

Ministarstvo je navelo da je od 16. maja, tokom operacije, 2.439 neonacista iz Azova i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriji fabrike položilo oružje i predalo se. Poslednja grupa od 531 militanta predala koz samo par dana nakon njih...

Foto: Tanjug/AP

Specijalna jedinica Azov Nacionalne garde Ukrajine, protiv čijih pripadnika su pokrenuti krivični postupci u Rusiji, nastala je posle državnog udara 2014. godine. Rusi tvrde da se ova jedinica sastoji od radikala koji se pridržavaju rasističkih i neonacističkih pogleda, što Ukrajinci negiraju.

Foto: Tanjug/AP

Tada počinju još žešći udari na Donbas. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u više navrata je naglasio kako je u Donbasu najgore, i kako je Donbas sam "pakao"!

Foto: AP/Tanjug

Uz pomoć podrške NATO, dolazi do većeg otpora! Ukrajinci su uspeli da ubijaju ruske generale zapanjujućom brzinom, Moskva je bila prinuđena da reorganizuje svoju vojnu komandu nakon prvobitnog nereda. Ali i uprkos tome, Rusija sada kontroliše polumesec ukrajinske teritorije koji se proteže od drugog grada Ukrajine, Harkova.

Foto: Reuters

Rusi ne staju, nastavljaju kroz gradove Donjeck i Lugansk koje drže separatisti i seže na zapad do Hersona, formirajući kopneni most koji povezuje poluostrvo Krim sa regionom Donbas. Ukrajinci ne popuštaju.

Foto: Reuters

Nedavne borbe tada su fokusirane oko Severodonjecka, industrijskog grada gde ukrajinske snage drže poslednji deo istočne Luganske oblasti. Ukrajinske trupe su ustupile veći deo Severodonjecka Rusima. Pad grada postaje simboličan gubitaka...

„Kijev je mogao da posveti više rezervi i resursa za odbranu Severodonjecka, a njegov neuspeh da to učini izazvao je kritike“, navodi se u nedavnoj analizi Instituta za proučavanje rata sa sedištem u SAD.

Foto: Reuters

„I odluka da se izbegne izdvajanje više resursa za spasavanje Severodonjecka i odluka da se povuče iz njega bile su strateški ispravne, ma koliko bolne. Ukrajina mora da iskoristi svoje ograničenije resurse i da se usredsredi na vraćanje kritičnog terena, a ne na odbranu čija kontrola neće odrediti ishod rata ili uslovi za obnovu rata“.

Usred ofanzive na Severodonjeck Oleksandr Motuzijanik, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da ruske snage sada „pokušavaju da opkole trupe u oblastima Donjecka i Luganska“ i da se pregrupišu kako bi pokrenule ofanzivu u pravcu Slavjanska, strateškog grada koji bi mogao biti oblikujući se kao fokus sledeće ključne bitke.

Foto: Reuters

Borbe na istoku Ukrajine vođene su na mnogo otvorenijem terenu od gušće naseljenog urbanog okruženja oko Kijeva. To objašnjava hitnost kojom su Ukrajinci zatražili teže naoružanje – posebno artiljerijske sisteme koji mogu da gađaju ciljeve na većim dometima – od SAD i njihovih saveznika. 
 

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Džo Bajden, ne prestaje iz pozadine da "vodi rat", te je najavio u sredu da će SAD slati naprednije raketne sisteme, uključujući raketne sisteme visoke pokretljivosti artiljerije sa municijom koja može da lansira rakete oko 49 milja, što je domet daleko veći od bilo čega što je Ukrajina do sada poslala.

Foto: Tanjug/AP

U nastupima Zelenskog sa ranjenim ukrajinskim vojnicima i civilima, ukrajinski lider pravi selfije i projektuje topao, human i samozatajan stil rukovođenja. To je u suprotnosti sa usamljenom javnom posetom ruskog lidera vojnoj bolnici: Putin se, u velikom belom laboratorijskom mantilu, sastao sa ranjenim vojnicima i oficirima koji su ukočeno stajali pred svojim glavnokomandujućim.
 

Foto: AP/Photo

Ali Putin, koji je okončao svu domaću političku opoziciju i efektivno kontroliše etar svoje zemlje, ne suočava se sa istim domaćim pritiskom kao Zelenski. Nikolaj Patrušev, šef Putinovog Saveta bezbednosti, rekao je u nedavnim izjavama da ruske snage ne „jure za rokovima“ u Ukrajini, sugerišući da Putin ima mnogo otvoreniji vremenski okvir za svoj rat u Ukrajini.

Foto: Reuters

Ukrajinci se, nasuprot tome, plaše da bi međunarodni zamor mogao da nastupi, što bi dovelo do toga da međunarodnu zajednicu pritisne svoju vladu da učini ustupke Putinu. Kako vreme prolazi, evo baš na stoti dan rata, njihova izjava dobija na jačini...

"Vi imate satove, ali mi imamo vremena..."

Foto: Tanjug/AP

I dok se na frontu ne smiruje, Rusima se uvode sve još stroži paketi sankcija. Šesti paket sankcija protiv Rusije odobrilo je danas 3. juna, veće EU, a on predviđa zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, s izuzećem za zemlje koje nemaju izlaz na more. Čini se, ovo je poklon za stoti dan rata između Ukrajine i Rusije!

Foto: Tanjug/AP

 

Da podsetimo, Evropska unija je službeno usvojila prvi paket sankcija protiv Rusije 23. februara kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja.

Foto: Tanjug/AP

Ovo je britansko viđenje 100 dana rata i kako se teritorijalna mapa menjala iz njihovog ugla sagledanja:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ero

pre 2 godine

Iza Ukrainskog morala stiji:ratno stanje,blokada medija,sile koje nameću moral.Kad sve ovo prestane pričaće se i pisati mnogo o nemoralu u Ukraini I ceni plaćenog prividnog morala.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija