• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

13.06.2022

23:23 >> 23:32

Grizov najavio novi sastanak Putina i Lukašenka! SAD i G7 rade na pojačavanju sankcija Rusiji

Tanjug/AP

Vesti

Grizov najavio novi sastanak Putina i Lukašenka! SAD i G7 rade na pojačavanju sankcija Rusiji

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 110. dan. Ako ruske snage unište i treći most koji vodi prema Severodonjecku, grad će biti potpuno odsečen... Rusko ministarstvo objavilo je da su uništili veliko skladište zapadnog oružja i tri ukrajinska aviona. U Ukrajini zasejano 93 posto poljoprivrednih površina, ali izvoz pšenice iz Odese je i dalje u blokadi

23.23 - Grizov najavio novi sastanak Putina i Lukašenka

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko održaće novi sastanak u bliskoj budućnosti, izjavio je danas ruski ambasador u Minsku Boris Grizlov.

"Samo od početka ove godine održano je pet susreta naših predsednika. Još jedan je planiran u bliskoj budućnosti, rekao je Grizlov, javila je Belta.


Odnosi Belorusije i Rusije su na najvišem mogućem nivou, naglasio je ruski ambasador u Minsku, preneo je TAS S.

 

21.59 - Kadirov objavio novi video: Nikada se ne borite protiv Čečena


Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegramu snimak u kojem zarobljeni ranjeni pripadnik ukrajinskih snaga savetuje da se ne treba boriti protiv Čečena.


„Nikad se ne borite protiv Čečena“ je jednostavna istina koju još nisu u potpunosti razumeli banderovci i neonacisti, ali je mnogi od njih aktivno shvataju. Kao, na primer, Anton Maksimec iz Vinicke oblasti, kojeg su naši vojnici zarobili u oblasti Taškovke. Anton Anatoljevič ne samo da se iskreno kaje što se usudio da se bori protiv Čečena, već i što je uopšte došao u Taškovku“, napisao je Kadirov.

 

21.46 - LNR nanosi udare na ukrajinskim trupama!

Pripadnici Šestog kozačkog puka Narodne milicije Luganske Narodne Republike nanose udare na položaje ukrajinskih trupa na periferiji sela Kamiševaha, javlja dopisnik Sputnjika.

21.35 - SAD i G7 rade na pojačanju sankcija Rusiji

Sjedinjene Američke Države zajedno s partnerima iz G7 rade na pojačavanju sankcija protiv Rusije, izjavio je predstavnik Stejt departmenta Derek Hogan.


Na pitanje da li bi zamrznuti aktivi Centralne banke Rusije mogli biti iskorišćeni za obnovu Ukrajine on je odgovorio da je za to neophodno otkloniti pravne prepreke.

 

 

 

20.17 - Donjecka Narodna Republika moli Rusiju za „dodatne savezničke snage“ zbog učestalih napada na Donjeck, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.


Prema njegovim rečima, Kijev je prešao sve granice, jer u novim napadima na Donjeck koristi zabranjene metode vođenja rata. Pušilin je pozvao rukovodstvo preduzeća u Donjeckoj Narodnoj Republici da saradnike prebace na rad od kuće zbog pojačanih napada.


„Narednih dana savetujemo građanima da ostanu na bezbednim mestima i da ne izlaze napolje“, rekao je Pušilin i podsetio da je u protekla 24 sata vojska DNR onesposobila na desetine vatrenih položaja protivnika.

 

19.51 - SAD I EU ovo kriju kao...

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra. Većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cena bila je oko 60 odsto viša nego lane, pokazalo je novo istraživanje

 

19.24 - Gajdaj: Nemoguća evakuacija civila iz Severodonjecka

Svi mostovi ka ukrajinskom gradu Severodonjecku na istočnoj liniji fronta su uništeni, što onemogućava evakuaciju civila koji su tamo ostali, izjavio je danas guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj.

On je istakao da ipak postoji pristup gradu, preneo je Rojters.

Gajdaj je na Telegramu napisao da Rusija nije preuzela punu kontrolu nad gradom i da je deo grada i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

19.21 - U redovima ukrajinskih snaga postoje izdajnici!

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko optužio je, kako je naveo, izdajnike u ukrajinskim redovima da su ruskim snagama preneli vitalne informacije tokom bombardovanja južnog lučkog grada na početku napada na Ukrajinu

 

18.00 - Gori u centru Donjecka!

U centru Donjecka, posle još jednog napada Oružanih snaga Ukrajine, trenutno plamte ruševine magacina sa kancelarijskim materijalom.

 

 

17.47 - Ukrajinske trupe ponovo granatirale!

Ukrajinske trupe granatirale su Kijevski, Kujbiševski i Vorošilovski okrug Donjecka, ispalivši 80 raketa iz sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

16.14 - Šolc: Postoje ozbiljni praktični problemi za odustajanje od ruske nafte


Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je na proteklom samitu Evropske unije da Berlin teži tome da što pre smanji zavisnost od isporuka ruske nafte i gasa, ali da je za to potrebno vreme, jer postoje ozbiljni praktični problemi, piše list Handelsblat pozivajući se na izjave učesnika samita.


„Na poslednjem samitu Evropske unije u Briselu kancelar Olaf Šolc je iznenadio svoje kolege detaljnim izveštajem o energetskoj dilemi Nemačke. Prema rečima učesnika samita, na prethodnim sastancima lidera EU političar Socijaldemokratske partije Nemačke je uvek bio ćutljiv, ali je sada bio konkretan. Šolc je rekao da federalna vlada čini sve što može da što je pre moguće smanji zavisnost od ruske nafte i gasa, ali da je za to potrebno vreme i da postoje ozbiljni praktični problemi“, piše list.


Jedan od tih problema je fabrika za preradu nafte u Švetu, u Brandenburgu, koja pripada nemačkom Rosnjeftu, ćerki-kompaniji koncerna Rosnjeft. Fabrika koja je do sada prerađivala samo rusku naftu snabdeva gorivom veći deo istočne Nemačke, uključujući berlinski aerodrom. U regionu Berlin – Brandenburg 90 odsto fosilnih goriva stiže iz Šveta. „Za sada, bez obzira na intezivne napore, federalna vlada nije uspela da obezbedi rad te fabrike bez ruske nafte“, piše list.

 

 

 

16.05 - Finski brod isporučio u Španiju 18 hiljada tona ukrajinskog kukuruza


Finski brod „Alpila“ isporučio je u ponedeljak 18 hiljada tona ukrajinskog kukuruza u špansku luku La Korunja, saopštio je generalni direktor finske brodarske kompanije „ESL šiping“ Miki Koskinen.
„Dobro je što je to urađeno bezbedno i što je teret isporučen. To se činilo kao važan početak. Sjajno je što lanac žitarica ponovo radi“, rekao je Koskinen, prenosi „Helsingin sanomat“.


U nedelju su ukrajinske vlasti saopštile da su pronašle alternativne morske puteve za transport žitarica. Dvadeset i dva miliona tona žitarica koje se nalazilo u Ukrajini treba da bude prevezeno novim rutama preko Poljske, Rumunije i Baltičkog mora.

 

15.56 - Broj ranjenih u ukrajinskom napadu na pijacu u Donjecku porastao je na 18, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

 

 

15.47 - Ukrajinske vlasti žele da evakuišu ljude iz „Azota“ u Severodonjecku


Načelnik Luganske oblasne vojne administracije Sergej Gajdaj, kog je postavio Kijev, izjavio je da postoje pokušaji organizovanja evakuacije iz hemijskog kombinata „Azot“ u Severodonjecku, gde se nalazi oko 500 meštana.


„U ‘Azotu’ je i dalje oko 500 stanovnika, od kojih je 40 dece... Pokušavamo da organizujemo evakuaciju uz bezbednosne garancije. Prethodno su svi ljudi koji se tamo nalaze odbili da napuste grad“, napisao je Gajdaj na svom Telegramu.


Zamenik načelnika uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je u ponedeljak da su ukrajinski vojnici izgubili priliku da napuste Severodonjeck i da mogu da se predaju.


Krajem maja, ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik saopštio je da pripadnici ukrajinskih formacija nameravaju da napuste Severodonjeck skrivajući se iza civila, zbog čega nameravaju da uzmu taoce na teritoriji preduzeća „Azot“. Istog dana, Gajdaj je objavio o obustavljanju evakuacije civila iz Severodonjecka.

 

 

 

15.34 - Zelenski apelovao Američkom jevrejskom komitetu za sankcije Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je danas na Američki jevrejski komitet (AJC) da pomogne u pooštravanju sankcija Rusiji i ubrzavanju isporuka zapadnog oružja Kijevu, navodi se na sajtu Globalnog foruma AJC.

"Odbranite potrebu za povećanjem antiruskih sankcija. Znam da ste već mnogo pomogli, ali možete još više da iskoristite svoj uticaj", poručio je ukrajinski lider, prenosi RIA Novosti.

Takođe je ukazao na potrebu za ubrzanim isporukama oružja Ukrajini.

"Potrebno nam je moćno ofanzivno oružje, bez kojeg će se sukob samo odugovlačiti", dodao je Zelenski.

 

 

15.00 - Granatirana Gorlovka

Ukrajinska vojska granatirala je Kujbiševski okrug Donjecka u DNR – ispaljeno je osam raketa iz višecevnog raketnog bacača „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe je granatirana Gorlovka. Ukrajinske snage ispalile su dve granate kalibra 122 milimetra. Ranije danas ukrajinska vojska ispalila je na Kujbiševski okrug Donjecka 15 raketa iz sistema „Grad“ i četiri granate kalibra 155 milimetara.

15.00 - Troje poginulih na pijaci

Raste broj žrtava granatiranja pijace u centru Donjecka. Prema saopštenju štaba teritorijalne odbrane DNR, u napadu ukrajinske vojske u Budenovskom okrugu Donjecka na teritoriji pijace „Majski“ poginule su tri osobe, a četiri su ranjene, prenosi Sputnjik.

14.43 - Donjeck!

 

 

14.00 - Rusija koristi oružje za masovno uništenje

Finski predsednik Sauli Ninisto tvrdi da obe strane u ratu u Ukrajini koriste teže naoružanje, s tim da Rusija upotrebljava i termobarične bombe.

"Šaljemo Ukrajini sve teže oružje. S druge strane, Rusija je takođe počela koristiti vrlo moćno naoružanje, termobarične bombe koje su zapravo oružje za masovno uništenje", rekao je Ninisto.

13.43 - Nastavlja se granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine

 

 


13.36 - Novi izveštaj

 

 

13.08 - Ukrajinske granate uništile srpsku crkvu

Meštani naselja Mihajlovka svedoče kako su ukrajinske granate uništile srpsku crkvu i kako je poginuo jeromonah Parfenije.

12.56 - Pad isporuka ruskog gasa u Evropu preko Severnog toka

Isporuke ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok manje su danas za 22 odsto, pokazuju podaci kompanije Nord strim, operatera gasovoda.

Ruski dnevni list Gazeta piše da je za danas predviđena isporuka gasa od 4,7 miliona kubnih metara na sat, što je nešto više od 113 miliona kubnih metara dnevno.

Ova količina je za 22 odsto manja nego prethodnog dana, kada je obim isporuka bio 145 miliona kubnih metara gasa. U proseku, majski nivo isporuka je bio za 34 procenta viši i kretao se oko 170 miliona kubnih metara.

Prema podacima ukrajinskog operatora za prenos gasa, isporuke ruskog gasa preko Ukrajine ostaju na nivou iz prethodnih dana, pri čemu potražnja za transportom gasa za 13. jun iznosi 41,9 miliona kubnih metara.

12.35 - Žena i dete poginuli nakon što su ukrajinske snage granatirale pijacu

Ukrajinske snage granatirale su prometnu pijacu u centru Donjecka, ima mrtvih i ranjenih, javlja dopisnih Sputnjika.Prema prvim informacijama, žrtve napada su žena i dete. Broj poginulih i ranjenih se utvrđuje, a na mestu eksplozije izbio je požar. Pretpostavlja se da je tamo moglo biti još nekoliko ljudi.Savetnik šefa Vlade DNR Jan Gagin potvrdio je Sputnjiku da je pijaca granatirana.

- Poginuli su žena i dete. Sada su pružali pomoć ranjenima. NJih je mnogo: geleri, opekotine. Još se ne zna koliko je ljudi tamo - rekao je Gagin.

12.30 - MUP Belorusije: Oko 200 Belorusa bori se na strani Ukrajine

Oko 200 Belorusa bori se na strani Ukrajine zajedno sa nacionalistima, izjavio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije Genadij Kazakevic.

"Dostupni podaci sugerišu da se oko 200 Belorusa bori za Ukrajinu zajedno sa nacionalistima", rekao je Kazakevic, prenosi agencija TAS S.

Dodao je da su to uglavnom učesnici protesta iz 2020. godine koji su počinili, kako je rekao, razne zločine i uspeli da izbegnu krivično gonjenje.

12.10 - Stoltenberg: Ukrajina da odluči koliko je teritorije spremna da žrtvuje za mir

Šef vojne alijanse Jens Stoltenberg rekao je da mir ima cenu, ali je insistirao da to zavisi od Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u nedelju da alijansa predvođena SAD-om ima za cilj da ojača poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom, ali je dodao da bi svaki mirovni sporazum uključivao kompromise, uključujući i teritoriju.

11.55 - Basurin: Ukrajinske snage ili da se predaju, ili da poginu

Ukrajinske snage bezbednosti su blokirane u Severodonjecku i imaju dve opcije - ili da slede primer svojih kolega i predaju se, ili da poginu, rekao je danas zamenik načelnika Odeljenja narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basirun.
Prema njegovim rečima, u nedelju su vojnici Oružanih snaga Ukrajine digli u vazduh poslednji most koji je povezivao Severodonjeck sa Lisičanskom i sada ne mogu da napuste grad, prenela je agencija RIA Novosti.

"Te ukrajinske vojne jedinice koje su tu, ostale su tu zauvek. Imaju dve opcije: ili da slede primer svojih kolega i da se predaju, ili da poginu. Nemaju treću opciju", rekao je Basurin.

RIA dodaje da se borbe nastavljaju na teritoriji fabrike "Azot", gde "blokirani nacionalisti drže nekoliko stotina civila".
Ruska agencija navodi da je oslobođena skoro cela teritorija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i da je Lisičansk poslednji veći grad koji još kontrolišu kijevske vlasti.

11.50 - RUS MO: Uništena velika količina naoružanja u Donbasu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su u raketnim napadima uništili veliku količinu naoružanja i vojne opreme u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, uključujući i one koje su poslale Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov je na današnjem brifingu saopštio da je ruska artiljerija pogodila 247 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike, 13 komandnih mesta i 63 vatrena položaja artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, prenosi RIA Novosti.
Pojasnio je da je pogođeno sedam instalacija višecevnih raketnih sistema u oblastima Artemovska, Slavjanska, Soledara i naselja Sol, kao i stanica za elektronsko ratovanje u Pokrovskom reonu samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Takođe, kako je naveo, od početka ruske specijalne vojne operacije uništeno je skoro 1.200 ukrajinskih dronova.

"Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 201 avion, 130 helikoptera, 1.196 bespilotnih letelica, 338 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.525 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 515 višecevnih raketnih sistema, 1.933 oruđa poljske artiljerije minobačaca, kao i 3.583 jedinice specijalnih vojnih vozila", rekao je Konašenkov.

Dodao je da su tokom proteklog dana ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili osam ukrajinskih dronova u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti, a među njima je i jedan "bajraktar TB-2", koji je oboren u području Luganska.

11.23 - "Nije iznenađujuće"

Odluka Alžira da suspenduje bilateralini sporazum o prijateljstvu sa Španijom nije iznenađujući, jer ta zemlja se uveliko približava Rusiji, izjavila je danas španska ministarka ekonomije Nađa Kalvino.

Ona je rekla da je primetila sve veće zbližavanje Alžira i Rusije na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda, pre nekoliko sedmica, preneo je Rojters.

"Još tada sam videla da se Alžir sve više i više približava Rusiji, tako da me ne iznenađuje ova odluka da se suspenduje sporazum", kazala je Kalvino u intervjuu za radio Katalunja.

11.20 - Akcija ruskog "Smerča"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak dejstvovanja višecevnih bacača raketa „Smerč“ tokom specijalne operacije u Ukrajini.

 

 

11.00 -"Ako NATO ovde uđe, biće rata"

Moldavski političar Bogdan Cirdja kaže, komentarišući upozorenja da Zapad priprema vojno i političko prisajedinjenje zemlje Rumuniji, da to neće proći.

10.55 - Rusi zaplenili naoružanje

Ukrajinski ekstremisti tokom povlačenja u žurbi ostavljaju naoružanje koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema rečima ruskih vojnika, među zaplenjenim naoružanjem najčešće se sreću američki protivtenkovski raketni sistemi "džavelin" i švedski NLAV, kao i protivtenkovske mine nemačke proizvodnje.

10.40 - Borelj: Kad se zavrsi rat, moracemo da komuniciramo sa Rusima

Evropa će morati da koegzistira sa Rusijom nakon završetka sukoba u Ukrajini, tako da se moraju uložiti svi napori da se održi dijalog sa Moskvom, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj za današnje izdanje francuskog "Žurnala di dimanš".

"Rusija će nastaviti da postoji i važno je da jasno definišemo kako nameravamo da živimo sa njom. Biće veoma teško, ali moramo da komuniciramo sa Rusima. Neophodno je nastaviti razgovore sa Moskvom", rekao je Borelj, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ukazao i na važnost otvorenih komunikacionih kanala sa Rusijom, podsećajući na putovanja austrijskog kancelara Karla Nehamera u Moskvu u aprilu, kao i predsednika Afričke unije Makija Sala u Soči početkom juna.

Borelj je naveo da se dva predstavnika generalnog sekretara UN nalaze u Rusiji, pokušavajući da reše pitanje sa izvozom ukrajinskog žita.

10.23 - Gajdaj: Na udaru artiljerije deo Severodonjecka sa civilima

Industrijska zona Severodonjecka, gde se sklonilo oko 500 civila, pod udarom je ruske teške artiljerije, izjavio je danas regionalni guverner Serhij Gajdaj.

 

 


Guverner regiona Lugansk na istoku Ukrajine naveo je na Fejsbuku da su ruske snage kontrolisale oko 70 odsto grada i da su borbe žestoke, preneo je Rojters.

 

 

10.05 - Ruske snage isterale su ukrajinsku vojsku iz centra Severodonjecka, ključnog grada na istoku Ukrajine, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske.
Oko tog grada, podsetimo, dve vojske bore se nedeljama.

"Uz artiljerijsku podršku, neprijatelj je izvršio napad na Severodonjeck, postigao delimičan uspeh i potisnuo naše jedinice iz centra grada. Neprijateljstva se nastavljaju", naveo je generalštab na Fejsbuku.

09.52 - Ukrajina blokirala?

Oslobađanje svih regiona na jugu Ukrajine od ukrajinskih ekstremista, uključujući gradove Nikolajev i Odesu, pitanje je vremena, saopštio je zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Po njegovim rečima, zbog delovanja ukrajinskih ekstremista i dalje je blokiran izlaz na Crno more kanalom Dnjepar-Bug u oblasti grada Očakov u Nikolajevskoj oblasti.

09.43 - Podoljak: Ukrajini potrebno 300 raketnih sistema

Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema višecevnih raketnih bacača od zapadnih zemalja, izjavio je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Zelenskog, Mihail Podoljak, za britanski list Telegraf.

On je dodao da trentuno oko 90 odsto gubitaka u borbama prouzrokuje ruska artiljerija, koja je značajno superiornija u odnosu na ukrajinsku, prenosi agencija TASS.

09.33 - Ukrajinski samohodni lanser-punjač još neuništenog protivvazdušnog raketnog sistema S-300V

 

 

09.20 - Mađarska obezbedila snabdevanje gorivom Austrije

Nakon mehaničkog incidenta u rafineriji Švehat OMV-a, nadomak Beča, tokom kojeg je oštećeno glavno postrojenje za destilaciju sirove nafte, Mađarska je stavila na raspolaganje svoje rezerve goriva kako bi osigurala snabdevanje u susednoj Austriji.

OMV je zbog incidenta morao da odloži ponovno pokretanje rafinerije Švehat, koja je od 19.aprila u remontu, što je nagoveštavalo probleme u snabdevanju.
Najpre je austrijska vlada oslobodila svoje strateške rezerve goriva za obezbeđivanje snabdevanja u Austriji.
Potom je OMV pojačao porizvodnju u svojim drugim rafinerijama, kao što je Burghauzen na jugu Nemačke i Petrobrazi u Rumuniji, koji će isporučivati, privremeno, veće količine goriva za austrijsko tržište.

Za sada je neizvesno koliko će dugo trajati popravke u Švehatu.

Zbog mogućih problema sa snabdevanjem kerozinom, bečki aerodrom je apelovao na sve aviokompanije koje sleću u Beč da ne toče kerozin, već da to učine na drugim destinacijama.

09.00 - Rusija pozdravlja posrednicke pokušaje Vatikana

Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana u sukobu u Ukrajini, i to što održava iskren i poverljiv dijalog o nizu tema, izjavio je za RIA Novosti direktor Prvog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Paramonov.

"Vatikansko rukovodstvo je više puta izjavljivalo spremnost da pruži svaku moguću pomoć za postizanje mira i okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Ove izjave su potvrđene u praksi. Održavamo otvoren i poverljiv dijalog o nizu pitanja, prvenstveno vezanih za humanitarnu situaciju u Ukrajini", rekao je Paramonov.

Paramonov je naglasio da inicijative Vatikana mogu biti tražene pod određenim okolnostima.

"Na sve inicijative Vatikana i pape Franje koje mogu dovesti do mira u Evropi gledamo sa velikim poštovanjem i, naravno, mogu biti tražene ako se ispolje relevantni preduslovi", rekao je on.

08.40 - London: Rusija ce morati da juriša na reke da bi uspela u Donbasu

Vojne operacije prelaska reka narednih meseci će najverovatnije odrediti tok rata u Ukrajini, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.
U najnovijem izveštaju se navodi da je ključ u 90 kilometara dugačkom centralnom sektoru ruske linije razdvanja u Donbasu, koji se nalazi zapadno od reke Severni Donjec.

Kako bi ostvarila uspeh u trenutnoj operativnoj fazi u ofanzivi na Donbas, Rusija će morati "ili da napravi ambiciozne bočne akcije, ili da izvrši jurišne akcije preko reka", preneo je "Gardijan".

Ukrajinske snage su često uspevale da sruše mostove pre nego što su se povlačile, dok se Rusija bori da uspostavi složenu koordinaciju neophodnu za uspešne prelaske reka velikih razmera pod vatrom, navodi se u izveštaju britansko ministarstvo odbrane.

08.10 - Likvidirani strani plaćenici koji su ratovali na strani Kijeva

Tokom borbi za grad Privolje na zapadu LNR likvidirani su strani plaćenici koji su ratovali na strani Kijeva, saopštio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Savezničke snage aktivno čiste grupe u Severodonjecku, Lisičansku, Privolju. Deo ukrajinskih snaga izašao je iz Privolja u pravcu Novodruževke. Neki od njih su pokušali da se sakriju između Novodruževke i Belogorovke. Na njih se izvode napadi. Niko im više neće dozvoliti da mirno menjaju položaje. Među poginulima su i strani plaćenici. Teško je sada odrediti tačan broj likvidirane 'zapadne pomoći' - saopštio je Mirošnik na Telegramu.

Privolje je trenutno pod kontrolom ukrajinskih snaga.

08.00 - Borisov: Naše visoko precizno oružje radi prilično dobro

Rusko oružje sposobno je da uništava „složene objekte“ tokom specijalne operacije za zaštitu Donbasa, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov za „RBK“.

- Može se reći da naše visoko precizno oružje radi prilično dobro. U svakodnevnim izveštajima Ministarstva odbrane možemo čuti da to naoružanje uništava složene objekte. Prilično dobro se pokazuju artiljerija i avijaciono oružje - rekao je Borisov.

07.40 - Granatiran Kirovski okrug Donjecka

Ukrajinska vojska granatirala je Kirovski okrug Donjecka – ispaljeno je 20 raketa iz višecevnog raketnog bacača „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

07.30 - SIPRI: Nuklearni arsenal u svetu će verovatno da raste

Očekuje se da nuklearni arsenal širom sveta raste narednih godina, prvi put nakon Hladnog rata, a rizik od korišćenja takvog oružja najveći je u prethodnih nekoliko decenija, saopštio je danas stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

"Ruska invazija na Ukrajinu i zapadna podrška Kijevu povećala je tenzije između devet nuklearnih sila", naveo je SIPRI, prenosi Rojters.

Iako je broj nuklearnog oružja blago opao između januara 2021. i januara 2022. godine, SIPRI navodi da, ukoliko ne dođe do momentalne akcije kod nuklearnih sila, uskoro bi moglo da dođe do unapređivanja bojevih glava.

"Sve nukelarne sile pojačavaju, unapređuju njihov arsenal i većina zaoštrava nuklearnu retoriku i ulogu koju nuklearna oružja imaju u njihovim vojnim strategijama. Ovo je veoma zabrinjavajući trend", kazao je direktor SIPRI Vilfred Van.

Iz švedskog instituta navode da je broj nuklearnih bojevih glava pao na 12.705 u januaru 2022. godine, u odnosu na 13.080 u januaru 2021. godine.
Oko 3.732 nuklearnih bojevih glava spremno je za upotrebu na projektilima i avionima, a oko 2.000, od čega gotovo sve pripadaju Rusiji ili SAD, u stanju su visoke pripravnosti.

07.10 - SAD: Grupa senatora podrzava zakon o većoj kontroli oružja

Grupa američkih senatora sastavljena od članova Demokratske i Republikanske stranke objavila je da se složila oko nacrta zakona koji će pooštriti kontrolu oružja u SAD.
Senatori su naveli da će podržati i Zakon o crvenoj zastavi, pravni akt koji sprečava pojedince koji pokazuju znake da predstavljaju pretnju sebi ili drugima, da kupuju ili poseduju bilo kakvu vrstu vatrenog oružja, prenosi Rojters.
Naveli su i da će zahtevati strože provere prošlosti kupaca vatrenog oružja mlađih od 21 godine i suzbijanje „kupovine slame", misleći na slučajeve kada lica koja imaju zakonsku mogućnost da kupe vatreno oružje to čine za lica koja takvu mogućnost nemaju, navodi britanska agencija.

"Naš plan spašava živote, a istovremeno štiti ustavna prava Amerikanaca koji poštuju zakon. Radujemo se što ćemo dobiti široku, dvostranačku podršku i pretočiti naš zdravorazumski predlog u zakon", navodi se u saopštenju grupe, koju predvode demokrata Kris Marfi i republikanac Džon Kornin.

07.05 - Cene nafte porasle prošlog daba: "Kina oportunistički kupuje od Rusije"

Na svetskom tržištu cene nafte prošlog dana blago porasle jer su im podršku pružale vesti o snažnoj potražnji.

07.05 - Guverner Luganske: Ako i treći most bude uništen, Severodonjeck će biti odsečen

Guverner istočne regije Luganske Serhij Hajdaj objavio je da su ruske snage uništile dva mosta prema Severodonjecku, gradu za koji se već danima vode žestoke borbe. 

"Treći most je pod neprestanom vatrom. Star je i u kritičnom stanju, kamioni ne mogu preko njega zbog visokog rizika od kolapsa. Ako i ta ruta bude uništena, Severodonjeck će biti odsečen", napisao je Hajdaj.

 

 

07.00 - Zelenski: Žestoke borbe za svaki metar Severodonjecka

Ukrajinski vojnici žestoko se bore za "svaki metar" Severodonjecka, izjavio je noćas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u vreme kada su ruske snage uništile most preko reke, nakon čega su civili ostali samo sa jednim izlazom, javlja Rojters.

Severodonjeck je postao epicentar velikih borbi za kontrolu ukrajinskog regiona Donbas, a ruska vojska je osvojila veći deo grada.

"Ključan taktički cilj okupatora se nije promenio: napadaju Severodonjeck, tamo se odigravaju jake borbe, bukvalno za svaki metar", rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da je fotografija ranjenog 12-godišnjaka posle ruskog napada sada ostaje kao trajno lice Rusije.

"Ove činjenice će pokazati način na koji se Rusija vidi u svetu. Ne kroz Petra Velikog, ne kroz Tolstoja, već kroz ranjenu i ubijenu decu u ruskim napadima", kazao je Zelenski.

07.00 - Bitkoin pao na jednoipogodišnji minimum

Bitkoin je pao danas na azijskom trgovanju na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Državama koji su izazvali averziju investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je za čak 8,9 posto na 24.903,49 dolara, na najniži nivo od decembra 2020, izveštava "Blumberg".

Takođe su oslabili i drugi digitalni tokeni budući da rasprodaja uzima maha.

Indeks MVIS, koji meri vrednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je za 9,7 procenata.

Analitičari kažu da su kripto sredstva u raljama monetarne politike Federalnih rezervi, koje ove nedelje treba da odluče o novom povećanju referentne kamate kako bi ohladile visoku inflaciju. Pojedini čak procenjuju da bi bitkoin mogao da se spusti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog opšteg makro okruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi nakon što je minulog petka objavljeno da je inflacija u SAD dostigla u maju 8,6 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, što je njen najviši nivo od decembra 1981.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 1 godinu

Termobaricno oruzje je legalno protiv vojske, zabranjeno protiv civila. O tome je trebao da misli kad je pretion nuklernim oruzjem u Minhenu, ili kad je ubijao decu Donbasa (sto se produzava i danas).

Petronije

pre 1 godinu

Postoje 2 pesacka pontonska mostica preko camaca i camci za evakuaciju, ako se sruse svi mostovi ukrajinska vojska ce se evakuisati ali ce im ostati tesko oruzije, ponece samo puske i pokoji jevelin.....inace most je srusen jos juce a vest citamo ovde tek danas Magacin "zapadnog i americkog oruzija" je bio prazan, tako da je unisten samo objekt, municija i oprema su rasporedjeni po sumama okolo Tarnopola, a ne u gradu, nisu ukrajinci veverice pa da ga tako ostave na milost i nemilost ruskih raketa Srusena su 2 ukrajinska su-25 a ne 3, 2 haubice 155mm poljske proizvodnje CRAB i 2 BM-21 VBR-a su unisteni, dok je rusima unisten jedan Mi-28 borbeni helikopter i 3 haubice Msta S 152mm

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija