• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index

13.06.2022

19:55

SAD I EU OVO KRIJU KAO... RUSIJA U PRVIH 100 DANA RATA U UKRAJINI OD IZVOZA NAFTE I GASA ZARADILA 93 MILIJARDE EVRA! Nemačka, Italija, Francuska najveći kupci

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

SAD I EU OVO KRIJU KAO... RUSIJA U PRVIH 100 DANA RATA U UKRAJINI OD IZVOZA NAFTE I GASA ZARADILA 93 MILIJARDE EVRA! Nemačka, Italija, Francuska najveći kupci

Podeli vest

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra. Većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cena bila je oko 60 odsto viša nego lane, pokazalo je novo istraživanje

Naime, prema izveštaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj, čak 61 odsto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 57 milijardi evra.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi evra), Nemačka  (12,1) i Italija (7,8 milijardi evra), stoji u izveštaju koji je objavio AFP, a prenosi Indeks.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi evra), a potom slede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni gas (LNG) i ugalj.

„Francuska postala najveći kupac gasa na svetu"

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog napada na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavio je da puni ruski budžet pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dostigli rekordne nivoe.

Ruske cene fosilnih goriva za izvoz su u proseku 60 odsto više nego lane, stoji u izveštaju. Neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

- Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svetu -, rekla je analitičarka CREA-e Lauri Milijirta.

- S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svesno odlučila da koristi ruske energente nakon napada na Ukrajinu - dodala je.

Rat u Ukrajini možete pratiti na našem blogu iz munuta u minut!

Bonus video!!!

https://tvin.informer.rs/tv-in/emisije/711312/ukrajinska-kriza-izrodila-seoske-siledzije-koji-tas-bitan-srbiju

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 1 godinu

A gde se ona plavusa sakrila, dali ima komentar na ovo??????

Stojan

pre 1 godinu

Zapad tera Srbiju da uvede sankcije Rusiji a Zapad sem se ne pridrzuje sankcijama koje e sam uveo Rusiji. To je tako nepravedno od Zapadu koji stalo propagira suverenitet i ljudska prava. Srbija treba da bude srekna zemja sta ima Presednika Vucica to e jeden poklon od Boga. Srbijo budite istrajni i ne popustajte Zapadu, zato sto vi ste na pravu stranu Demokratie i Megunarodnog prava. Zivela Srbija i Presednik Vucic

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija