• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

13.06.2022

15:46

"Nismo očekivali da će Turska blokirati članstvo Švedske i Finske"! Stoltenberg priznao: Nismo imali osnova!

AP/Tanjug

Vesti

"Nismo očekivali da će Turska blokirati članstvo Švedske i Finske"! Stoltenberg priznao: Nismo imali osnova!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da ta alijansa nije očekivala da će Turska blokirati proces priključivanja Švedske i Finske NATO

Prema njegovim rečima, još postoji mogućnost da se „u razumnom roku“ savladaju „zakonita strahovanja“ Ankare od terorizma i prodaje oružja.


„Ranije nismo imali osnova da pretpostavimo da ćemo imati bilo kakve probleme. Strahovanja Turske nisu nova. Turska je važan saveznik, a kada saveznik postavlja pitanja o bezbednosti, dužni smo da ih rešavamo“, rekao je Stoltenberg za Fajnenšel Tajms i dodao da je njegov cilj da Švedska i Finska postanu članice NATO-a što je pre moguće, ali da nema krajnjeg roka za rešavanje tog pitanja uoči samita NATO-a krajem juna.

Stoltenberg je pozitivno ocenio to što je premijerka Švedske Magdalena Anderson izrazila „spremnost Švedske da otkloni zabrinutost Turske“ unošenjem izmena u antiterorističke zakone i predlogom da se uprosti prodaja oružja Ankari.


Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za stupanje u Alijansu. Turska je blokirala početak razmatranja tih prijava jer, kako je naveo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u dok se ne uveri kakve su njihove veze s predstavnicima Radničke partije Kurdistana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TURSKI USLOV ZA NATO!
Planeta

TURSKI USLOV ZA NATO!

Turska je ponovila zahtev Finskoj da prestane da štiti organizacije koje Ankara smatra terorističkim, ako želi da se priključi NATO-u

31.05.2022

10:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija