• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

16.06.2022

19:49

BRUTALNA PORUKA MOSKVE CRNOJ GORI, HRVATSKOJ, MAKEDONIJI, ALBANIJI, EU... Srbije se ovo ne tiče, može da im pomogne, ali zašto bi?!

AP/Photo

Vesti

BRUTALNA PORUKA MOSKVE CRNOJ GORI, HRVATSKOJ, MAKEDONIJI, ALBANIJI, EU... Srbije se ovo ne tiče, može da im pomogne, ali zašto bi?!

Podeli vest

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev je saopštio da bi žetva žitarica ove godine mogla da dostigne 130 miliona tona, što bi bilo dovoljno da pokrije domaće potrebe i obezbedi izvozni potencijal, ali je dodao i da će Moskva pomoći samo u onim zemljama koje im prijateljske

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ??Sankt Peterburgu, on je ukazao na brojne izazove, uključujući prekinute lance snabdevanja i poteškoće sa finansijskim proračunima.

Patrušev je rekao da Rusija mora da prevaziđe ove prepreke kako bi obezbedila hranu zemljama kojima je najpotrebnija.

- Naši poljoprivredni proizvodi biće na stranim tržištima, ali samo u onim zemljama koje su nam prijateljske, koje nam ne stvaraju prepreke i poteškoće - rekao je on novinarima.

Rusija ove godine očekuje veliki rod žitarica, uključujući rekordnu žetvu pšenice, rekao je prošlog meseca predsednik Vladimir Putin. On je dodao da se niz zemalja suočava sa pretnjom glađu, ističući da je krivica za ovu situaciju u potpunosti na „zapadnim elitama".

Kriza žitarica se oseća širom sveta jer su cene pšenice porasle na rekordno visoke u poslednja dva meseca. Globalnom tržištu hrane, koje je već pogođeno vremenskim prilikama i pandemijom koronavirusa, zadat je još jedan udarac zbog rusko-ukrajinskog sukoba i zapadnih sankcija Moskvi, što je izazvalo strahove od globalne nesigurnosti hrane i gladi.

Podsetimo, Vlada Ruske Federacije nedavno je objavila je spisak država i teritorija koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba" na kojem su se našle Crna Gora i Severna Makedonija.

Pored zemalja članica Evropske unije među kojima su Slovenija i Hrvatska, a od ranije i Sjedinjenih Američkih Država, na toj listi su i Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, Island te Kanada i Lihtenštajn.

Na listi su i Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Japan, Južna Koreja, San Marino, Singapur, Tajvan (Kina), Švicarska te Ukrajina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crnogorac

pre 1 godinu

Briga nas, ješćemo krtolu. Ko je kod nas prošao devedesete, ovo mu je mala briga. No, neka rusko čudnovato rukovodstvo pripazi bolje voljenu nam Rusiju. Put do pakla popločan je dobrim namjerama. Dobro, znam da ne smijete objavit, no eto, da vi znate da se ovđe niko mnogo ne śekira.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija