• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.06.2022

07:00

Zapad po svaku cenu pokušava da održi svetsku dominaciju! NATO se sprema za treći svetski rat u Evropi

Informer/Fotomontaža

Vesti

Zapad po svaku cenu pokušava da održi svetsku dominaciju! NATO se sprema za treći svetski rat u Evropi

Podeli vest

Novi načelnik generalštaba britanske vojske Patrik Sanders poručio vojsci da se pripremi za borbu protiv Rusije na evropskom tlu. Boris Džonson i šef NATO Jens Stoltenberg upozorili da će sukob u Ukrajini trajati godinama i da Putinu ni po koju cenu ne treba popustiti

NATO pakt se sprema za treći svetski rat na tlu Evrope. Novopostavljeni načelnik generalštaba britanske vojske Patrik Sanders poručio je vojnicima da se pripreme za borbu protiv Rusije na evropskom kontinentu, dok su šef vlade u Londonu Boris Džonson i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorili da će sukob u Ukrajini trajati godinama, te da Vladimiru Putinu ni po koju cenu ne treba popustiti.

Visoka cena

General Sanders, koji je na čelo oružanih snaga Velike Britanije postavljen prošle nedelje, u poruci vojnicima istakao je da treba da se spreme da poraze Putinovu vojsku na tlu Evrope.

- Mi smo generacija koja mora da pripremi armiju da se još jednom bori u Evropi dok ruska invazija na Ukrajinu ugrožava globalnu stabilnost - kazao je Sanders.

On je dodao da se oseća kao ratni general.

- Ja sam prvi šef generalštaba od 1941. koji je preuzeo komandu nad vojskom u senci kopnenog rata u Evropi u kojem učestvuje jedna sila sa kontinenta. Razmera rastuće pretnje iz Rusije pokazuje da smo ušli u novu eru nesigurnosti. Moja jedina dužnost je da našu vojsku učinim smrtonosnom i efikasnom koliko god je to moguće. Sad je vreme, ovu priliku treba da zgrabimo - istakao je britanski general.

Ni premijer Britanije nije imao ništa manje ratnohuškački ton u autorskom tekstu u "Sandej tajmsu". Boris Džonson je u svom članku pozvao svetske lidere da ne gube nerve i da se spreme na to da će rat u Ukrajini dugo da potraje.

Rusija je pretnja po mir, a Kina izazov za NATO interese

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će na predstojećem samitu u Madridu 29. i 30. juna Alijansa proglasiti da Rusija više nije partner, već pretnja po bezbednost, mir i stabilnost.

- Proglasićemo da Rusija više nije partner, već pretnja našoj bezbednosti, miru i stabilnosti. Osim toga, i Kina će prvi put biti pomenuta u tom dokumentu. Uspon Kine je izazov za naše interese, vrednosti i bezbednost - objasnio je on.

"Ruska pobeda u Ukrajini bila bi katastrofalna. Međunarodna zajednica mora da iskoristi svoju moć da protera Moskvine snage. Moramo svima staviti do znanja da podržavamo Ukrajinu u njenim ambicijama da protera Ruse, da protera Putinove armije sa svih teritorija koje su osvojene od 24. februara. Moramo se pobrinuti da Ukrajina ne bude ohrabrivana da prihvati loš mirovni sporazum, nešto što prosto neće moći da podnese", napisao je Džonson.

On je dodao da je sada vreme od presudnog značaja.

"Sve će zavisiti od toga da li će Ukrajina moći da ojača svoju odbranu brže nego što Rusija bude uspela da obnovi svoje kapacitete za napad. Naš zadatak je da se pobrinemo da vreme bude na strani Ukrajine", poručio je britanski premijer.

Džonson je svojim saveznicima rekao da ekonomske brige ne bi smele da dovedu do mirovnog sporazuma u Ukrajini, na brzinu napravljenog.

"Dozvoliti Rusiji da zadrži teritoriju u Ukrajini bila bi najveća pobeda jednog agresora u Evropi još od Drugog svetskog rata", naglasio je on.

Dugogodišnji rat

Slično to izjavio je i šef NATO Jens Stoltenberg u intervjuu nemačkom "Bildu".

- Zapad mora da se pripremi da podrži Ukrajinu u ratu koji će trajati godinama. Cena tog rata jeste visoka, ali je cena dozvoljavanja Moskvi da ostvari svoje vojne ciljeve još je veća - rekao je Stoltenberg.

On je još jednom istakao da svi treba da se spreme na to da će rat trajati godinama.

- Iako je cena visoka, ne samo vojne opreme već i energenata i hrane, ne smemo odustati od podrške Ukrajini. To se ne može porediti sa cenom koju Ukrajina plaća svakog dana ljudskim životima. Ako Putin iz ovog rata bude izvukao pouku da može tako da nastavi, kao što je činio u ratu u Gruziji 2008. ili zaposedanjem Krima 2014, onda bi cena bila još veća - naglasio je Stoltenberg.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija