• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2022

07:00

ZAPAD ZELENSKOM DAO ROK DO JESENI! UKRAJINA DO TAD DA POBEDI, ILI... Britanski 'Telegraf' o izgledima za okončanje rata u Ukrajini, RAZOČARANOST U KIJEV UZIMA MAHA U VAŠINGTONU, BERLINU, PARIZU...

AP Photo/Natacha Pisarenko

Vesti

ZAPAD ZELENSKOM DAO ROK DO JESENI! UKRAJINA DO TAD DA POBEDI, ILI... Britanski 'Telegraf' o izgledima za okončanje rata u Ukrajini, RAZOČARANOST U KIJEV UZIMA MAHA U VAŠINGTONU, BERLINU, PARIZU...

Podeli vest

Uticajni glasovi na Zapadu, naročito u Vašingtonu, Berlinu i Parizu, već veruju da je podrška Ukrajini uzaludna. Takvo mišljenje će prevladati ukoliko Kijev vrlo brzo ne preokrene tok rata, piše "Telegraf"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ima rok do jeseni da preokrene tok rata ili će ga Zapad ostaviti na cedilu, piše britanski "Telegraf". Taj list ističe da već sada u svetskim centrima moći postoje ljudi koji veruju da je zapadna pomoć Ukrajini uzaludna, te britanski dnevnik upozorava da će takav stav prevladati ako Kijev vrlo brzo ne počne da ostvaruje pobede na frontu.

 

Rusi napreduju
Možda je Putinova armija izmorena, možda se oslanja na ljude i oružje iz šezdesetih godina i možda plaća visoku cenu za svaki pedalj zemlje. Međutim, Rusi i dalje napreduju, a Ukrajinci se i dalje povlače

Ništa od kontraofanzive

"Telegraf" u svojoj analizi dešavanja u Ukrajini podseća da je posle skoro tri meseca bitka za Lugansku oblast gotova i da su Rusi pobedili.

"Ukrajinske trupe su se povukle iz Lisičanska, poslednjeg uporišta u toj oblasti, kako bi izbegle da budu opkoljene. Ruske snage trijumfovale su u uništenom gradu, ispunivši jedan od ciljeva Vladimira Putina - kompletno oslobođenje Luganske Narodne Republike. Njihova pobeda bila je skupa, krvava i spora. Ukrajinci se, uprkos svemu, i dalje bore, a borbe za Severski, Slavjansk, Bahmut i Krematorsk neće biti ništa manje teške", ocenjuje britanski list.

Prema navodima tog dnevnika, Ukrajincima, s druge strane, ističe vreme, a šanse za pokretanje kontraofanzive sve su manje.

"Nade za kontraofanzivu trenutno su moguće u Hersonskoj oblasti, gde snage odane Kijevu napreduju poslednjih nedelja. Prema izveštajima sa terena, sada se nalaze pred Hersonom, koji je pod kontrolom Rusa. Preuzimanje tog grada bio bi veliki uspeh za Ukrajince i udarac za rusko samopouzdanje", piše "Telegraf".

Međutim, kako list dodaje, Ukrajinci dosad nisu uspeli da ostvare neki veći uspeh, pa je nejasno da li uopšte mogu da upravljaju ljudima i da iskoriste oružje potrebno za pobedu.

"U početku je ideja bila da Ukrajina bude u mogućnosti da rasporedi novoobučene i novoopremljene brigade u avgustu ove godine. Međutim, mnogi novi ukrajinski regruti, uključujući i dobrovoljce teritorijalne odbrane, jedan po jedan su bacani u Donbas da uspore rusku ofanzivu. Sada se ne zna da li nove brigade uopšte postoje, a kamoli to kad će stići do fronta, ako uopšte stignu", objavio je "Telegraf".

Sve to, prema pisanju britanskog dnevnika, igra ulogu u još većoj bici - za međunarodno mišljenje.

"Uspeh ukrajinske ofanzive bio bi viđen kao opravdanje politike koju zastupaju Britanija, Poljska i za sada administracija američkog predsednika Džoa Bajdena: da Kijev mora dobiti rat i da Zapad mora učiniti sve da mu pomogne. Postoje, naprotiv, mnogi uticajni glasovi u zapadnim glavnim gradovima, naročito u Vašingtonu, Berlinu i Parizu, koji i dalje veruju da je zapadna podrška Ukrajini uzaludna. Možda je Putinova armija izmorena, možda se oslanja na ljude i oružje iz šezdesetih godina i možda plaća visoku cenu za svaki pedalj zemlje. Međutim, Rusi i dalje napreduju, a Ukrajinci se i dalje povlače. Uz izuzetak ruskog povlačenja iz Kijeva u aprilu i Harkova u maju, iscrpljujuće bitke završile su se skoro u potpunosti u korist Moskve. U Marijupolju, Severodonjecku i sada u Lisičansku superiorne ruske snage su prevladale, a rakete ponovo padaju u predgrađa Harkova", naglašava "Telegraf".

Foto: Tanjug/AP

Hitan preokret

Stoga britanski list zaključuje da Ukrajina pod hitno mora da počne da dobija rat.

"Dok ukrajinska vojska ne počne da opkoljava Ruse, samozvani realisti će osećati da su u pravu, a njihovi pozivi za primirje i nagodbu u korist Moskve pridobiće mnoge vlade. Ukrajini zato treba pobeda, i to uskoro. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je zapadnim saveznicima da bi voleo da okonča rat do Božića. Moraće da počne da preokreće situaciju pre jeseni kako bi imao šanse da se to zaista i dogodi", zaključuje "Telegraf".

Ukrajinski regruti u Britaniji na obuci

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku. Cilj je da vojno bude osposobljeno do 10.000 novih ukrajinskih regruta, koji će dolaziti na svakih 120 dana.

- Nedavno je u Veliku Britaniju stigla prva rotacija ukrajinskih vojnika. Oni će pohađati kurseve zasnovane na osnovnoj vojnoj obuci Velike Britanije. To uključuje vatrenu obuku, prvu pomoć na bojnom polju, obuku na terenu, taktiku patroliranja i upoznavanje sa zakonima o oružanim sukobima - rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Draggy

pre 1 godinu

Britanci izmislili Nacizam. Izškolovali Hitlera. Stvorili Nacističku Nemačku. Sada bi da ponove projekat posle 85 godina u Ukraini. A Slaveni za njih ginu! Kao i 1940-1945.

Toni

pre 1 godinu

Ovo je mučno,jadno i krvavo.Svi govore o ogromnim ruskim gubicima a ove jadne ukrajince i ne broje tj.baš ih briga.

Amater

pre 1 godinu

DO JESENI A ONDA MOLBA I KLECANJE EU KOD RUSIJE ZA GAS...SVI ONI CEKAJU KRAH UKRAINE DA BI POCELI PREGOVORI O NASTAVKU SARADNJE SA RUSIJIOM.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17