• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

13.07.2022

22:33

U TOKU JE PRVA ETAPA TREĆEG SVETSKOG RATA, SUDBINA UKRAJINE JE ODLUČENA! MOSKVA IDE DALJE, Zapad sprema rasparčavenje Rusije...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

U TOKU JE PRVA ETAPA TREĆEG SVETSKOG RATA, SUDBINA UKRAJINE JE ODLUČENA! MOSKVA IDE DALJE, Zapad sprema rasparčavenje Rusije...

Podeli vest

Trenutno je u toku prva faza Trećeg svetskog rata između Rusije i kolektivnog Zapada, koji se događa u Ukrajini, smatra Konstantin Sivkov , zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka za informacionu politiku

Ipak, prema njegovim rečima, planove za porobljavanje i rasparčavanje Rusije, koji su formirani pre godinu dana, Zapad nije otkazao. Ovo je vojni ekspert rekao na konferenciji za novinare u Moskvi.

Sivkov je skrenuo pažnju na to da su vrućoj fazi sukoba prethodile ozbiljne pripreme. 

- Prvo zaoštravanje sukoba u Donbasu stvaranjem moćne grupe dogodilo se u martu prošle godine - godinu dana pre svih ovih događaja.

Podsticaj za ovo bio je događaj koji je prošao nezapaženo. Na Forumu u Davosu, posle govora Klausa Švaba ( nemačkog ekonomiste, osnivača foruma u ??Davosu ), gde je proglašen program izgradnje globalnog ujedinjenog sveta u kome bi ključna pitanja trebalo da budu rešena do 2025. godine, a svet bi trebalo da bude izgrađen do 2030. godine .

Zbog ovog Vladimir Putin proklamuje alternativu globalizmu, novi program izgradnje sveta. Ovo je program multipolarnog sveta, gde države ostaju glavni subjekti svetske politike, a bledi uloga transnacionalnih korporacija, koje bi, po modelu Klausa Švaba, trebalo da postanu gospodari sveta i zavladaju celim svetom.

Konfrontacija globalnog sveta koji je zamislio Zapad i sveta koji je zamislio Putin, dovela je do nastanka žestoke ideološke konfrontacije, štaviše, u najradikalnijoj i najoštrijoj formi, koja je daleko prevazišla sve što se dešavalo tokom Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom", objasnio je Sivkov.

Ekspert je istovremeno skrenuo pažnju na činjenicu da je izgradnja unipolarnog sveta koju predlaže Švab nemoguća bez preuzimanja kontrole nad vodećim svetskim državama, pre svega Kinom, koja, uzimajući u obzir osobenosti mentaliteta i državnog sistema, može biti porobljena samo nuklearnim ratom.

- Da bi se to uradilo, bilo je neophodno preuzeti kontrolu nad ruskim nuklearnim potencijalom, a kombinovanjem sa američkim bilo je moguće naterati Kinu da diktira svoju volju nuklearnom ucenom. Zato je, u stvari, glavni udar bio protiv Rusije. Istovremeno, mora se jasno razumeti da je Ukrajina delovala kao ovan, koji je trebalo da sprovede celu ovu politiku. U ovoj šemi nema ništa novo. Tridesetih godina prošlog veka Hitler je doveden na vlast sa jedinim ciljem da slomi Sovjetski Savez i ideološki i teritorijalno - naglasio je on.

„Zapad je Ukrajinu, slikovito rečeno, iskoristio kao bodež koji je trebalo da udari u srce naše zemlje i stigne do Moskve. A logika je bila jednostavna: Rusija je morala da proguta poraz Donbasa, da zbog toga pretrpi politički poraz, posle čega bi usledilo pokretanje društvene eksplozije u našoj zemlji kao posledica pada autoriteta vlasti.

Zatim u okviru zvanično objavljenog koncepta i strategije - Trojanski konj" - pre nekoliko godina, oružane snage Ukrajine, posebno obučene diverzantske grupe u okviru Oružanih snaga Ukrajine - ideološki orijentisane, motivisane - trebalo je da pokrenu diverzantski rat na našoj teritoriji.

Ovo je otprilike scenario koji su planirali. A onda su redovne jedinice NATO-a trebalo da uđu tamo da zauzmu našu teritoriju", objasnio je ekspert.

Prema njegovim rečima, Rusija je pokretanjem specijalne operacije u Ukrajini slomila planove Zapada. „Ovo objašnjava paniku i histerično ponašanje koje se danas primećuje u zapadnim medijima i uopšte u zapadnoj politici. Posebno otežava to što oni vrlo jasno shvataju da rusko rukovodstvo ima nedvosmislenu rešenost, ako je potrebno, da preduzme najekstremnije mere, sve do upotrebe strateškog nuklearnog naoružanja i opšteg nuklearnog rata. I to ih tera da prestanu. Da nije bilo takve odlučnosti, NATO trupe bi odavno bile u Ukrajini", naglasio je Sivkov.

- Prema osnovnim kanonima koji postoje u vojnoj nauci, danas je Treći svetski rat u punom obimu, njegova prva faza.

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Bajden i Putin drže ključeve mira u svetu

Razmere ekonomskih sankcija koje Zapad sada primenjuje protiv Rusije daleko prevazilaze one koje su 1939. godine primenile Velika Britanija i Francuska protiv nacističke Nemačke.

Danas dolazi do sukoba u hibridnom ratu između dva vodeća svetska centra. S jedne strane, ovo je osovina Minsk-Moskva, s druge strane, to je ujedinjeni Zapad. U savremenom ratu komponenta oružanog sukoba može biti sasvim beznačajna. Ako govorimo o informacionom ratu i ekonomskom ratu, onda su oni odavno dobili, da kažemo, neograničen karakter", smatra on.

Kako je primetio stručnjak, o početku Trećeg svetskog rata svedoči odlučnost zaraćenih strana. „SAD i NATO su takođe otvoreno objavili da je cilj ovog rata protiv Rusije eliminisanje predsednika Putina, pa su čak počeli da govore i o njegovoj fizičkoj eliminaciji i smeni aktuelne vlasti u našoj zemlji. Shodno tome, naša zemlja rešava alternativni zadatak sprečavanja ovih akcija i ometanja ovog strateškog napada ujedinjenog Zapada na našu zemlju", rekao je Sivkov.

- Danas pobeđujemo u prvoj etapi Trećeg svetskog rata - do sada na poljima Ukrajine. Naravno, Zapad će tražiti osvetu, tako da neće biti slabljenja u budućoj konfrontaciji. Sankcije će se svakako povećati, ali ćemo sa našim kontrasankcijama moći da ih ohladimo. Naravno, snabdevaće oružjem Ukrajinu. Zapad trenutno nema pravi alat da spreči slom ukrajinskog režima, već ih je sve sproveo u akciju. Jedini način na koji sada teži jeste da produži vojni sukob i sačeka vreme kada, kako veruju, sankcije mogu da deluju i izazovu društvenu eksploziju u Rusiji. Upravo na to se i kladi", naglasio je ekspert, napominjući da je „sudbina Ukrajine zapravo odlučena.

- Što se tiče samita NATO-a, gledano sa vojno-političke tačke gledišta, mora se reći da nema ništa novo. U stvari, on je potvrdio da Treći svetski rat traje i da će samo rasti. Nuklearni sukob je i dalje malo verovatan, ali stvaranje grupe Tigar sugeriše da se oni pripremaju za ovo i shvataju da takva verovatnoća postoji, iako je izuzetno mala. Sama činjenica da se najavljuje da je neophodno sprečiti raspad NATO sugeriše da postoji veoma dubok i ozbiljan rascep unutar NATO - zaključio je Sivkov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija