• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

23.07.2022

08:33

AMERIKA NIJE SPREMNA DA PREĐE CRVENU RUSKU LINIJU! Otkriveno zašto Bajden ne da Ukrajincima dalekometnije rakete za HIMARS!

Reuters

Vesti

AMERIKA NIJE SPREMNA DA PREĐE CRVENU RUSKU LINIJU! Otkriveno zašto Bajden ne da Ukrajincima dalekometnije rakete za HIMARS!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden nije spreman da Ukrajini preda rakete za višecevne raketne sisteme „himars“ dometa 300 kilometara, jer želi da izbegne treći svetski rat, izjavio je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan

- Postoje neka sredstva, kako je predsednik rekao, koja nije spreman da isporuči. Tu spadaju dalekometne rakete ‘atakms’, dometa 300 kilometara. On smatra da je ključni cilj Sjedinjenih Američkih Država da urade sve neophodno za podršku i odbranu Ukrajine. Drugi zadatak je da se ne nađemo u situaciji koja bi vodila trećem svetskom ratu - objasnio je Salivan na Bezbednosnom forumu u Aspenu.

Savetnik je, takođe, izrazio uverenost da Kongres SAD neće škrtariti na dodatnoj pomoći Ukrajini, kada ona potroši već dodeljenu rekordnu sumu od 40 milijardi dolara. On je istakao da ruske vlasti treba da budu svesne uzaludnog nadanja da će SAD i velike evropske zemlje izgubiti interesovanje za sukob u Ukrajini i smanjiti joj podršku.

SAD su u petak objavile o još jednom paketu pomoći Kijevu vrednom 275 miliona dolara. Buduća pomoć sadrži 580 jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica „Feniks gost“, četiri višecevna raketna sistema „himars“, 36 hiljada jedinica artiljerijske municije, četiri vojna vozila, protivtenkovsko naoružanje, rezervne delove i drugo oružje. Prema pisanju medija, sistem „Feniks gost“ predstavlja dron-samoubicu.

Ranije su SAD objavile da su isporučile Kijevu 12 sistema „Himars“, a takođe precizirale da Ukrajinci dobijaju „Himars“sa vođenim raketama „GMLRS“ dometa 80 kilometara, iako sistemi imaju mogućnost ispaljivanja operativno-taktičkih raketa „Atakms“.

Ministarstvo odbrane Rusije je u petak objavilo da su ruske snage visokoprezicnim oružjem uništile četiri lansera višecevnih raketnih sistema „Himars“, koje je ukrajinska vojska dobila od Vašingtona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
degrht

pre 1 godinu

ma ja bi vas ozracio i za ovo sto im pomazete...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija