• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji webtribune

24.07.2022

16:00

RUSI PRONAŠLI SLABU TAČKU ČUVENIH TURSKIH DRONOVA I U POTPUNOSTI IH UNIŠTILI!? Mađarski eksperti objasnili zašto se "Bajraktar ​​TB2" više ne spominje... (Video)

Vesti

RUSI PRONAŠLI SLABU TAČKU ČUVENIH TURSKIH DRONOVA I U POTPUNOSTI IH UNIŠTILI!? Mađarski eksperti objasnili zašto se "Bajraktar ​​TB2" više ne spominje... (Video)

Podeli vest

Efikasnost ukrajinskih vojnih bespilotnih letelica naglo je opala u poređenju sa onim što je bila na početku ruske specijalne operacije

Ukrajinsko „čudotvorno oružje“ "Bajraktar ​​TB2" skoro se više ne pominje. Na to su skrenuli pažnju mađarski politički i vojni analitičari Mikloš Kevehazi i Zoltan Pataki.

Kako su primetili mađarski analitičari, u poslednjih nekoliko meseci ruske trupe koje koriste sisteme elektronskog ratovanja i PVO značajno su povećale svoju efikasnost. Zbog toga su ukrajinski militanti ozbiljno ograničili upotrebu bespilotnih letelica.

- Ako su na početku neprijateljstava jurišne bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 smatrane pravim „čudotvornim oružjem“ Oružanih snaga Ukrajine, sada se o njima gotovo ništa ne čuje… Ako se ukrajinski UAV danas pojavi na nebu, najverovatnije će biti brzo uništen od strane ruskih trupa. A gubitak dronova je prilično skup za Kijev - napisali su analitičari.

Situaciju za Oružane snage Ukrajine otežava i činjenica da se njihove zalihe NATO naoružanja izuzetno brzo troše, naglasili su mađarski stručnjaci. To ugrožava borbenu efikasnost ukrajinske vojske, jer Zapad, uz svu svoju želju, neće moći stalno da održava sadašnji nivo vojne podrške.

Nedavno su zapadne kompanije za oružje upozorile da će im trebati vremena da proizvedu nove serije oružja za Ukrajinu – u nekim slučajevima govorimo o jednoj do dve godine.

- Zapad neće moći da izdrži dugotrajnu ukrajinsku krizu - sigurni su stručnjaci.

Štaviše, Mikloš Kevehazi i Zoltan Pataki su naglasili da napeta politička situacija u Zapadnoj Evropi smanjuje njenu sposobnost da pruži vojnu podršku Ukrajini. Na primer, posle situacije sa ostavkom italijanskog premijera, malo je verovatno da će Rim nastaviti da šalje novo oružje kijevskom režimu.

- Realnost je da sa vojnim budžetom NATO-a od 1,2 triliona dolara, bloku je sve teže da sprovodi klasične vojne aktivnosti na svojoj periferiji. Odbrambena industrija vojnog saveza opasno je atrofirala. U svom sadašnjem obliku, nije u stanju da proizvodi savremene borbene sisteme i municiju u velikim količinama - napominju analitičari.

Prema mišljenju stručnjaka, čak i sa željom da se aktiviraju sve linije za proizvodnju oružja, uključujući i napuštene, Zapad to neće moći. Razlog je u tome što su zapadne zemlje više zauzete rešavanjem sopstvenih problema: energetske krize, porasta inflacije i pada životnog standarda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija