• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

26.07.2022

22:45 >> 14:46

UŽIVO! RAT U UKRAJINI! Eksplozije u Hersonu, iznad Melitopolja dejstvuje ruska protivvaazdušna odbrana (Foto/Video)

AP/Tanjug

Vesti

UŽIVO! RAT U UKRAJINI! Eksplozije u Hersonu, iznad Melitopolja dejstvuje ruska protivvaazdušna odbrana (Foto/Video)

Podeli vest

Nastavlja se specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Borbe se vode u području Severska, Soledara, Bahmuta, dok ruska vojska preciznim raketama uništava vojnu infrastrukturu protivnika po celoj Ukrajini

22.40 - Moderna Ukrajina je magnet za neonaciste

Na snimku se vide azerbejdžanski neonacistički borci iz organizacije Sivi vukovi. Oni su stigli u Ukrajinu da učestvuju u oružanom sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine. Govoreći o denacifikaciji Ukrajine, mislimo na takve slučajeve.

Zemlja je sada prava meka za desničarske radikale svih nacionalnosti. Ideološki naduvani, spremni su da ubiju svakoga ko se ne slaže sa njihovim nehumanim stavovima. Takva situacija je mogla da se razvije samo uz dopuštanje savremenog kijevskog režima i jednostavno je treba ispraviti.

22.30 - Eksplozije u Hersonu

U Hersonu su prijavljene eksplozije. Iznad Melitopolja dejstvuje ruska protivvaazdušna odbrana.

22.00 - Nacisti koriste civile kao živi štit

Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarno reagovanje, u saradnji sa nadležnim saveznim organima izvršne vlasti, nastavlja sa evidentiranjem činjenica o zločinačkim akcijama kijevskog režima protiv civilnog stanovništva, kao i korišćenja objekata socijalne infrastrukture od strane ukrajinskih oružanih grupa u vojne svrhe.

22.00 - Šef Petagona Lojd Ostin razgovarao je sa ministrom odbrane Ukrajine Aleksejem Reznjikovom o isporuci Kijevu raketnih sistema „himars“

Ovo je saopštila američka vojna služba.

„Ostin je razgovarao sa Reznjikovom kako bi razmotrili rezultate poslednje sednice kontakt grupe za odbrambenu pomoć Ukrajini i nastavak pomoći koja uključuje nedavnu odluku Sjedinjenih Američkih Država dodatnih sistema ‘himars’“, saopštila je pres služba Pentagona.

U saopštenju se još navodi da je Ostin saopštio Reznjikovu da se pomoć Kijevu dostavlja koliko je brzo moguće.

21.31 
Snage LNR, DNR i Rusije preuzele su kontrolu nad naseljem Novolugansko, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR.

21.20 - UN: U udaru na objekat u luci Odesa nema nastradalih

UN potvrdile da niko nije povređen u napadu na objekat u luci Odesa. U udaru na teritoriju brodogradilišta, Oružane snage Rusije uništile su brod i skladište raketa "Harpun".

20.30 - Eliminisana komanda 28. OMBR?

Ruske raketne trupe i artiljerija nastavljaju da napadaju identifikovane ciljeve u pravcu Nikolajeva. Nedavno je preciznim udarom uništeno skladište municije i goriva i maziva 28. ombre Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazi na periferiji sela Gorohovka, istočno od Nikolajeva.

Karakteristično je da su se ubrzo nakon toga pojavile informacije o pogibiji celog komandnog sastava ukrajinske brigade. Zajedno sa komandantom poginula su i najmanje tri oficira sa činom potpukovnika: sa velikim stepenom verovatnoće su zauzimali položaje u štabu formacije.

20.00
Državljanin Moldavije poginuo je u napadu Oružanih snaga Ukrajine na granični punkt u Brjanskoj oblasti, javljaju lokalni mediji.

19.37 - Ruski major - Slovačke "29" treba oboriti

Slovačka će se otvoreno suprotstaviti Rusiji ako prebaci sovjetske borbene avione Ukrajini. Ovo je u intervjuu za međunarodno izdanje FAN izjavio bivši poslanik Državne dume i major Vazdušno-desantnih snaga u rezervnom sastavu Aleksandar Šerin.

19.30 - Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i obližnje selo Mihajlovku u utorak i za 45 minuta, ispalile 10 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

19.05 - Tokom prethodnog dana ukrajinske trupe ispalile su više od 250 raketa

Među njima i granata iz višecevnih bacača raketa „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U granatiranju je ranjeno tri civila. Oštećene su tri zgrad i jedan civilni objekat.
Tokom borbi poginula su tri pripadnika snaga Donjecke Narodne Republike, dodaje se u saopštenju.

19.05 - Ruske snage preuzele najveću termoelektranu u Ukrajini

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Ugljegorskom termoelektranom u Svetlodarsku, saopštio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov. Prema njegovim rečima, jurišni odredi su jutros zauzeli celu teritoriju Ugljegorske termoelektrane, preneo je "Sputnjik".

Reč je o najvećoj termoelektrani u Ukrajini.

Termoelektranu su od 22. maja držale jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su se povukle iz Svetlodarska i okolnih naselja zbog pretnje opkoljavanjem, napisao je Kiseljov na Telegramu.

19.00 - Ukrajinska vojska ostavila je mnogo mina pre nego što je napustila teritoriju termoelektrane Ugljegorsk.

Ovo je izjavio za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

„Ugljegorsku TE je uz podršku ruskih trupa oslobodila Narodna milicija LNR, kao i uz podršku Narodne milicije DNR. Na teritoriji preduzeća pronađen je ogroman broj mina. Ovo preduzeće će morati pažljivo da se pregleda i deminira“, naglasio je Maročko.

18.22 - SAD prodaju još 20 mln barela nafte iz strateških rezervi

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena saopštila je danas da će prodati dodatnih 20 miliona barela nafte iz strateških rezervi u okviru ranije najavljenog plana čiji je cilj smirivanje rasta cena "crnog zlata", prenosi Rojters.

Američka vlada je krajem marta objavila da će tokom šest meseci plasirati na tržište po 1,0 milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi, koje se čuvaju u rezervoarima smeštenim u nizu izdubljenih slanih pećina na obalama Luizijane i Teksasa.

18.05 - Moskva: Polovina ruske vojske ucestvuje u operaciji u UKR

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da samo polovina ruske vojske učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i da je broj angažovanih vojnika dovoljan da se ispune zadaci koje je postavio vrhovni komandant.

"Skrećemo pažnju na činjenicu da samo deo Oružanih snaga Ruske Federacije učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji i taj broj je sasvim dovoljan da se ispune svi zadaci vrhovnog komandanta", navela je vojna agencija, preneo je TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane je dodalo da će strateške i komandne vežbe Vostok 2022 biti održane od 30. avgusta do 5. septembra.

17.50 - „Grad“ nanele udare

 

 

17.20 - Prijavljene su eksplozije u Nikolajevu i Hersonu, prenose ukrajinski mediji

17.00 - Rad na „prehrambenom sporazumu“ počeo

Prvi brod će uskoro napustiti ukrajinske luke, izjavio je turski ministar odbrane Husuli Akar.
Prema njegovim rečima, u toku je izrada plana za osiguravanje bezbednog transporta žitarica, brodovi će biti pregledani u lukama Ukrajine.

17.00 - Moskva najavila održavanje vojnih vežbi na istoku zemlje

Rusija planira krajem sledećeg meseca da održi strateške vojne vežbe na istoku zemlje, hiljadama kilometara od rata koji vodi u Ukrajini, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Ruske Federacije.
Vojni manevri nazvani Vostok (Istok) biće održani od 30. avgusta do 5. septembra i u njima će učestvovati vojni kontingenti iz drugih zemalja, saopštilo je ministarstvo, ne navodeći o kojim zemljama je reč, prenosi Rojters.

Vežbe će poslati poruku da Rusija, uprkos skupom petomesečnom ratu u Ukrajini, ostaje usredsređena na odbranu cele svoje teritorije i sposobna u vojnom smislu da održi "redovno stanje", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Podsećamo da je u specijalnu vojnu operaciju (u Ukrajini) uključen samo deo Oružanih snaga Ruske Federacije, sa dovoljnim resursima za ispunjavanje svih zadataka koje je postavio vrhovni komandant", precizira se u saopštenju.

Ukazuje se da Rusija nije otkazala ni jednu vežbu, ni jedan dogovor o međunarodnoj saradnji, a manevri Vostok biće izvedeni sa neophodnim ljudstvom, naoružanjem i opremom.

16.30 - Medvedev: Uskoro dolazi zima

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas, komentarišući gasnu krizu zbog rata u Ukrajini, da "uskoro dolazi" zima u Evropu, a da su "alternativna snabdevanja gasom, naftom i ugljem skupa ili jednostavno nerealna".

"Uskoro stiže hladnoća", naveo je na Telegramu Medvedev, preneo je Rojters.

"Niko nije otkazao zimu, a alternativna snabdevanja gasom, naftom i ugljem su skupa ili jednostavno nerealna", rekao je bivši predsednik Rusije.

Kremlj je saopštio danas da turbina za gasovod Severni tok 1, najveći cevovod ka Evropi, još nije dopremljena sa remonta u Kanadi, a od sutra se očekuje da bude prepolovljen protok gasa kroz taj gasovod zbog obustave rada još jedne turbine. Evropska unija optužuje Rusiju da pribegava ekonomskoj uceni, dok moskovske vlasti tvrde da je smanjena isporuka gasa Evropi posledica tehničkih problema i zapadnih sankcija zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

16.05 - Granatiran i Herson

Ukrajinska vojska je po drugi put za protekla 24 sata granatirala Herson, sve napade je odbio sistem protivvazdušne odbrane, rekao je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

Prvi napad na Herson izveden je protekle noći, sve rakete je presrela protivvazdušna odbrana.

„To su sve beskorisna dejstva. Ukrajinskim nacionalistima je vreme da zaborave na Herson“, naglasio je Stremousov.

16.05 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za Sputnjik da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 5. avgusta posetiti Soči da bi se sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Prethodno je Erdoganovu posetu Sočiju najavila Državna televizija Turske "Haber", pozivajući se na saopštenje Uprave za komunikacije turskog predsednika.
Prema navodima televizije, Erdogan očekuje da će tokom posete Sočiju s ruskim liderom razgovarati o situaciji u Ukrajini i "prehrambenom sporazumu".

16.00 - Granatirani Kijevski i Kujbiševski okrug

Ukrajinske trupe su ponovo gađale Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.00 - Vojna situacija u Ukrajini

 

 

15.00 - Odstupanja od novih evropskih mera za uštedu gasa tiču se baltičkih i ostrvskih zemalja Evropske unije

Ovo je saopštio je ministar industrije i trgovine Češke Jozef Sikela.

„Naravno, ima odstupanja koja se odnose na samo nekoliko zemalja, kao što su odstupanja za baltičke zemlje i za ostrvske države. Ostali neće moći da koriste ta odstupanja“, rekao je Sikela novinarima.

14.51 - "Rusija će uzvratiti!"

Rusija će u slučaju odbijanja Rusima u šengenskim vizama reagovati krajnje negativno, izjavio je pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

- Koliko razumemo, do sada ovo rešenje nije našlo nikakvu, da kažemo, praktičnu primenu. Nadajmo se da neće. Ali, naravno, svaka takva akcija protiv ruskih građana će podrazumevati kontramere i odgovor -rekao je Peskov.

13.55 - Dron ruske garde pomogao je u otkrivanju skrivenih ukrajinskih haubica

13.48 - Britanske sankcije ruskim guvernerima,ministru pravde

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije šefovima nekoliko ruskih regiona, ministru pravde Rusije Konstantinu Čujčenku kao i drugim zvaničnicima.

Na dopunjenoj listi sankcionisanih su i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Vitalij Kocenko, kao i potpredsednik vlade samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vladislav Kuznjecov, javio je TAS S.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, preneo je Rojters.

13.31 - EU produžila privredne sankcije Rusiji

Savet EU danas je odlučio da do 31. januara 2023. godine produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.

”Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, u svetlu ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Sankcije EU prema Ruskoj Federaciji, zbog invazije na Ukrajinu, sastoje se od širokog spektra sektorskih mera, uključujući ograničenja za finansije, energiju, tehnologiju i robu dvostruke namene, industriju, transport i luksuznu robu.

13.30 - Visokoprecizna raketa „Izdelije-305E“ 

13.27 - Kandidat za predsednika Austrije protiv sankcija Rusiji!

Kandidat za predsednika Austrije Gerald Gros u pismu koje je uputio šefu ruske države Vladimiru Putinu naveo je da će se ako bude izabran zalagati za ukidanje sankcija protiv Moskve

13.19 - Rezultati granatiranja Odese

 

12.52 - EU postigla dogovor o potrošnji gasa

Ministri energetike zemalja članica EU postigli su politički sporazum o okviru za smanjenje gasa, objavljeno je na Tviter nalogu predsedavajućeg Savetom Evropske unije.

12.47 - Haos u najavi!

Cena gasa u Evropi danas je, prvi put od početka marta, premašila 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara u kontekstu dešavanja s ruskim isporukama preko gasovoda Severni tok 1

12.01 - Zelenski smenio komandanta vojske Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je glavnog vojnog komandanta na istoku, general-majora Grigorija Halahana, nakon velikih teritorijalnih gubitaka

 

11.46 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:


▪Oružane snage RF izvele su napad na privremene baze jedinica legije stranaca u Konstantinovki, DNR, uništeno je više od 40 plaćenika;


▪Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su kod Nikolajeva više od 70 odsto ljudstva divizije 59. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine;


▪Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je više od 70 nacionalista i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u DNR.
 

 

11.17 - Ruska vojska napreduje na severu Donjecke Narodne Republike

Savezničke snage se približavaju Harkovu i Slavjansku. Među ukrajinskim vojnicima raste broj dezertera i vojnika koji ne žele da učestvuju u borbama.

 

10.42 - Iz drona je bačena eksplozivna

Eksplozivi su bačeni na granični prelaz u Brjanjskoj oblasti Rusije, na granici sa Ukrajinom.

 

 

 

 

10.29 - Ruski specijalci u akciji

 

10.26 - Evo šta Ukrajina očekuje od naoružanja u budućnosti

 

 

10.00 - Ruska vojska je oslobodila selo Kokrovsko, i došla na pet kolometara od Bahmuta

 

 

 

09.34 - Rusija: Zapad može da obustavi izdavanje šengenskih viza Rusima

Rusija ne isključuje da bi Zapad mogao da obustavi izdavanje šengenskih viza ruskim državljanima, saopštio je direktor konzularnog departmana MIP Rusije Ivan Vilinkin.

 

09.27 - Omladina Donjecka poslala snažnu poruku Zapadu: Mo0limo vas prestanite...

 

09.11 - "Aligatori" u akciji

 

 

09.00 - DNR: Teritorija će biti oslobođenja do kraja avgusta

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) biće oslobođena od ukrajinskih snaga do kraja avgusta, tvrdi danas prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov.

"Siguran sam da će teritorija DNR biti potpuno oslobođena do kraja avgusta", rekao je Bezdonov za TV kanal Solovjev uživo, a prenela je ruska agencija TAS S.

 

 

08.37 - Ukrajina: Ruske snage ponovo gađaju Odesu

Ruske snage ponovo su izvele raketni napad na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, gađajući privatne zgrade u priobalnim selima u ranim jutarnjim satima, prenosi Gardijan pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Načelnik regionalne vojne administracije Sergij Bratčuk rekao je da će objaviti više detalja na Telegramu kasnije danas. "Raketni napad na Odesu strateškim avionima", naveo je Bratčuk.
 

 

08.23 - Ukrajina: Ruske snage gađale lučku infrastrukturu na jugu

Ruske snage izvele su napad na lučku infrastrukturu u Nikolajevskoj oblasti, na jugu Ukrajine, izjavio je danas gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič.

"Masivan raketni udar izveden je na jug Ukrajine, iz pravca Crnog mora, uz korišćenje avijacije", rekao je Senkevič za ukrajinsku državnu televiziju, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

On je na Telegramu naveo da su u Nikolajevu ođeknule snažne eksplozije, dodaje Gardijan. Senkevič je apelovao na građane da ostanu u skloništima. "Vazdušni napadi će se nastaviti čak i nakon završetka policijskog časa", naveo je Senkevič.

Rusija je u subotu izvela napad na još jednu luku na jugu Ukrajine - Odesu, što je na Zapadu izazvalo sumnje o primeni plana za ponovno pokretanje izvoza ukrajinskih žitarica.

 

08.07 - Ukrajina pokušala noćas da izvede napad na Herson!

Ukrajinske snage su protekle noći pokušale da izvedu raketni napad na Herson. "Na nebu je odjeknulo nekoliko eksplozija. Dejstvovala je PVO", saopštila je pres-služba administracije Hersonske oblasti.
 

 

 

08.00 - Turska spremna da pomogne!

Turska je spremna da pomogne da se koridori očiste od mina i time se obezbedi plovidba brodova Crnim morem, izjavio je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kelin.
Kako je naveo, Ankara vidi tu spremnost i kod Kijeva, istakavši da je kijevska administracija minirala odesku luku zbog bezbednosti.
 

 

07.56 - Britanija: Nema naznaka da su se UKR brod i rakete nalazile u Odesi

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da "nema naznaka" da su se ukrajinski ratni brod i zalihe protivbrodskih raketa nalazile na pristaništu u luci Odesa u nedelju, nakon što je Rusija ranije izvestila da je uništila te ciljeve visoko preciznim raketama.

"Rusija će nastaviti da daje prioritet naporima da degradira i uništi ukrajinsku protivbrodsku sposobnost. Međutim, procesi ruskog ciljanja su vrlo verovatno rutinski potkopani zastarelim obaveštajnim podacima i lošim planiranjem", navodi u saopštenju britanskog ministarstva odbrane, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da je ruska mornarica uništila u luci Odesa ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa Harpun. Navedeno je da su ciljevi uništeni visokopreciznim raketama dugog dometa, prenela je agencija RIA Novosti. Ukrajinska vojska je saopštila da su dve rakete "Kalibar" ispaljene sa ruskih ratnih brodova pogodile područje pumpne stanice u luci Odesa.

 

 

07.44 - Ostali bez udarnih dronova!


Ukrajinska vojska je skoro ostala bez udarnih dronova, saopštio je Sputnjiku oficir protivvazdušne odbrane ruske vojske iz grupe "O".


"U ovoj fazi operacije gađamo izviđačke dronove, kao što su Leleka, Furija. Bez obzira na njihove male razmere, uništavamo ih… U poslednje vreme protivnik uglavnom koristi izviđačke dronove, pošto više nemaju udarne", rekao je on.

 

07.25 - Pozar u skladistu nafte u Donjecku posledica UKR granatirana

 Veliki požar izbio je u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku, kao posledica granatiranja ukrajinske vojske, javlja danas agencija RIA Novosti.

Požar, sa plamenima visokim desetine metara, vidi se u nekoliko okruga Donjecka, dok gore rezervoari sa gorivom, a na licu mesta nalaze se pripadnici Ministarstva za vanredne situacije i Narodne milicije DNR, preneo je TAS S. Za sada, kako navodi ruska agencija, nema prijavljenih žrtava ili povređenih osoba.

Misija DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre izvestila je ranije da su ukrajinske snage granatirale Budenovski okrug u Donjecku, koristeći tri granate kalibra 155 milimetara.

Pored toga, kako je navela misija, na različite oblasti Donjecka ispaljeno je 15 raketa Grad i 12 granata kalibra 152 milimetara.

07.14 - Vojska Ukrajine zabranila stanovnicima Harkova da pređu na region pod kontrolom Rusije


Ukrajinska vojska ne dozvoljava stanovnicima naselja Harkovske oblasti pod kontrolom Kijeva da pređu na teritorije regiona koje već kontroliše Rusija, izjavio je šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev za televiziju „Rusija 24“.

Foto: AP/Tanjug


„Ovo je namerno uništavanje stanovništva. Oni ne dozvoljavaju stanovništvu Harkovske oblasti da napusti teritorije koje kontrolišu ukrajinske oružane snage… Svi pokušaji civila da napusti zonu borbenih dejstava, da odu u pravcu koji kontrolišu naše snage i Ruska Federacija, ka granici Ruske Federacije, suzbijaju se na sve moguće načine, sve do fizičkog uništenja. Imamo konkretne činjenice kada je na čitave porodice sa decom pucano iz automobila... Niko nije shvatao: ljudi idu prema Ruskoj Federaciji, što znači da su neprijatelji za ukrajinske vlasti“, rekao je on.

 

07.08 - Ukrajina tvrdi: Rusi povećavaju pritisak u gasovodu bez najave

Ruski energetski gigant Gasprom naglo je, bez prethodne najave, povećao pritisak u gasovodu kojim se ruski gas isporučuje u Evropu, saopštio je danas ukrajinski državni operater gasovoda.

Kako je upozorila ukrajinska kompanija, takvi porasti pritiska mogli bi da izazovu vanredne situacije, uključujući pucanje gasovoda, a operateri gasovoda dužni su unapred da obaveste jedni druge o tome.

Gasprom nije bio dostupan za komentar, prenosi Rojters. Rusija je nastavila da pumpa gas kroz Ukrajinu iako su dve zemlje u ratu. Gasprom je u ponedeljak saopštio da je njegova isporuka gasa Evropi kroz Ukrajinu iznosila 41,7 miliona kubnih metara, u odnosu na 41,2 miliona kubnih metara dan ranije.

Foto: AP/Photo



Gasprom je u ponedeljak, pozivajući se na nalog agencije za nadzor, objavio da će dotok gasa u Nemačku preko Severnog toka 1, kojim se zaobilazi Ukrajina, opasti od srede na 33 miliona kubnih metara dnevno. To je polovina uobičajenog protoka gasa, koji već sada iznosi samo 40 odsto standarnih kapaciteta.

 

07.00 - Zaharova: To je zatvaranje očiju pred korupcijom!

Evropska unija, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Svih poslednjih pet meseci neprekidnog pumpanja Ukrajine oružjem, na Zapadu su pokušavali da zataškaju nezgodnu istinu o neviđenim rizicima ove politike (nastavka isporuke oružja Ukrajini) za unutrašnju bezbednost Evropske unije i njenih građana", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, oni su zatvarali oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, preneo je Sputnjik.

Foto: Reuters

Marija Zaharova



"Sve se prinosilo na žrtvu ambicijama pojedinih lidera EU i njenih država članica da se nanese što više štete Rusiji", kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da bi sada evropska policija Evropol trebalo da otvoreno prizna da oružje koje se isporučuje Ukrajini "isplivava" u evropskim zemljama i popunjava arsenale lokalnog organizovanog kriminala.

"Nije slučajno da je 11. jula u Moldaviji pokrenut Centar EU za podršku u oblasti unutrašnje bezbednosti i upravljanja granicom, čiji je jedan od ključnih zadataka da spreči krijumčarenje oružja i migranata u Evropsku uniju", zaključila je Zaharova.

Isporučivanjem oružja i tehnike Ukrajini, Evropska unija nastavlja da ulaže u dalja borbena dejstva, ali svaki pokušaj da se dođe do pobede na bojnom polju je put u propast i za Kijev i za Brisel, smatra Zaharova.

"I pri tom licemerno javno izjavljuje da je navodno pružila Rusiji ''maslinovu grančicu mira''. Svaki pokušaj da se postigne ''pobeda na bojnom polju'' je direktan put u propast kako za Kijev tako i za Brisel", navodi se u komentaru Zaharove.

Portparolka ističe da izdvajanje novca za nabavku naoružanja ukazuje na totalnu nespremnost EU da promoviše političko rešenje u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP



"Za nešto više od godinu dana postojanja Evropskog fonda za mir koji je, s obzirom na njegovu upotrebu za isporuku naoružanja, pravilnije nazvati ratnim fondom, na naoružavanje Ukrajine već je bilo potrošeno 2,5 milijardi evra - skoro polovina njenog budžeta obračunata do 2027.", navela je ona.

Prema njenim rečima, za ratne zločine ukrajinskih oružanih snaga i neonacističkih bataljona, ubijanje civila, žena, starih i dece, uništavanje civilne infrastrukture, uključujući mostove, sponzori iz EU treba da snosi istu odgovornost kao i režim u Kijevu.
 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milenko Mihajlovic

pre 1 godinu

Ko je taj Pametnjakovic ko je izmislijo Sankcije protiv Rusije?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija