• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

28.07.2022

22:19

AUU, ŠTA SE TO DEŠAVA?! UKRAJINSKI UNIJATI I RIMOKATOLICI PORUČILI PAPI FRANJI DA NE DOLAZI U KIJEV! Za njih je on Putinov sledbenik - Stvarno, ko je ovde lud?!

Vesti

AUU, ŠTA SE TO DEŠAVA?! UKRAJINSKI UNIJATI I RIMOKATOLICI PORUČILI PAPI FRANJI DA NE DOLAZI U KIJEV! Za njih je on Putinov sledbenik - Stvarno, ko je ovde lud?!

Podeli vest

Papa Franja otkrio je rekao da želi da poseti Moskvu i Kijev. Međutim, u Ukrajini je mnogo sve više onih koji smatraju da je najbolje da ne dolazi!

Od kraja februara je više puta govorio da će posetiti obe prestonice, a - odvojeno. Ali, 4. jula je u intervjuu britanskoj novinskoj agenciji Reuters rekao da samo poseta Moskvi i Kijevu - u okviru istog putovanja - može pomoći rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine.        Pritom je izneo uverenje da bi najkorisnije bilo da prvo poseti rusku prestonicu.
       

Usledila je eksplozija na kakvu u Vatikanu nisu računali.
       
Lvovski arhiepiskop Rimokatoličke crkve Mječislav Mokšicki je javno upozorio: „Prvo Moskva, pa Kijev - to bi bila katastrofa. Sasvim je moguće da granice Ukrajine budu zatvorene za Svetog oca bude li dolazio iz Rusije".
       
Naglasio je da se on i njegova pastva ne slažu sa svim „papinim gestovima povodom Rusije".
       
Mokšicki je zamerio Franji što se još nije jasno izjasnio o ruskoj invaziji".
       
Drugi visokorangirani ukrajinski katolik, biskup kijevsko-žitomirski Vitalij Krivicki, poručio je Vatikanu: „Papina poseta Ukrajini bila bi izvor nade za mnoge vernike, ali je trenutno nemoguća zbog  rastućeg nepoverenja prema pontifiku".
       
"Nepoverenje" o kojem govori Krivicki, narasta među pripadnicima Ukrajinske grkokatoličke crkve (UGKC) kojih je više od 4,5 miliona.
       
Mnogi ukrajinski unijati i katolici smatraju da Franja vrda i pritom ukazuju na njegove reči povodom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini:
        
- Ne mogu da kažem da li je to poštena akcija... Moramo da se udaljimo od standardnog modela: Crvenkapa je bila dobra, a vuk je loš. Ovde nema metafizičkog dobra i zla.
       
Na ovo je odreagovao poglavar UGKC, arhiepiskop Svjatoslav Ševčuk, ocenivši da je papa žrtva ruske propagande ili da „jednostavno namerno obmanjuje svet".

Foto: AP PHOTO

Vladimir Putin i papa Franja imaju o čemu da pričaju, za Ukrajinu je to strašno

       
Neki od viđenih unijata čak smatraju da papa - umesto da dolazi u posetu Ukrajini -  treba da podnese ostavku jer je „odavno prestao da kritički razmišlja i interesuje se za teorije zavere".
       
Poznati sveštenik UGKC Nazarij Zatorski je o tome rekao:
       
- Da nešto nije u redu, svedoči i papina  izjava da su rat u Ukrajini izazvali drugi akteri.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija