• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2022

19:04

TAJVANSKO PITANJE ĆE IZAZVATI SUKOB AMERIKE I KINE! Kineski ambasador brutalno odgovorio na tekst Pelosi i objasnio zašto se Peking protivi njenoj poseti!

Vesti

TAJVANSKO PITANJE ĆE IZAZVATI SUKOB AMERIKE I KINE! Kineski ambasador brutalno odgovorio na tekst Pelosi i objasnio zašto se Peking protivi njenoj poseti!

Podeli vest

Kao odgovor na tekst predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Vašington postu pod naslovom "Zašto predvodim delegaciju Kongresa na Tajvanu“, kineski ambasador Kin Gang je objavio članak pod naslovom "Zašto se Kina protivi Pelosijevoj poseti"

Kineski ambasador je amerikance morao da vrati malo kroz istoriju, te ih je podsetio da je Tajvan bio neodvojivi deo kineske teritorije 1.800 godina. 

Lideri Kine, Sjedinjenih Država i Britanije su 1943. godine izdali Deklaraciju iz Kaira, koja jasno kaže da će sve teritorije koje je Japan ukrao od Kineza, kao što je Tajvan, biti vraćene Kini. Potsdamska deklaracija iz 1945. godine potvrdila je da će uslovi Kairske deklaracije biti ispunjeni. Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2758, doneta 1971, priznala je da su predstavnici vlade Narodne Republike Kine jedini zakoniti predstavnici Kine u Ujedinjenim nacijama - objavio je ambasador Kin Gan.

On je podsetio i da je prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država 1979. godine Amerika priznala da je vlada Narodne Republike Kine jedina legalna vlada. Ambasador napominje da je od tada prošlo četiri decenije, a Amerika je bila posvećena tome da ne razvija zvanične odnose sa Tajvanom.

- Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je treći najviši zvaničnik u američkoj vladi. Putujući vojnim avionom, Pelosi je ove nedelje obavila "zvaničnu posetu Tajvanu" visokog profila, kako je to opisala njena kancelarija u njenoj izjavi o dolasku, a vlasti tajvanske Demokratske progresivne partije su joj pružile tretman po punom protokolu, i oni ne skrivaju težnju nezavisnosti u svojoj partijskoj platformi. Takva poseta je otvoreno narušila američku obavezu da ne razvija zvanične odnose sa Tajvanom - istakao je Kin Gan u tekstu.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi u poseti Tajvanu

On je istakao da je Amerika krši principe međunarodnog poretka zasnovanom na pravima i da pokušava da promeni status Tajvanu. Kineski ambasador je podsetio američku javnost da je pre pedeset godina Henri Kisindžer lično učestvovao u pregovorima za normalizaciju odnosa Kine i SAD i da je tadašnja američka vlada pristala da se tajvansko pitanje rešava na osnovu principa jedne Kine.

- Sjedinjene Države ne bi trebale podmetanjem ili postepenim procesom da razviju nešto kao rešenje za ’dve Kine‘. Ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza su Kinezi. Kina će pokazati najveću iskrenost i uložiti najveće napore da postigne mirno ujedinjenje, ali Kina neće dozvoliti da Tajvan bude odvojen od nje u bilo kom obliku. Sadašnje tajvanske vlasti su odbacile činjenice i pravne osnove da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj te istoj Kini, u potrazi za nezavisnošću uz pomoć Sjedinjenih Država. Njihova taktika uključuje pokušaj da prekinu istorijske i kulturne veze sa kopnom, brisanje nacionalnog identiteta i podsticanje konfrontacije. U međuvremenu, Sjedinjene Države vide Tajvan kao sredstvo za obuzdavanje Kine i preispituju princip jedne Kine. Samo u poslednjih 18 meseci, Sjedinjene Države su prodale pet isporuka oružja Tajvanu. Predsednik Bajden je mnogo puta rekao da Sjedinjene Države neće promeniti svoju politiku jedne Kine i da ne podržavaju "nezavisnost Tajvana“. Ali za snage "za nezavisnost Tajvana“, Pelosijeva poseta predstavlja izuzetno snažan signal da su "SAD na strani Tajvana“ - upozorio je kineski ambasador.

Kin Gan je američkim čitaocima postavio retoričko pitanje kako bi im približio tajvanski problem.

- Zamislite samo da se neka američka država otcepila od Sjedinjenih Država i proglasila nezavisnost, a onda im neka druga nacija pošalje oružje i pruži političku podršku, da li bi američka vlada, ili američki narod, dozvolili da se to dogodi?

Na kraju teksta, kineski ambasador je pozvao Ameriku da pruži poštovanje kineskom narodu koji činu otprilike petinu svetske populacije i istakao da je Tajvan jedno od retkih pitanja koje može dovesti kinu i Sjedinjene Države u sukob.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17