• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.08.2022

17:49

"AMERI STVARAJU PROBLEME U MOREUZU, KAKO DA DOZVOLIMO OVO ŠTO SE DEŠAVA?!" Kina izabrala put, ima 170 zemalja svojoj strani, padnu li pod pritiske SAD...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

"AMERI STVARAJU PROBLEME U MOREUZU, KAKO DA DOZVOLIMO OVO ŠTO SE DEŠAVA?!" Kina izabrala put, ima 170 zemalja svojoj strani, padnu li pod pritiske SAD...

Podeli vest

Dana 9. avgusta 2022, zameniku ministra spoljnih poslova Ma Zhaoku postavljeno je pitanja na kineskoj centralnoj televiziji o poseti Nensi Pelosi Tajvanu

Tokom proteklih nekoliko dana, poseta predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu izazvala je veliko negodovanje javnosti u Kini. Šta mislite o ovome?

- Ovo je samo politička farsa, i opasna, zlonamerna provokacija. Predsednica Pelosi obavila je ovu provokativnu posetu ne obazirući se na naše upozorenje. Poseta je narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Takođe, uticala je na politički odnos Kine i SAD što je narušilo mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza. Kineskom narodu je to neprihvatljivo. Kina ima dovoljno razloga da odgovori! Incident je takođe i lekcija ostatku sveta, gde se otkrivaju motivi SAD, a to je da obuzdaju Kinu Tajvanom. Namera tajvanskih vlasti jeste da od Amerike traže podršku za nezavisnost. Nakon toga, konsenzus međunarodne zajednice o jednoj Kini postao je jači, a pokušaj SAD da zaigraju na „kartu Tajvana“ i obuzdaju Kinu pokazao se nepopularan i uzaludan.

SAD tvrde da nema promene u njihovoj politici sa Kinom i da poseta Pelosijeve ne krši politiku jedne Kine. Kako biste odgovorili na to?

- Princip "jedne Kine" je konsenzus međunarodne zajednice. To je i politička osnova na kojoj Kina razvija odnose sa drugim zemljama. To je crvena linija koja se ne sme preći. To jest, postoji samo jedna Kina na svetu, Tajvan je deo Kine, a Vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja celu Kinu. Ovo je osnovna norma međunarodnih odnosa potvrđena Rezolucijom Generalne skupštine UN 2758. Princip, zapisan crno na belo, je kristalno jasan. Nema mesta dvosmislenosti ili proizvoljnom tumačenju. SAD tvrde da nema promene u njihovoj politici Kine. Ali u stvari, to je godinama potkopavalo princip Kine. U svoju politiku jedne Kine stavila je neke unilateralne stvari, uključujući „Zakon o odnosima sa Tajvanom“ i „Šest garancija“. Ovo je protiv međunarodnog prava. Kina to nikada neće prihvatiti, i uvek će se protiviti tome - priča on i dodaje:

- SAD takođe tvrde da poseta Pelosijeve ne krši politiku "jedne Kine". U tri zajednička saopštenja predviđeno je bilo da SAD mogu da održavati samo kulturne, komercijalne i druge nezvanične odnose sa Tajvanom. Izvršna, zakonodavna i sudska vlast su deo Vlade SAD.

Foto: Tanjug/AP

- Pelosi je "broj tri" u američkoj vladi. Tokom svog boravka na Tajvanu, govorila je u ime SAD od početka do kraja. Čak i ona sama priznaje da je to zvanična poseta. Ako ovo nije službeni angažman, šta je onda?

SAD tvrde da promena statusa kvo koja je preovladavala u vezi sa Tajvanom više od 40 godina dolazi iz Pekinga, a ne iz SAD. Kakav je vaš pogled na ovo?

- Dakle, kakav je status kvo u Tajvanskom moreuzu? Status kvo je da obe strane moreuza pripadaju jednoj te istoj Kini, Tajvan je deo Kine, a ni suverenitet Kine ni njen teritorijalni integritet nikada nisu podeljeni. Nije Kina ta koja menja status kvo, već SAD i separatističke snage „za nezavisnost Tajvana“. Tokom godina, SAD su bile u dosluhu sa tajvanskim vlastima i podizale svoje suštinske odnose sa Tajvanom. Prodala je velike količine oružja Tajvanu, pomogla mu da razvije takozvane „asimetrične sposobnosti“ i ohrabrila separatističke snage „za nezavisnost Tajvana“. Ako ovo ne menja status kvo, šta je to?

Odbijajući da priznaju konsenzus iz 1992. godine, vlasti DPP-a su insistirale na zalaganju za „postepenu nezavisnost“ i udvostručile napore da se ukloni kineski identitet Tajvana. Ako ovo ne menja status kuo, šta je to? Kineske kontramere su neophodan i legitiman odgovor na provokacije SAD i snaga „za nezavisnost Tajvana“. Oni su pravedni i zakoniti.

SAD kažu da neće tražiti i ne žele krizu, a Kina treba da preuzme punu odgovornost za trenutnu eskalaciju tenzija u Tajvanskom moreuzu. Šta mislite o ovome?

- Ovo je zbunjujuće. Krizu su jednostrano izazvale SAD. Uprkos brojnim predstavnicima Kine, SAD su ipak dozvolile Pelosi da poseti Tajvan. Suočena sa ovim, Kina nema drugog izbora nego da uzvrati i odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Odgovornost i posledice trenutnih tenzija moraju da snose SAD i separatističke snage „za nezavisnost Tajvana“.

SAD tvrde da su kineska vojna vežba i prelazak srednje linije Tajvanskog moreuza preterana reakcija koja je eskalirala situaciju i ugrozila regionalni mir i stabilnost. Šta mislite?

- SAD su te koje prete miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Tajvan je deo kineske teritorije. Ne postoji takva stvar kao što je srednja linija u moreuzu. Kineske oružane snage izvode vojne vežbe u vodama kineskog ostrva Tajvan kako bi zaštitile suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Naše mere su otvorene i proporcionalne. Oni su u skladu i sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom i praksom. Oni su van svake sumnje. SAD i njihovi saveznici često dolaze u susedne vode Kine, izazivajući nevolje. Svake godine izvode i do stotinu vojnih vežbi. Oni su ti koji preterano reaguju.

SAD tvrde da odluka Kine kojom obustavlja saradnju sa SAD u više oblasti, ne kažnjava Vašington, već ceo svet. 

- SAD ne mogu predstavljati ceo svet. Kina je unapred upozorila SAD da bi, ukoliko Pelosi poseti Tajvan, to izazvalo krizu i velike poremećaje u razmeni i saradnji između Kine i SAD. Nažalost, američka strana je to ignorisala i nastavila sa posetom. Tajvansko pitanje je u samom srcu ključnih interesa Kine. Sjedinjene Države, dok potkopavaju ključne interese Kine, traže saradnju Kine tamo gde im je potrebna. Kakva je ovo logika? Odluka Kine da otkaže ili obustavi saradnju u nekim oblastima ne dolazi bez upozorenja. Mi govorimo ono što mislimo i mislimo ono što govorimo. Nema razloga zašto bi se SAD osećale iznenađeno ili uznemireno. Dozvolite mi da naglasim ovo:

Kao odgovorna velika zemlja, Kina će, kao i uvek, aktivno učestvovati u međunarodnoj saradnji po pitanju globalnih promena i drugih pitanja. Dajemo svoj doprinos suočavanju sa globalnim izazovima. Ono što SAD treba da urade jeste da ispune svoje međunarodne odgovornosti i obaveze. Trebalo bi da prestane da se opravdava za sopstvene greške.

Neki u SAD upoređuju kineske vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu sa ruskom „invazijom na Ukrajinu“, za koju tvrde da će biti osuđena od strane međunarodne zajednice. Kakav je vaš komentar na to?

- Takva tvrdnja je nedobronamerna. Tajvansko pitanje je u potpunosti kineska unutrašnja stvar. To se razlikuje od ukrajinskog pitanja. SAD uvek podstiču tenzije i izazivaju probleme. Preliminarni podaci pokazuju da je od kraja Drugog svetskog rata do 2001. bilo 248 oružanih sukoba u 153 regiona širom sveta, od kojih je 201 pokrenut na inicijativu SAD. Od 2001. godine, ratovi i vojne operacije koje su pokrenule SAD dovele su do preko 800.000 mrtvih i desetina miliona raseljenih iz svojih domova. Nakon što su započele toliko ratova i ubile toliko civila da bi sačuvale svoju hegemoniju, SAD sada stvaraju probleme u Tajvanskom moreuzu. Kako bismo uopšte mogli da dozvolimo ovo da se dešava?

Pre nekoliko dana, ministri spoljnih poslova G7 izdali su saopštenje u vezi sa Tajvanom, izražavajući takozvanu „zabrinutost“ zbog postupaka Kine. U međuvremenu, vidimo sve veći broj zemalja i međunarodnih organizacija koje govore u prilog opravdanim merama Kine. Šta mislite?

- Više od 170 zemalja i mnoge međunarodne organizacije su se založile za ono što je ispravno, potvrđujući svoju posvećenost principu "jedne Kine" i izražavajući podršku Kini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. I predsednik Generalne skupštine UN i generalni sekretar UN izjavili su da će UN nastaviti da se pridržavaju Rezolucije 2758 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, čiji je središnji princip - princip jedne Kine. U poređenju sa preko 170 zemalja, šta G7 misli da su? Koga briga šta oni govore?

SAD tvrde da će, ako Kina nastavi da preduzima više kontramera, SAD biti prinuđene da odgovore, što može dovesti do eskalacije. Kakav je vaš stav o tome šta se dalje može dogoditi?

- Dokazivano je iznova i iznova da su SAD najveći uzročnik nemira i regionalne nestabilnosti. Ako međunarodna zajednica dozvoli SAD da rade šta hoće, Povelja UN će biti samo list papira, a "zakon džungle" će prevladati. Na kraju će patiti zemlje u razvoju - naglašava on i dodaje:

- Kineski narod ne sme biti zaveden zabludama ili uplašen njihovim zlom, nikada se kineski narod neće pokolebati u odbrani naših suštinskih interesa. Želimo da naglasimo SAD:

Nemojte se ponašati nepromišljeno i prestanite da idete dalje putem na kom su vas svi osudili! Odustanite od pokušaja da se Tajvan iskoristi kako bi ste obuzdali Kinu, ne igrajte igrice, nego se vratite principu "jedne Kine" i pročitajte ponovo ona tri zajednička saopštenja... Učinite ispravnu stvar i preduzmite konkretne korake kako bi ste olakšali stabilan razvoj kinesko-američkih odnosa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija