• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Standard/Geopolitijka

13.08.2022

16:19

POLJSKA OPTUŽILA NEMAČKU I FRANCUSKU DA SU NAPRAVILE DIL SA RUSIJOM! Cena jeftinog ruskog gasa donela „krvave kamate", koje plaća Ukrajina!

AP Photo/Natacha Pisarenko

Vesti

POLJSKA OPTUŽILA NEMAČKU I FRANCUSKU DA SU NAPRAVILE DIL SA RUSIJOM! Cena jeftinog ruskog gasa donela „krvave kamate", koje plaća Ukrajina!

Podeli vest

Poljska optužuje Evropsku uniju i njene čelnike - Nemačku i Francusku - za imperijalizam i stvaranje kompromisa s Rusijom, napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u članku za nemački list Velt

On tvrdi da EU nema političke volje da se adekvatno pozabavi ruskom „agresivnom politikom" te da EU ignoriše predloge Varšave.

Rat u Ukrajini razotkrio je istinu o Rusiji, ali i o Evropi, tvrdi Moravjecki.

- Poljska nema monopol na istinu, ali je jednostavno mnogo iskusnija u odnosima s Rusijom od drugih. Bivši poljski predsednik Leh Kačinjski bio je u pravu, kao i Kasandra koja je predvidela pad Troje pre mnogo godina, kada je rekao da Rusija neće stati na Gruziji, već će posegnuti za više teritorija. Poljski premijer tvrdi da ruski imperijalizam nije nova stvar, već se gradi dve decenije Zapadu ispred nosa. Također, tvrdi da je cena jeftinog ruskog plina za EU donela „krvave kamate" koje sad isplaćuje Ukrajina.

Što se tiče odnosa unutar EU, poljski premijer tvrdi da se Unija udaljava od načela jednakosti i „približava modelu u kojem jači i veći dominiraju nad slabijima i manjima". Tvrdi da je EU samo na papiru formalna demokracija, a zapravo je oligarhija.

Odnosi Poljske s EU drastično su se pogoršali u julu, kada je Brisel odbio dati Varšavi 35 milijardi evra za oporavak privrede nakon pandemije, navodeći „nedovoljne mere na polju reforme pravosuđa", pišu novine.

- Situacija s financijskom pomoći baca svetlo na dugogodišnji sukob između Poljske i EU - rekao je za ruski medij Vedomosti glavni urednik časopisa Fjodor Lukjanov.

- Ne mislim da će to imati ikakvog uticaja: takva svađa traje već godinu i po i nastaviće se - rekao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, međusobne pretnje Poljske i EU deo su političke igre. Zasad je isključena mogućnost raspada EU zbog prkosnih akcija Varšave. Stručnjak smatra da će se sukob između poljskih vlasti i Brisela nastaviti u obliku međusobnih prekora, ali neće dovesti do oštre eskalacije.

- Već nekoliko godina postoji latentni rat između Varšave i Brisela. Vladajuće snage u Poljskoj predstavljaju najdosledniju i najodlučniju opoziciju vrednostima koje se u EU smatraju temeljnima - rekao je glavni direktor Ruskog veća za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

Prema stručnjaku, Poljska nije jedina zemlja koja vrši pritisak na politički mejnstrim EU. Primjer ostalih „disidenata" su mađarska vlada, italijanska desnica i grčke leve snage. Međutim, Poljska i Mađarska su preduzele najodlučnije akcije protiv čelnika EU.

Svojevremeno je poljski premijer kritikovao Makrona zato što pokušava pregovarati s Putinom na početku rata, rekavši da je to kao da se pokušava pregovarati s Hitlerom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Francuska nudi Nemačkoj 20 teravat sati gasa tokom zime
Planeta

Francuska nudi Nemačkoj 20 teravat sati gasa tokom zime

Francuska bi mogla da obezbedi Nemačkoj 20 teravat sati gasa (tWh) ili 2,0 odsto nemačke potrošnje, ako bude potrebno tokom zimskih meseci u kontekstu sukoba u Ukrajini, saopštili su danas zvaničnici francuskog Ministarstva energetike

27.07.2022

19:06

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija