• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.08.2022

07:00

NELEGALNO ZAPLENJENA SUPERJAHTA "AKSIOMA" NA AUKCIJI! Novi vlasnik mora da iskešira više od 20 MILIONA EVRA, a novac od prodaje ide AMERIČKOJ BANCI!

Informer

Vesti

NELEGALNO ZAPLENJENA SUPERJAHTA "AKSIOMA" NA AUKCIJI! Novi vlasnik mora da iskešira više od 20 MILIONA EVRA, a novac od prodaje ide AMERIČKOJ BANCI!

Podeli vest

Superjahta "Aksioma" tajkuna Dmitrija Pumpjanskog (58), koju je zaplenio Gibraltar u sklopu zapadnih sankcija, stavljena na javnu prodaju. Za nju su se javila 63 zainteresovana kupca, a pare će otići banci JP Morgan, koja od bogataša potražuje 20,5 miliona evra

Superjahta "Aksioma" ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog (58), koju je Gibraltar zaplenio u martu u sklopu zapadnih sankcija Moskvi, stavljena je na aukciju. Za kupovinu luksuznog broda, čija se vrednost procenjuje na oko 75 miliona evra, ponudu su dala 63 zainteresovana kupca, od kojih će jedan biti izabran.

Novac od prodaje ići će američkoj banci JP Morgan, na čiji zahtev je jahta i zaplenjena pod izgovorom da od Pumpjanskog potražuje više od 20,5 miliona evra, koje ne može da naplati zbog sankcija.

Luksuz na vodi

"Aksioma" je dugačka 72,5 metara i pripada Pumpjanskom, vlasniku firme OAO TMK, koja proizvodi čelične cevi, najviše za ruskog energetskog giganta "Gasprom". Oligarh, "težak" oko dve milijarde evra, kao biznismen sa bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, stavljen je u martu na zapadnu listu sankcionisanih osoba.

Njegova jahta, koja ima šest luksuzno opremljenih kabina, bazen, 3D bioskop, teretanu, džakuzi i spa-centar, u to vreme nalazila se na Gibraltaru i ekspresno je zaplenjena. To je urađeno na zahtev američke investicione banke JP Morgan, koja tvrdi da joj holding kompanija Pumpjanskog "Pyrene investments" duguje više od 20,5 miliona evra na ime ranije uzetih kredita, koje je sada nemoguće naplatiti zbog sankcija.

Jahta "Aksioma" predstavlja samo mali deo ruske imovine, otete širom sveta u ime sankcija, a prva je koja je stavljena na javnu prodaju.

Izdavana za 562.000 evra nedeljno

Izgled "Aksiome" osmislio je čuveni dizajner superjahti Alberto Pinto. Napravila ju je firma "Dunja jahts" u Turskoj 2013. godine.

Brod je prvo bio nazvan "Crveni trg", a kasnije je preimenovan u "Aksioma". Izdavan je bogatašima za 562.000 evra nedeljno.

Pomorske vlasti Gibraltara saopštile su da su za "Aksiomu" stigle 63 ponude, ali nisu otkrile koje su njihove vrednosti.

- Izabraćemo najboljeg ponuđača. Vrednost prodaje biće otkrivena nakon što transakcija bude izvršena, što će biti najviše deset do 14 dana nakon što izaberemo kupca - saopštile su pomorske vlasti Gibraltara, koje su dodale da je u poslednjem trenutku stiglo neočekivano mnogo ponuda za jahtu.

Opasan presedan

Međutim, Džejms Jafa, iz britanske advokatske kancelarije "Jafa & co", specijalizovane za jahte, koja je ranije vodila poslove u vezi sa "Aksiomom", kaže da će taj luksuzni brod biti prodat za mnogo manje od 20 miliona evra.

- Posle aukcije, pre nego što banci budu isplaćene pare, moraće da budu plaćeni i brodski broker, plate posadi, brodogradilište i održavanje - objasnio je Jafa.

On je dodao da je ovom prodajom napravljen opasan presedan, te da će sada i druge banke, koje ne mogu da naplate potraživanja zbog sankcija, tražiti da zaplenjena ruska imovina bude stavljena na aukciju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
moxi

pre 1 godinu

Sad ce Ruske oruzane snage sasvim legalno presresti u medjunarodnim vodama prodati brod i odslepati ga u Ruske teritorjalne vode.Privatna imovina je neprikosnovana u kapitalizmu zar ne..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija