• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

03.09.2022

11:34

BRISEL U GROZNICI, PUTIN UVEK KORAK ISPRED, A JUTROS JE TO POSTALO JASNO KAO DAN! Neka se pripreme u EU, izgleda da postoji samo jedan način da preguraju zimu...

Fotoilustracija

Vesti

BRISEL U GROZNICI, PUTIN UVEK KORAK ISPRED, A JUTROS JE TO POSTALO JASNO KAO DAN! Neka se pripreme u EU, izgleda da postoji samo jedan način da preguraju zimu...

Podeli vest

Stručnjaci iz Simens Enerdžija traže način da Evropljanima objasne zašto je obustavljen gas, a da zbace sa sebe odgovornost, ujedno tragajući za rešenjima energetske krize EU


Prema prvim najavama, Gasprom je danas ponovo trebalo da pusti gas tim baltičkim gasovodom. U međuvremenu su se pojavili novi tehnički problemi o kojima možete čitati OVDE.

Stručnjaci Simens Enerdžija, koji inače proizvodi i održava turbine za gasovode, tvrde da su ruska objašnjenja razloga za obustavu zbog ispuštanja gasa na kompresorskoj stanici kod Sankt Peterburga veoma sumnjiva, a analitičari smatraju da ovim tvrdnjama pokušavaju da izbegnu sopstvenu odgovornost.

Naime, zemlje EU se nalaze u nezavidnoj i skoro bezizlaznoj situaciji jer im ponestaje ideja kako da premoste zimu. S obzirom na to da se povećavaju šanse da Rusija neće ponovo otvoriti gasovod do područja najveće potrošnje u Evropi (Nemačka), šanse za recesiju u EU se definitivno povećavaju, piše Jutarnji. 

Već tokom leta Gasprom je drastično smanjio isporuke "Severnim tokom 1" na 20 odsto uobičajenog snabdevanja, što je udvostručilo cene gasa u EU.

Iako je situacija sa snabdevanjem gasom u EU mesecima dramatična, poslednjih nedelja cene ovog energenta su pale nakon informacija da su članice EU dva meseca pre roka dostigle cilj punjenja rezervoara za gas od 80 odsto, ali ove informacije mogu stvoriti lažan utisak o bezbednosti. Procenat popunjenosti rezervoara, naime, ne govori ništa o broju dana normalne potrošnje gasa koje pojedini član može da obezbedi iz ovih rezervoara.

Foto: Pixabay

Sada postaje očigledno da je glavni energetski scenario EU za ovu zimu onaj u kome zemlje članice uopšte ne moraju da računaju na bilo kakav nastavak isporuka iz Rusije, ako je to uopšte moguće.

Zbog toga Simon Taljapijetra iz Brigelovog istraživačkog centra upozorava:

- Postoji samo jedan način da se EU pripremi za ovo: da smanji potražnju za gasom i strujom. To mora postati ključni prioritet evropskih politika.

Izjava Taljapijetrija deluje pomalo trapavo i ne nagoveštava rešenje krize u EU. Nakon zatvaranja Severnog toka 1, od Rusije do EU rade još samo dva gasovoda. Jedan prolazi kroz Ukrajinu, a drugi kroz Crno more, odnosno Tursku.

Podsetimo, Mađarska je svoj problem s gasom rešila, uprkos negodovanju EU. Opcija za koju se opredelila Budimpešta se čini daleko mudrijom od utopističkog predloga Simona Taljapijetra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija