Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

06.09.2022

13:03

MANEVAR NEMAČKOG GIGANTA PRED PUTINOVOM ODMAZDOM! Oglasio se moćni Basf, doneli su radikalnu odluku!

Reuters

Vesti

MANEVAR NEMAČKOG GIGANTA PRED PUTINOVOM ODMAZDOM! Oglasio se moćni Basf, doneli su radikalnu odluku!

Podeli vest

Nemačka hemijska kompanija BASF započela je izgradnju prve u svetu pilot fabrike za krekovanje parom u okviru najvećeg hemijskog kompleksa na svetu u Ludvigshafenu u Nemačkoj, koja će umesto prirodnog gasa koristiti električnu energiju za zagrevanje

Planiran početak puštanja u rad fabrike je 2023. godina, objavila je kompanija. Projekat finansira nemačka vlada sa 14,8 miliona evra. U pitanju je program nemačke vlade koji pruža podršku industrijama koje intenzivno koriste energiju u Nemačkoj, a koje se trude da postignu karbonsku neutralnost.

Kako navodi BASF, projekat imati izuzetan potencijal za celokupnu svetsku petrohemijsku industriju, jer peći za krekovanje parom igraju glavnu ulogu u proizvodnji osnovnih hemikalija i zahtevaju upotrebu značajne količine energije.

Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora umesto prirodnog gasa je nova tehnologija koja ima potencijal da smanji emisiju ugljen-dioksida (CO2), jednog od energetski najintenzivnijih proizvodnih procesa u hemijskoj industriji za najmanje 90 odsto, u poređenju sa tehnologijama koje se uglavnom koriste danas, navode iz kompanije.
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
boshko

pre 1 godinu

glupi nemci,cena struje je 10 puta veca od gasa a nece je ni biti,sve i da bude i da proizvedu nesto koliko ce to kostati,,umesto da puste nov severni tok2,oni i dalje pucaju sebi u noge,a amerika,zadovoljna,njima je vazno da nemacka nije sa rusima pa makar i propala

Marcco

pre 1 godinu

Lepo... i umesto 0.16 evra po kilovatu, košta će ih 3.4 evra po kilovatu toplotne energije... i to samo za proces krekovanja...

Milan

pre 1 godinu

Ocito su ovi nemci na nekom kreku! Doduse onj su samo Americka i Britanska kolonija!

ringispil

pre 1 godinu

BASF je silom americke administracije kupio MONSANTO a to znaci nova sra...nja u buducnosti. Samo je kod nemaca struja cista energija iz uglja i nuklearki i jeftinija od GASA Ruskog, naravno koji je usto i prljav. Takve fekalije samo nemci mogu da imaju na MENIJU. Sto nisam ministar energije, za pametne inzenjere kojih ima u ovoj zemlji nafta se ne nalazi pod zemljom nego na povrsini raste a mi ne umemo i to ti je...

bg

pre 1 godinu

BASF je za vreme drugog WW bio najveci snadbevac otrova Hitleru za gasne komore.

(VIDEO) MAKRON I ŠOLC SPREMAJU BRUTALNE ARMIJE, HOĆE LI IH VAŠINGTON UDARITI PO PRSTIMA?! Sve je to kao zbog Rusije i Putina - OVO NE SLUTI NA DOBRO!
Planeta

(VIDEO) MAKRON I ŠOLC SPREMAJU BRUTALNE ARMIJE, HOĆE LI IH VAŠINGTON UDARITI PO PRSTIMA?! Sve je to kao zbog Rusije i Putina - OVO NE SLUTI NA DOBRO!

Frnacuska armija je već najjača u Evropi, ali Emanuel Makron želi da bude još više „najjača u Evropi" i da je, radi toga, vrati na pozicije koje držala pri kraju Hladnog rata. Istovremeno i Nemački kancelar Olaf Šolc poručuje da će Nemačka uskoro imati „najveću tradicionalnu vojsku u Evropi". Hoće li Vašington to dozvoliti

06.09.2022

17:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija