• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

07.09.2022

22:22 >> 15:32

U MELITOPOLJU NOVE EKSPLOZIJE, NASELJA U HARKOVU POD KONTROLOM KIJEVA?! Eksperti IAEA svesni ko granatira Zaporožje, oštećen rezervni dalekovod...

AP/Tanjug

Vesti

U MELITOPOLJU NOVE EKSPLOZIJE, NASELJA U HARKOVU POD KONTROLOM KIJEVA?! Eksperti IAEA svesni ko granatira Zaporožje, oštećen rezervni dalekovod...

Podeli vest

U toku je 196. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

22.20 - Zelenski: UKR snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preneo je danas, kako je rekao, dobre vesti iz oblasti Harkov istočno od Kijeva, navodeći da su neka naselja ponovo stavljena pod ukrajinsku kontrolu.

U večernjem video obraćanju, on je takođe, zahvalio ukrajinskim artiljerijskim trupama na, kako je rekao, uspešnim udarima na ruske snage na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

Rusija je počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara sa ciljem, kako navodi Moskva, demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

22.10 - Berluskoni: Mogao bih da budem posrednik u rešavanju sukoba

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da bi zajedno sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel mogao da bude posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Berluskoni je za televiziju „Rai 1“ izrazio žaljenje i razočaranje što Moskva jača „komunistički totalitarizam Kine“ umesto da se približava Evropskoj uniji.

Bivši premijer je naglasio da ne vidi da Rusija ima ekonomske gubitke zbog sankcija.

„Čini mi se da je apsolutno sposobna da se odupre sankcijama i ograničenjima cena gasa“, rekao je Berluskoni.

21.55 - IAEA: U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u današnjem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Rojters navodi da su ukrajinski operativici obavestili stručnjake IAEA, koji su prisutni u nuklearnoj elektrani od prošle nedelje, da je jedna od tri rezervne linije između ZNPP i termoelektrane sada oštećena granatiranjem, dok su druge dve isključene.

IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nje, u izveštaju objavljenom nakon inspekcije Zaporožja prošle nedelje.

Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta, ali tamo i dalje radi ukrajinsko osoblje i povezano je sa ukrajinskom električnom mrežom.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za ispaljivanje projektila na elektranu. Ukrajina negira da napada postrojenje i optužuje Moskvu da je stacionirala teško naoružanje u nuklearnoj elektrani, što Rusija negira, prenela je britanska agencija.

21.50 - U Melitopolju je, prema preliminarnim podacima, aktivirana PVO.

Čulo se pet eksplozija, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. Rogov je dodao da je PVO aktivirana i u Berdjansku.

21.15 - UN: Gutereš želi da pomogne oko situacije u Zaporožju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da pomogne u rešavanju situacije oko
zaporoške nuklearne elektrane, rekao je danas njegov portparol Stefan Dižarik.
Na pitanje o izgledima za uspostavljanje zone bezbednosti u elektrani, portparol je naveo da je to teško reći jer su neprijateljstva u toku, preneo je TAS S.

"Mislim da niko nije očekivao trenutne rezultate, a rizici su i dalje neposredni", istakao je Dižarik i naglasio da Gutereš planira da poseti prestonice Ukrajine i Rusije, kako bi razgovorao o zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

"Generalni sekretar, kao što svi već znaju, na raspolaganju je u bilo kom trenutku ukoliko svojim zalaganjem može da pokrene proces napred", rekao je portparol.

On je napomenuo da će biti nastavljeni razgovori u cilju izbegavanja potencijalne katastrofe u nuklearnoj elektrani.

21.00 - Uljanov: Eksperti IAEA svesni da UKR granatira Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su svesni da ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje, ali ne može to da izgovori naglas, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Nakon što su posetili to postrojenje, članovi (misije) IAEA moraju vrlo dobro da znaju da granatiranje sprovode Ukrajinci, ali očigledno agencija ne može da priušti sebi da to kaže naglas", rekao je on u intervju televiziji Rosija-24, preneo je TAS S.

IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nje, u izveštaju objavljenom nakon inspekcije Zaporožja prošle nedelje.

Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta, ali tamo i dalje radi ukrajinsko osoblje i povezano je sa ukrajinskom električnom mrežom. I Kijev i Moskva optužuju jedni druge za ispaljivanje projektila na elektranu, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe slične onoj u Černobilju.

Ukrajina negira da napada postrojenje i optužuje Moskvu da je stacionirala teško naoružanje u nuklearnoj elektrani, što Rusija negira, preneo je Rojters.

20.40 - Kleverli: Potvdio sam čvrstu podršku Britanije Ukrajini

Novi britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavio je da je danas razgovarao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, u njegovom prvom pozivu otkako je preuzeo funkciju šefa britanske diplomatije dan ranije.

"Ponovo sam potvrdio čvrstu podršku Velike Britanije Ukrajini“, napisao je on na Tviteru, prenosi Rojters.

Kleverli je dodao da je to što se dešava u Ukrajini važno za sve.

"Učiniću sve što je moguće da pomognem u njihovoj borbi za slobodu", naveo je Kleverli.

20.38 - IAEA: Iranske zalihe obogaćenog uranijuma značajno porasle

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navela je danas u izveštaju da su iranske zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto porasle znatno iznad nivoa koji je dovoljan da se, ukoliko bi se dodatno nastavilo sa obogaćivanjem, napravi nuklearna bomba.

Procenjuje se da su zalihe uranijuma do 60 odsto u formi uranijum heksafluorida porasle sa 12,5 kilograma, koliko se navodi u izveštaju IAEA iz maja, na 55,6 kilograma, preneo je Rojters.

Iranu bi bilo potrebno otprilike tri do četiri nedelje da proizvede dovoljno materijala za bombu ako to želi, rekao je neimenovani diplomata, dodajući da bi IAEA trebalo dva do tri dana da otkrije kretanje u tom pravcu. IAEA je objavila ranije još jedan izveštaj u kojem se navodi da Iran nije dao adekvatne odgovore na pitanje odakle tragovi uranijuma na tri neoznačena mesta.

"Generalni direktor IAEA je sve više zabrinut zbog toga što Iran nije sarađivao u vezi sa nerešenim bezbednosnim pitanjima i stoga nije bilo napretka u njihovom rešavanju", navodi se u izveštaju.

Američke obaveštajne agencije i IAEA veruju da je Iran imao tajni program o nuklearnom naoružanju koji je obustavio 2003. godine. Međutim, Iran tvrdi da nikad nije imao takav program.

20.25 - UN: Zvaničnici UN i RUS razgovarali o izvozu žita i đubriva

Zvaničnici Ujedinjenih nacija i Rusije sastali su se danas u Ženevi kako bi razgovarali o pritužbama Rusije da sankcije Zapada ometaju njenu sposobnost izvoza žitarica i đubriva, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik. On je razgovore opisao kao pozitivne, konstruktivne i profesionalne, preneo je Rojters.

Sporazum o izvozu žitarica između Rusije i Ukrajine kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska postignut je u julu, nakon upozorenja da bi obustava isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba mogla dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim delovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN. Pre nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, te dve zemlje zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

20.24 - Zalužnji ne isključuje mogućnost nuklearnog rata sa Rusijom

19.24 Putinovo naređenje "Rosatomu"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je naredio državnoj nuklearnoj korporaciji Rosatomu da preduzme dodatne mere kako bi osigurao bezbednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP).

19.13 - Ukrajinski tenkovi i oprema u Hersonskoj oblasti "ukrašeni" nacističkim simbolima

19.00 - Rusi tvrde: Više od polovina stanovnika Zaporoške i Hersonske oblasti žele u Rusiju

Više od polovine stanovnika Zaporoške i Hersonske oblasti želi da se njihovi regioni pridruže Rusiji, pokazuju rezultati istraživanja kompanije „Insomar“.

Učesnike u anketi su pitali da li će se izjašnjavati o teritorijalnoj pripadnosti njihovih regiona.
U Zaporoškoj oblasti je 74 odsto ispitanika saopštilo da nameravaju da se izjasne po tom pitanju, 13 odsto da ne namerava, dok ostali nisu mogli da odgovore. U Hersonskoj oblasti 61 odsto ispitanika planira da se izjasni po pitanju teritorijalne pripadnosti regiona, 22 odsto ne namerava da učestvuje u tome, dok 17 odsto nije moglo da odgovori.

Učesnike u anketi su takođe pitali: „Da li biste Vi lično želeli da nakon završetka vojne operacije teritorija vašeg regiona ostane u sastavu Ukrajine, da uđe u sastav Rusije ili da postane nezavisna država?“.

U Zaporoškoj oblasti je 71 odsto ispitanika izjavilo da bi želelo da njihova teritorija uđe u sastav Rusije, šest odsto da ostane u sastavu Ukrajine, šest odsto da postane nezavisna država, dok 17 odsto nije moglo da odgovori.

U Hersonskoj oblasti 63 odsto učesnika u istraživanju izjasnilo se za to da njihova oblast uđe u sastav Rusije, 11 odsto da ostane u sastavu Ukrajine, sedam odsto da postane nezavisna država, dok 19 odsto nije moglo da odgovori.

Kompanija „Insomar“ je sprovela istraživanje 6. septembra 2022. godine. U njemu je učestvovalo po 1.000 ispitanika sa obe teritorije.

18.20 - Kontraofanziva Ukrajine gotova do kraja godine?

Ukrajinska protivofanziva traje nedelju dana, a ukrajinske snage ostvaruju uspehe na jugu, s ambicioznim ciljem povratka većine područja okupiranog od strane Rusije u Hersonu do kraja godine, rekli su viši američki i ukrajinski zvaničnici za CNN.

18.00 - Zelenski zahvaljuje Šolcu

 

 

17.38 - Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Ukrajina je danas pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti.

- Apelujem na stanovnike okruga u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.... evakuišite se! Pronađite način da dođete do teritorije koja je pod (ukrajinskom) kontrolom - napisala je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu, preneo je Rojters.

Dmitro Orlov, prognani gradonačelnik Energodara, koji opslužuje nuklearnu elektranu, naveo je na Telegramu da je grad pod vatrom ruskih snaga i da nema struju.

Moskva i Kijev optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.

17.15 - Mapa trenutne situacije u Ukrajini

 

 

17.00 - Zelenski razgovarao sa Šolcom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je razgovarao telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim je pričao o daljem jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine, zahvalivši na potvrdi pružanja makrofinansijske pomoći Kijevu u iznosu od pet milijardi evra.
Takođe su govorili o potrebi za punopravnim programom MMF-a, napisao je Zelenski na Tviteru.
Kasnije je pres služba nemačkog kancelara saopštila da je u telefonskom razgovoru razmatrana priprema za konferenciju o obnovi Ukrajine, koja će biti održana u Berlinu 25. oktobra.
Šolc je, između ostalog, naglasio da „Nemačka neće prestati da podržava Ukrajinu vojno, kao ni politički, finansijski i humanitarno“.

17.00 - Ubice Darje Dugine prete Putinu

16.58 - Ruska garda je uhapsila 137 lica koja su uključena u aktivnosti neonacističkih organizacija, Službe bezbednosti Ukrajine i ukrajinskih snaga u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, saopštila je pres služba Ruske garde

Gardisti su takođe pronašli 25 skladišta naoružanja i municije, između ostalog i strane proizvodnje.
Pripadnici specijalnih snaga su zaplenili šest mobilnih protivtenkovskih raketnih sistema „Fagot“, dva mitraljeza velikog kalibra „Vladimirov“, 27 bacača granata, više od 100 jedinica municije za njih, od kojih 40 poljske proizvodnje.

Takođe je pronađeno preko 270 raketa i municije za višecevne raketne bacače, 175 primeraka vatrenog oružja, 258 ručnih granata različitih modifikacija, 11 molotovljevih koktela, preko 65.000 komada municije različitog kalibra, 283 grama narkotika, 189 kilograma TNT-a, tri improvizovane eksplozivne naprave, preko 600 mina i artiljerijskih granata.

16.55 - Ukrajinska vojska dobila je prvih 20 jurišnih bespilotnih letelica „Vormejt“ koje koriste snage Poljske i drugih zemalja-članica NATO-a, izjavio je potpredsednik Vlade Ukrajine Mihail Fjodorov

Kako je precizirao, preostalih 20 dronova biće isporučeno na front u septembru.

Dronovi „Vormejt“ otkrivaju i uništavaju laka oklopna vozila, sredstva PVO, sredstva za elektronsko ratovanje i sredstva za elektronsko izviđanje protivnika.

16.46 - Ukrajina otkrila kako je izvršila napade na Krim

Foto: Tanjug/AP

16.40 - Stalni predstavnici zemalja Evropske unije odobrili su obustavu uprošćenog viznog režima s Rusijom

Konačna odluka o tome biće potvrđena na ministarskom nivou 9. septembra, rekao je Sputnjiku izvor u Evropskoj uniji.

Evropska komisija je danas predstavila tekst predloga i saopštila da odluka može da stupi na snagu 12. septembra, pošto je potvrdi Savet Evrope.

16.13 - Nemačka je predala „neverovatno mnogo“ naoružanja Kijevu iz svojih vojnih rezervi

 Ali one su sada istrošene, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht.

„Dali smo neverovatno mnogo (naoružanja) iz rezervi Bundesvera, ali ću vam reći potpuno jasno – stigli smo do kraja tih rezervi“, rekla je ministarka i dodala da postoje i „drugi načini da se podrži Ukrajina“, uključujući takozvanu kružnu razmenu, koja podrazumeva da Nemačka zemljama Evropske unije isporučuje najnovije naoružanje u zamenu za staro koje se šalje Ukrajini.

15.32 - Nije isključena mogućnost potpune obustave rada Zaporoške nuklearne elektrane zbog neprestanog granatiranja koje izvodi ukrajinska vojska

15.07 - Ukrajinska vojska masovno granatira Energodar!

Grad je privremeno ostao bez struje, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. Prema njegovim rečima, kapacitet šestog energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane je smanjen na 135 do 140 megavata.

14.14 - Baltičke zemlje ograničile ulazak građana Rusije

Letonija, Litvanija i Estonija su postigle principijelni dogovor o ograničenju ulaska građana Rusije u te države, izjavio je ministar inostranih poslova Letonije Edgars Rinkevičs.


„Letonija, Litvanija i Estonija su postigli principijelni dogovor o ograničenju prelaska građana Rusije preko graničnih prelaza ovih država sa Rusijom i Belorusijom“, rekao je letonski ministar.

Izuzeti iz ovih ograničenja će biti vozači kamiona, diplomate, kao i ljudi koji granicu prelaze iz humanitarnih razloga i iz porodičnih razloga. Prema rečima letonskog ministra, vlade baltičkih zemalja će o svojim ograničenjima objaviti narednih dana.


Prošle nedelje su se šefovi diplomatija EU na neformalnom sastanku u Pragu dogovorili da suspenduju Sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije, čime će izdavanje viza biti duže, složenije u skuplje. Pritom, Poljska, baltičke zemlje i Finska će sledeće nedelje nastaviti raspravu o viznim ograničenjima prema Rusiji

 

14.05 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:


- Ruske snage su oslobodile važnu stratešku tačku Kodema u Donjeckoj Narodnoj Republici;
- Zbog velikih gubitaka ukrajinska vojska u poslednja 24 časa nije izvodila ofanzivne operacije u području fronta od Nikolajeva do Krivog Roga;
- Uništen komandni centar 24. Mehanizovane brigade u Nikolajevskoj oblasti, ljudstvo i tehnika 46. Aeromobilne brigade u Hersonskoj oblasti;
- Vazdušno-kosmičke snage su uništile skladište municije 406. Artiljerijske brigade ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti;
- Oborena su dva ukrajinska vojna aviona MiG-29 i Su-25.
 

 

13.06 - Putin: Vlast u Kijevu u rukama neonacista - na ulicama ubijaju svoje neistomišljenike

 - U Ukrajini je vlast pala u ruke ekstremnih nacionalista i neonacista, i oni jednostavno sprovode totalni teror. Mnogi ljudi se plaše da otvore usta, da kažu šta stvarno misle. Ponekad smo kritični prema nekim našim građanima koji na svoj način doživljavaju naše akcije za zaštitu Donbasa, ali tamo (ljude) streljaju na ulicama bez suđenja i istrage – one koji imaju drugačije mišljenje od onih na vlasti. Tamo ih jednostavno ubijaju - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na istočnom ekonomskom forumu koji je održan u Vladivostoku.

12.44 - Moskva: Granatiranje Zaporožja ostavilo Energodar bez struje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ukrajinska vojska nastavila sa provokacijama u zoni nuklearke Zaporožje, zbog čega je obližnji grad Energodar ostao bez struje.

"Uprkos prisustvu predstavnika IAEA kijevski režim je nastavio sa provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje preteći tako da izazove katastrofu", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija interfax.ru.

 

 


On je rekao da su tokom dana zabeležena tri artiljerijska granatiranja Energodara.

"Ukupno je 16 granata ispaljeno sa područja naselja Iljinka i Marganeca, koja se nalaze na suprotnoj obali kahovskog rezervoara. Usled udara u trafostanicu grad je ostao bez struje", rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, oružana moć neprijatelja je potisnuta uzvratnom vatrom ruske artiljerije, a radiološka situacija u Zaporožju je normalna.

 

 

12.06 - Putin objasno Evropi šta će se dogoditi ako ograniče cene ruskih energenta!

Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu

Foto: AP/Tanjug

 

11.37 - Optužuju Rusiju, a šta je bilo sa Jugoslavijom?!

Međunarodno pravo se uvek krši, rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda nije pratilo odobrenje UN, a danas optužuju Moskvu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Svet mora da bude pravedniji, dodao je on

10.56 - LNR: Za 24 sata likvidirano 45 ukrajinskih vojnika


Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je za 24 sata ukrajinska vojska izgubila do 45 ljudi, dva oklopna transportera i dva artiljerijska borbena vozila.


„U proteklih 24 sata je akcijama Narodne milicije LNR-a protivnik izgubio veliki broj vojnika i vojne tehnike. Uništeno je: do 45 vojnika, dva oklopna transportera, četiri jedinice specijalne automobilske tehnike i dva artiljerijska borbena vozila“, navodi se u saopštenju Narodne milicije LNR na Telegramu.


Navodi se i da je tokom 6. septembra očišćeno više od šest hektara teritorije od eksplozivnih naprava koje je ukrajinska vojska ostavila u rejonu Čabanovke i Aleksandrovke, kao i da je ukrajinska vojska izgubila oko 35 vojnika, dva tenka i pet oklopnih transportera.

 

10.12 - Ukrajinska vojska je tri puta granatirala Novu Kahovku

Ukrajinska vojska je tri puta u raketnom napadu granatirala Novu Kahovku, između ostalog i hidroelektranu u tom gradu. U granatiranju su oštećeni industrijski objekti koji se nalaze van grada, saopštio je Sputnjiku šef administracije rejona Nova Kahovka Vladimir Leontjev.

„Granatiraju ne samo hidroelektranu, pogođeni su i industrijski objekti van grada. Sinoć su takođe granatirali, a danas je bilo tri jakih napada“, rekao je Leontjev i istakao da nema nastradalih.
 

09.26 - Rusi žele dodatna objašnjenja IAEA u vezi izveštaja

Rusija je zatražila "dodatna objašnjenja" od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi pojedinih delova njenog izveštaja o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi Rojters.

Lavrov je novinskoj agenciji Interfaks saopštio da je Moskvi potrebno više detalja o nalazima IAEA i da je poslala zvaničan zahtev za pružanje dodatnih informacija.

„Potrebna su dodatna objašnjenja jer u izveštaju ima više pitanja. Neću ih sada navoditi, ali smo tražili pojašnjenja od generalnog direktora IAEA“, rekao je Lavrov ruskoj agenciji.

Foto: Reuters

Sergej Lavrov


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da vrši pritisak na misiju IAEA u elektrani, prenela je agencija RIA Novosti. Ona je takođe rekla da Ukrajina koordinira svoje napade na postrojenje uz pomoć SAD i drugih zapadnih zemalja.

Zaharova je navela da je Rusija dostavila IAEA kompletne podatke o izvoru granatiranja Zaporožja i postavila je pitanje zašto ta organizacija u svom izveštaju nije navela Ukrajinu kao izvor napada na nuklearnu elektranu, navodi RIA Novosti.

Foto: AP PHOTO

Marija Zaharova


IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini postrojenja i da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko elektrane u izveštaju objavljenom nakon njene inspekcije u Zaporožju prošle nedelje. Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta, ali tamo i dalje radi ukrajinsko osoblje i povezano je sa ukrajinskom električnom mrežom.

I Kijev i Moskva optužuju jedni druge za ispaljivanje projektila na elektranu, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe slične onoj u Černobilju. Ukrajina negira da napada postrojenje i optužuje Moskvu da je stacionirala teško naoružanje u nuklearnoj elektrani, što Rusija negira, navodi Rojters.
 

 

09.23 - Snimak dejstvovanja SU-25

 

09.18 - Prema nezvaničnim informacijama, ruska vojska je oslobodila selo Kodema

Selo Kodema se nalazi pored sela Peski za koje su se vodile žestoke borbe.

 

08.31 - Putin objavio gde je završilo ukrajinsko žito za siromašne zemlje!

07.24 - "Oboren još jedan ukrajinski SU-25"!


Kako pišu telegram kanali, pripadnici 7. Desantno-jurišne divizije Vazdušno-desantnih snaga Rusije saopštili su da je oboren još jedan ukrajinski Su-25 severno od Posad-Pokrovskog, na autoputu Herson- Nikolajev. To je bio treći Su-25 koji obo0ren u ovom delu fronta.

 

07.16 - Reporteri: U Balakleji se nalazi rezervni sastav snaga DNR

Kako pišu ratni reporteri sa lica mesta, u Balakleji se nalazi rezervni sastav snaga Donjecke Narodne Republike. To je iskoristila ukrajinska vojska i ušla u obližnje selo Verbovka. Kroz Balakleju prolazi glavni put za snabdevanje ruske grupe u području Izjuma. Cilj je da se ono prekine.

07.11 - Ukrajinski napad na Balakliju, Kijev tvrdi da ima uspeha

Ukrajinske snage napale su grad Balakliju u oblasti Harkova, koji je drži Rusija, saopštio je zvaničnik samoproglašene DNR Danil Bezsonov, dok Kijev nije iznosio preciznije informacije u vezi sa kontraofanzivom, prenosi Rojters.

Guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj saopštio je ukrajinskoj televiziji, ne navodeći lokacije, da je „kontranapad u toku" i snage Kijeva "imaju izvesnog uspeha" , ali nije dao više informacija.

Savetnik ukrajinskog predsednika ranije je na Tviteru objavio da će od predsednika Volodimira Zelenskog stići "sjajne vesti" o operaciji u severoistočnom regionu Harkova, prenosi Rojters.

 

07.08 - Grosi: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

"Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate vojnu operaciju u regionu...što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal“, rekao je Grosi za "Si-En-En“.

Foto: Tanjug/AP

On je ocenio da je situacija u postrojenju i dalje veoma zabrinjava i upozorio da se "igramo vatrom". Grosi je nakon toga na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane "nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

Foto: Tanjug/AP

"Nažalost ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namerno ili nenamerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi“, rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane. "Primećujemo da radnici stanice rade u izuzetno teškim uslovima u blizini vojne tehnike i opreme. S tim u vezi, naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku kako ne bi ometala normalan rad sistema za nuklearnu bezbednost", ocenio je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se obnovi sistem za spoljno energetsko napajanje nuklearke, a zatim obezbedi njen bezbedan rad.

 

07.04 - Specijalna operacija 6. septembar

 

 

 

 

07.00 - U prethodna 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 127 granata 

Iz topovske artiljerije kalibra 155 i 152, kao i minobacača 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike. Takođe, gađani su okruzi šest naselja DNR. U granatiranju je ranjen jedan civil.

Oštećeno je sedam stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture.
U borbama je poginulo šest branilaca Donjecke Narodne Republike, a devet je ranjeno.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

"naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku" Ako nekome nije jasno zašto je Zelenski insistirao da dođe tamo misija IAEA objašnjenje je vrlo prosto - Ukrajinske snage nikako nisu mogle da dokuče gde je Rusija rasporedila PVO sisteme i odbrambena sredstva pa je ta misija sada lepo sve snimila i raportirala Zelenskom. Zato im i smeta vojna tehnika jer su shvatili da se nalazi u neposrednoj blizini reaktora što ih onemogućava da teškim projektilima to gađaju, bojeći se greške i direktnog udara u reaktore. Zato IAEA sada insistira da se vojna tehnika ukloni a da oni desantom preko Dnjepra (već dva puta sprečenom) zauzmu postrojenja i onda ucenjuju ceo svet i upotrebe nuklearni otpad. Još samo kad bi Rusi bili tako glupi da im ispune želje ...

Milovan

pre 1 godinu

Fasisti jednom,fasisti uvek. Rusi ih nisu istrebili posle drugog svetskog rata. Sada fasisti ponovo dizu glavu. Ali to je EU.

nesa151

pre 1 godinu

Dali uopste razmisljate ZASTO RUSI nedaju najvecu HE u evropi.PA MAJMUNI BELOSVETSKI tamo se nalazi deponija velike kolicine odpadka od sagorelog goriva iz elektrane a od toga se MOZE praviti tzv "PRLJAVA BOMBA".I Ukrajinci upravo gadjaju deponije tog odpada da izazovu miimalnu ozracenost RUSKIH vojnika je osoblje radi u ZASTITNOJ OPREMI -AMIN.Nadam se da ce neko da pokusa da kontrira ali i juzna HE pada do kraJA MESECA!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!
Politika

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!

Posle brutalnih laži o 40 000 “fantoma” iz Republike Srpske, o biračkom mestu u Areni koje nije postojalo i mnogih drugih budalaština koje su Đilasovci izmišljali kako bi našli izgovor i opravdanje za poraz na izborima, ali i paravan koji bi im omogućio da ruše nezavisnost i suverenitet naše zemlje, ne samo da se nisu izvinili građanima, nego su sakrili prave fantome, u svojim redovima, saopštila je Milica Nikolić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

28.03.2024

10:10

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu "Kosova" u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu "Kosova" u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija