• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Fakti.org

12.09.2022

10:43

RUSI SADA BRANE IZJUM, KUPJANSK I VOLČANSK, U KIJEVU SU SE PRERANO OBRADOVALI?! Ukrajinci poslali 25.000 vojnika na njih, ali...

Tanjug/AP

Vesti

RUSI SADA BRANE IZJUM, KUPJANSK I VOLČANSK, U KIJEVU SU SE PRERANO OBRADOVALI?! Ukrajinci poslali 25.000 vojnika na njih, ali...

Podeli vest

Još nije sasvim jasno šta se – i zašto – događa na „harkovskom frontu“

Ruska komanda je povukla jedinice držala u Balakleji i oko nje. Povukla je i svoje snage koje su držale pozicije kilometrima ispred Kupjanska i važnog železničkog čvora Izjuma.

Borbe se vode pred Izjumom, Kupjanskom i Volčanskom. Ukrajinci su pokušali da borbe prebacce i na levu obalu reke Severski Donjec, ali neuspešno.

Postoje sve osnovne verzije značajne promene u ratu za severoistok Ukrajine

Po jednoj, Rusi se taktički povlače – da bi Ukre izvukli na „brisani prostor“ – radi lakšeg uništenja koje će uslediti. Po drugoj, po planu koji su razradili visoki američki i britanski oficiri, Ukri su iza leđa ruskih najisturenijih jedinica ubacili najmanje deset većih diverzantskih grupa koje su digle u vazduh dva mosta i ponontske prelaze preko pomenute reke, pa su Rusi morali da se povlače da ne bi bili odsečeni od svojih „linija snabdevanja“.

Da li su ukrajinski uspesi samo privremeni i ko će se „poslednji smejati“ – pokazaće naredni dani.

U Kijevu, gde slave svoju „prvu značajnu pobedu za pola godine ratovanja“, bili su poverovali da su preko noći postali jači, pa su ukro-jedinice dobile naredbu da krenu u kontranapade kod Severska (prema Spornom), takođe kod donedavno svojih važnih utvrđenja Peski, Jasinovataja i Pervomajkoe... Ali, svuda dobili po zubima.

Uprkos tome što sz američki obaveštajci – kako je otkrio The New York Times - aktivno učestvovali u  planiranju svih kontraofanzivih akcija Oružanih snaga Ukrajine. I što je potvrdio:

„Sjedinjene Države su tokom čitavog sukoba pružale Ukrajini informacije o komandnim mestima, skladištima municije i drugim ključnim tačkama duž ruskih vojnih linija. Takvo izviđanje u realnom vremenu omogućilo je Ukrajincima <...> da gađaju ruske trupe“.

Objašnjenje ruskog povlačenja – ako je iznuđeno, a ne unapred isplanirano – verovatno treba tražiti i u tome što Rusija u Ukrajini ratuje sa samo 100.000 vojnika, a ne sa 160.000 – kao što se dosad smatralo. A još je na „harkovskom frontu“ držala srazmerno najmanje vojnika.

Ukrajina je tu navodno napala sa najmanje 30.000 svojih vojnika i stranih plaćenika

To ipak ne objašnjava sasvim zbog čega je Kijev za veoma kratko vreme povratio kontrolu nad desetinama naselja severno i severozapadno od Harkova.

Ovo zaista izaziva više pitanja jer je režim Vladimira Zelenskog u ofanzivu koju je prethodnih dana pokušao prema Hersonskoj i oslobođenim delovima Zaporoške oblasti ubacio možda isto toliko vojnika, ali nije prošao i imao je preko 4.000 poginulih i najmanje 8.000 ranjenih (podaci Ministarstva odbrane RF).

Foto: AP/Tanjug

Vojni vrh Rusije maksimalno štedi svoje vojnike i možda je i to važan razlog povlačenja sa dela „harkovskog fronta“. Kijevska funta svoje ne štedi.

Telekanal France-2 objavio je da su bolnice Kramatorska prepune ukrajinskih ranjenika.

Isti je slučaj i sa bolnicama u Dnjepru, Krivom Rogu, Nikolajevu i Odesi

Postoje podaci i da se deo ukrajinskih ranjenika prebacuje prvo u Poljsku, a odatle u neke bolnice u Evropi.

Nezavisno od svega, predsednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da iza ruskog `severnog povlačenja“ stoje „razlozi vojne strategije“. Pritom je naglasio:

„Rusija će povratiti kontrolu nad privremeno izgubljenim naseljima. Jedno je sigurno: Rusija će pobediti natovske šejtane!“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija