• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

22.09.2022

13:50 >> 19:30

Pušilin upozorio na ukrajinsku ofanzivu na severu republike! Uhapšeni ukrajinski diverzanti u Hersonu! (FOTO, VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

Pušilin upozorio na ukrajinsku ofanzivu na severu republike! Uhapšeni ukrajinski diverzanti u Hersonu! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U toku je 211. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. U Rusiji počinje delimična mobilizacija, dok se Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast spremaju za referenduma

22.50 - Pušilin upozorio na ukrajinsku ofanzivu

Lider DNR Denis Pušilin je rekao da je Kijev grupisao značajne snage na severu republike i da nije isključeno da će pokušati da pokrenu kontraofanzivu.

22.00 - LNR spremna za referendum

Luganska Narodna Republika u potpunosti je spremna za održavanje referenduma o ulasku u sastav Rusije. Svi glasački listići dostavljeni su na biračka mesta, saopštila je republička Centralna izborna komisija.

21.26 - NATO: Lažni referendumi u Ukrajini grubo kršenje Povelje UN

NATO je danas osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".

- Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN - navodi se u saopštenju Severnoatlantskog saveza.

20.42 - Deo Nikolajevske oblasti privremeno uključen u sastav Hersonske

20.15 - LNR spremna za referendum

Luganska Narodna Republika u potpunosti je spremna za održavanje referenduma o ulasku u sastav Rusije. Svi glasački listići dostavljeni su na biračka mesta, saopštila je republička Centralna izborna komisija.

19.57 - Ukrajina: Mnogi zarobljenici pretrpeli mučenje u Rusiji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je danas da je prilično visok procenat oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su pretrpeli mučenje dok su bili u ruskom pritvoru.

Budanov je o tome govorio na konferenciji za novinare dan nakon što je dogovorena razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine u kojoj je učestvovalo skoro 300 ljudi, uključujući strance, prenosi Rojters.

Neki od ukrajinskih zarobljenika koje je Rusija oslobodila trenutno su na rehabilitaciji u bolnici u Ukrajini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski na istoj konferenciji za novinare.

Foto: Interior ministry of Ukraine/Handaout/Reauters

19.20 - Uhapšeni ukrajinski diverzanti

U Hersonu su privedeni diverzanti koji su planirali terorističke napade na civilne objekte s ciljem da osujete održavanje referenduma i zaplaše stanovništvo, saopštili su predstavnici MUP te oblasti.

18.45 - Govor Sergeja Lavrova u Savetu bezbednosti UN uzdrmao svet

18.20 - Napadnuta Nova Kahovka, oboreno 15 raketa

Ukrajinska vojska izvela je raketni napad na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, PVO je odbila 15 raketa u vazduhu, saopštila je gradska administracija.

18.00 - Velika Britanija, Poljska i Ukrajina jačaju saradnju u borbi protiv Rusije

Velika Britanija, Poljska i Ukrajina razviće trilateralnu saradnju, u šta će ući i jačanje njihovih odbrambenih sposobnosti, kao i istočnog krila NATO, navodi se danas u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova ove tri zemlje.

Ministri spoljnih poslova ovih zemalja su se sastali u NJujorku u sredu i dogovorili nastavak podrške Ukrajini, preneo je Rojters.

Britanija i Poljska su se dogovorile da nastave da podržavaju Kijev u borbi protiv Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je izdala britanska vlada.

17.30 - Stanovnici LNR vraćaju se iz drugih zemalja da glasaju na referendumu

Stanovnici Luganske Narodne Republike vraćaju se u otadžbinu kako bi učestvovali o referendumu o ulasku LNR u sastav Rusije, saopštio je Sputnjiku ministar spoljnih poslova republike Vladislav Dejnego.

- Obraćaju nam se lica koja imaju problema sa gubitkom dokumenata i potrebna im je pomoć Ministarstva spoljnih poslova kako bi se vratili na teritoriju LNR - rekao je Dejnego.

Kako je precizirao, deo zahteva se upravo odnosi na obnavljanje dokumenata koji bi omogućili podnosiocima zahteva da se vrate u LNR do početka glasanja.

17.05 - Nacisti u Ukrajini: Kadar koji je razljutio Nemce

Nemački korisnici interneta uzbuđeni zbog ukrajinskih oklopnih vozila sa kukastim krstovima.

Kadar sa ukrajinskim tenkom, na kome je nacrtan kukasti krst,otišao je u etar kanala NTV. Nemački segment Tvitera oštro je reagovao na ovaj događaj. Korisnici su imali niz pitanja za nemačku vladu, a posebno za Olafa Šolca.

 

 

17.01 - Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 211. dan

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

 

 

16.40 - Rusi pustili na slobodu komandante zloglasnog bataljona - Kalinu, Redisa i Volina!

16.35 - Gutereš zabrinut zbog referenduma u Donbasu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost u vezi sa planovima o održavanju referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

- Duboko sam zabrinut zbog saopštenja o planovima da se organizuu takozvani referendumi u regionima Ukrajine, koji se trenutno ne nalaze pod kontrolom vlade - rekao je Gutereš na zasedanju Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, svaka „aneksija teritorije države od strane druge države kao rezultat pretnje silom ili pretnje njenom primenom, predstavlja narušavanje Povenje UN i međunarodnog prava“.

16.20 - Napadi iz minobacača na rusko selo

Ukrajina gađa iz minobacača pogranično selo Jelizavetovka koje se nalazi u Kurskoj oblasti u Rusiji, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na Telegramu.

16.00 - Sve spremno za referendum u DNR

Predsednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki saopštio je da je sve spremno za održavanje referenduma o ulasku republike u sastav Rusije.

- Naš izborni sistem je 100 odsto spreman. U potpunosti smo spremni - rekao je Visocki.

Kako je dodao, birački spiskovi su popunjeni, a po njegovim rečima, odštampano je više od 1,5 milion glasačkih listića.

14.38 - Pet britanskih ratnih zarobljenika stiglo u Veliku Britaniju

Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network).

Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

Dodaje se da su Aslina i Pinera u aprilu zarobile proruske snage u Marijupolju, kao i da su osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini.

Britanska agencija podseća da su, zajedno sa Marokancem Brahimom Sadunom, proglašeni krivim za "plaćeničke aktivnosti i činjenje akcija usmerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR".

 

 


Hili, Britanac koji je bio humanitarni radnik u Ukrajini, priveden je u aprilu zajedno sa Polom Urijem koji je kasnije preminuo u pritvoru, a Harding i Hil su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama, podseća Rojters i dodaje da su sva trojica negirali da su bili plaćenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je da je Rusija, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika zarobljenih u Ukrajini, kao i 215 Ukrajinaca. Kako je rekao, među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske.

13.29 - U granatiranju Donjecka poginulo je šest osoba, dok je isto toliko ranjeno

 

13.08 - Ukrajini predato 215 osoba

U razmeni zarobljenika Ukrajini je predato 215 osoba, među kojima su i pripadnici ekstremističkih bataljona, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

On je saopštio da je oslobođen i Viktor Medvedčuk, predsednik ukrajinske partije "Opoziciona platforma – za život".

Portparol Kremlja Dmitij Peskov nije komentarisao razmenu zarobljenika.

 

13.02 - Medvedev: Za zaštitu Rusije se može iskoristiti i strateško nuklearno oružje


Donbas i druge teritorije će nakon referenduma i ujedinjenja sa Rusijom značajno ojačati Oružane snage Rusije i za njihovu zaštitu se mogu primeniti ne samo mobilizacione mogućnosti, nego i bilo koje rusko oružje, uključujući i strateško nuklearno oružje zasnovano na novim principima, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

 

12.38 - Predstavnik Zelenskog: Rusija ima agente u sektoru ukrajinske odbrane 

Rusija ima agente u sektoru odbrane Ukrajine koji prosleđuju informacije Moskvi i omogućavaju Rusiji da predvidi ukrajinske poteze na bojnom polju, izjavio je danas predstavnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Fedir Venislavski obraćajući se ukrajinskim poslanicima.

Venislavski je upozorio da Ukrajina "ne može da potcenjuje neprijatelja", prenosi Rojters.

"Njihova glavna obaveštajna uprava, nažalost, ima mnogo agenata, uključujući u našem sektoru odbrane. Mislim da oni delimično razumeju sledeće korake naših oružanih snaga koje ćemo videti u bliskoj budućnosti", poručio je Venislavski.

11.51 - Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom

Francuska nije u ratu sa Rusijom, bez obzira na podršku Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu BFMTV, na povratku sa 77. Sednice Generalne skupštine UN

11.23 - Austrijski ekspert upozorio, ozbiljno shvatiti Putinove nuklearne pretnje: Čak i ako je blef...

10.15 - Sprečeni teroristički napadi u Hersonskoj oblasti

Ruske snage bezbednosti sprečile su seriju terorističkih napada u Hersonskoj oblasti, uključujući one planirane za vreme referenduma. Jedan diverzant je neutralisan, a drugi priveden.

 

 

09.58 - Rusija 1. oktobra prihvatiti rezultate referenduma

Predsednik komisije Saveta federacije Rusije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov saopštio je da će Rusija 1. oktobra prihvatiti rezultate referenduma koji se od 23. septembra organizuju u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti..

 

09.48 - Eksplozija u centru Melitopolja

U napadu su povređene tri osobe. Kako su saopštile lokalne vlasti, teroristički napad ukrajinskih specijalnih službi, usmeren je na zaplašivanje građana uoči referenduma.
 

 

09.00 - Zemlje EU će u najkraćem roku uvesti nove sankcije Rusiji

Zemlje EU će u najkraćem roku uvesti nove sankcije Rusiji zbog planiranih referenduma u ​​Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, Brisel će nastaviti da pruža vojnu podršku Kijevu, saopštio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Unije.


„Dodatne restriktivne mere protiv Rusije biće uvedene odmah, u najkraćem mogućem roku u koordinaciji sa našim partnerima“, rekao je Borel. Nove sankcije EU protiv Rusije biće i lične i sektorske, rekao je Borel.

 

08.46 - Britanija uputila poziv Putinu

Ruski predsednik Vladimir Putin mora da povuče trupe sa teritorije Ukrajine radi stabilizacije situacije u Evropi i svetu, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa

 

08.17 - Haos u Rusiji

Rusi su nakon objave Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji počeli masovno da odlaze iz zemlje

07.35 - Ukrajinske trupe moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti


Ukrajinske trupe moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti, inače će se posle referenduma smatrati okupatorima, izjavio je Sputnjiku Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.


„Oružane snage Ukrajine moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti. U suprotnom, nakon referenduma i izlaska regiona iz Ukrajine, proglašenjem nezavisnosti i ulaskom u Rusku Federaciju, ukrajinske trupe će se doživljavati kao okupatori, a svako njihovo delovanje kao agresiju na Rusiju“, rekao je Rogov.


Danas ruska vojska kontroliše oko 73 odsto teritorije Zaporoške oblasti, preostalih 27 odsto, uključujući i regionalni centar Zaporožje, ostaje pod vlašću kijevskog režima.
 

07.19 - Zelenski ponovo tražio naoružanje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iskoristio je obraćanje Generalnoj skupštini UN kako bi od Zapada zatražio udarne sisteme velikog dometa.


Zelenski je obraćanje počeo optužbama na račun Rusije – za udare na Zaporošku nuklearku, kao i napad na zatvor u Jelenovki, ne iznoseći nikakve dokaze.

Foto: printscreen

Zelenski u pbraćanju UN zatražio dodatno naoružanje


„Potrebna nam je odbrambena pomoć, vojna oprema i municija. Ofanzivnog naoružanja velikog dometa dovoljnog za oslobađanje zemlje“, rekao je Zelenski.

Zatražio je i PVO sisteme i finansijsku pomoć.

Preduslovi za primirje

Zelenski je takođe naveo pet „preduslova“ Kijeva da bi se uspostavio mir.
Jedan od njih je „kažnjavanje“ Rusije, uključujući sankcijama, oduzimanje prava ruskim delegacijama, oduzimanje prava Rusije na veto u Savetu bezbednosti UN.

Predložio je da se „kažnjavaju“ i obični Rusi, pre svega odbijanjem da im se izdaju vize.
Drugi preduslov je pružanje vojne i finansijske podrške Ukrajini, kao i obaveštajne.


Kao treći preduslov naveo je obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, a četvrti – davanje Ukrajini bezbednosnih garancija. Zelenski je podsetio i na nacrt garancija koje je Kijev ranije predložio.


Peti element, prema njegovim rečima, predstavlja „privrženost zemalja pružanju pomoći Ukrajini“.
Video-obraćanje Zelenskog je prikazano u Generalnoj skupštini, iako ovogodišnje zasedanje predviđa isključivo lično učešće, ali je Zelenskom dozvoljeno da ne doputuje u Njujork, jer je Kijev takav zahtev objasnio bezbednosnim rizicima po Zelenskog. Drugim liderima koji nisu mogli lično da prisustvuju odbijena mogućnost obraćanja putem video-linka.

 

07.08 - IAEA počela pregovore sa Rusijom i Ukrajinom

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) počela je pregovore sa Ukrajinom i Rusijom o parametrima uspostavljanja zone bezbednosti oko Zaporoške nukelarke, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

 

07.03 - Raketni napad na Novu Kahovku

 

 

07.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se video porukom Generalnoj skupštini UN

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 2 godine

Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom Nije sa Rusijom, ali jeste p r o t i v Rusije.

sledeća vest

Vesti

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?
Politika

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?

"Kao i svi bivši Srbi i Milo Đukanović sanja da se osveti Srbiji, zato svaki mali uspeh slavi kao zlo naneto Srbiji", izjavio je potpresednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin komentarišući izjavu Mila Đukanovića koji je ponovo kritikovao politiku zvaničnog Beograda, a upitan da li je pevao "jači smo od Srbije" odgovorio "a šta i da jesam?"

04.10.2024

21:36

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija