• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.09.2022

20:46 >> 20:49

NEMAČKA MINISTARKA: EU DA UVEDE SANKCIJE IRANU! "Vlasti moraju odmah da prekinu brutalno ponašanje"!

Reuters

Vesti

NEMAČKA MINISTARKA: EU DA UVEDE SANKCIJE IRANU! "Vlasti moraju odmah da prekinu brutalno ponašanje"!

Podeli vest

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas da želi da Evropska unija uvede sankcije Iranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru i gušenja demonstracija

„Iranske vlasti moraju odmah prekinuti svoje brutalno postupanje prema demonstrantima", rekla je nemačka ministarka, pozivajući se na istragu o smrti Mahse Amini i one koji zbog toga protestuju, prenosi Rojters.

Navodi se da je EU blok poslednji put dogovorio sankcije za ljudska prava Teheranu 2021. godine.
 

Foto: Reuters

Analena Berbok

Dodaje se, međutim, da nijedan Iranac nije stavljen na tu listu od 2013, pošto je EU izbegavala da naljuti Iran u nadi da će sačuvati nuklearni sporazum koji je Teheran potpisao sa svetskim silama 2015.

Foto: AP/Tanjug

Protesti u Iranu

Rojters ističe da je trenutno na snazi niz sankcija za oko 90 iranskih pojedinaca, a koje se obnavljaju svakog aprila.

Sjedinjene države su 22. septembra uvele sankcije iranskoj policiji za moral zbog navoda o zlostavljanju iranskih žena, smatrajući da je ta jedinica odgovorna za smrt Mahse Amini, nakon što je uhapsila u Teheranu jer je nosila "neprikladnu odeću".

Francusko ministarstvo spoljnih poslova nagovestilo je u ponedeljak da će podržati sankcije, navodeći u saopštenju da Pariz ispituje dostupne opcije za reagovanje bloka u slučaju "novih masovnih zloupotreba prava žena i ljudskih prava u Iranu".

 

 


„Evropska unija nastaviće da razmatra sve opcije koje su joj na raspolaganju uoči sledećeg Saveta za spoljne poslove, kako bi se bavila ubistvom Mahse Amini i načinom na koji su iranske bezbednosne snage reagovale na demonstracije koje su usledile", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borelj.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi istakao je u sredu da je smrt Aminijeve "ožalostila" sve u Islamskoj republici, ali je upozorio da "haos neće biti tolerisan usred širenja nasilnih protesta".

Iranski zvaničnici kažu da je 41 osoba, uključujući pripadnike policije i provladine milicije, poginula u protestima širom zemlje, ali su iranske grupe za ljudska prava prijavile veći broj žrtava.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

stoko nacisticka vi svabe nemate pravo da zucnete kao ni cela eu pobili ste posle dugpog svetskog rata jos kolko neduznih ljudi u svetu nas ste bombardovali uprkos vasem ustavu da Srbiju ne smete ni da pipnete a ne da prosipate vase nacisticke bombe kao i svi nato nacisti stoko jedna smrdljiva

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17