• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

03.10.2022

10:43

SADA JE I ZVANIČNO! Objavljeni sporazumi o ulasku četiri nova regiona u sastav Rusije!

AP/Tanjug

Vesti

SADA JE I ZVANIČNO! Objavljeni sporazumi o ulasku četiri nova regiona u sastav Rusije!

Podeli vest

Granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, povezane sa teritorijom stranih država, su državne granice Rusije, navodi se u sporazumima o prijemu četiri regiona u sastav Rusije i formiranju novih subjekata

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona.
U sporazumima se, između ostalog, navodi:


- Do 1. januara 2026. godine u sva četiri nova subjekta biće na snazi prelazni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka.

- Takođe, do tada treba da budu rešena pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.
- Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u sastav Rusije.
- Normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije.
- Istovremeno, normativni pravni akti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili usvajanja odgovarajućeg pravnog akta Rusije.
- Vlade DNR i LNR nastaviće sa radom do formiranja novih administracija vršilaca dužnosti šefova republika.
- Vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju administracije vršilaca dužnosti gubernatora u skladu sa ruskim zakonom.
Sporazumi se privremeno primenjuju od datuma potpisivanja, a stupaju na snagu od datuma ratifikacije.


Očekuje se da će se danas održati sednica Državne dume u cilju ratifikacije sporazuma, dok je za sutra zakazano razmatranje sporazuma u Savetu federacije.


„Sporazum između Rusije i Zaporoške oblasti o prijemu Zaporoške oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i LNR o prijemu LNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i Hersonske oblasti o prijemu Hersonske oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i DNR o prijemu DNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“ objavljeni su na zvaničnom portalu pravnih informacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bosanac

pre 1 godinu

Neka im je srećno, berićetno i dugovečno na mnogaja, mnogaja ljeta!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija